DENİZ ÜRÜNLERİ

SEBZELİ HAMSİ
Merhabalar
Bu ara yemek ve pasta tariflerim birikti ama  iş  yoğunluğu  ve günlük koşuşturmaca nedeniyle bu tarifleri  eklemekte geciktim.Şimdi vereceğim tarif geçen hafta yaptığım sebzeli hamsi.Sağlıklı , lezzetli ve kolay bir yemek . Aslında Izgara balık tercihimdir ama farklı bir lezzet  için bu tarifi deneyebilirsiniz..
 
Malzemeler:
½ kg hamsi
2 adet domates
1 adet kuru soğan

2 havuç
1 adet limon
1 yemek kaşığı zeytinyağı
½ yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Hamsileri ayıklayıp yıkayın, tuz ve karabiber serpin. Tabanı geniş bir tencereye (ben teflon tencere kullandım)  1 kaşık kadar zeytinyağı koyup, dilimlenmiş soğanı, ince uzun (jülyen) doğranmış havuçları , üzerine hamsileri, dilimlenmiş domatesleri ve limonu koyun, üzerine ½  kaşık tereyağı ekleyin. Tencerenin kapağı kapalı vaziyette ve kısık ateşte balıklar pişinceye kadar yaklaşık 30-40 dakika kadar pişirin. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun..

FIRINDA SOSLU SOMON

FIRINDA SOSLU SOMON

Bugün vereceğim tarifi arkadaşım Aylin Urgancıoğulları Geçgel`den almıştım.Ben sosa sarımsak ilave ederek tarifi bugün yaptım.  Çok lezzetli oldu ve çok beğenildi ,bu güzel tarif için arkadaşım Aylin`e çok teşekkür ediyorum. Tarife geçmeden önce edindiğim bilgileri de sizlere aktarmak istiyorum. Somon ve uskumru gibi yağlı balıklarda yüksek oranda omega-3 yağ asitlerinin bulunduğu saptanmış durumda. Yapılan araştırmalara göre omega-3 yağ asitleri  bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı koruma sağlar, kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini azaltır, beyin hücrelerini güçlendirir, cildi güzelleştirir, yaşlılık etkilerini geciktirir, kan şekerinin, kolesterolün dengeli olmasına yardımcı olur. Vücudun omega-3 yağ asidine ihtiyacı daha anne karnında başlar, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık boyunca bu ihtiyaç devam eder. Buna karşın Omega-3 yağ asitlerini vücudumuz üretemiyor ve yalnızca yediklerimiz aracılığıyla alabiliyoruz. Bu nedenle  yeterli miktarda omega-3 almak önem taşıyor…O yüzden bu faydalı ve lezzetli somon tarifini mutlaka denemenizi öneririm ….
Malzemeler:
2 dilim somon balığı
2 adet domates
3-4  diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
50 gr kaşar peyniri
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Teflon tavada somon filetoların her iki yüzünü kızarıncaya kadar 10-12 dakika önce orta ateşte, sonra kısık ateşte pişirin.
Kızaran somon filetoları fırın kabına aktarın.
Başka bir tavaya 1 kaşık tereyağı koyup ısıtın ve ezilmiş sarımsakları, ardından da soyulmuş ve rendelenmiş/yemeklik doğranmış  domatesleri  ekleyip  soteleyin. Tuz, karabiber serpin. Hazırladığınız bu sosu somonların üzerine yayın  ve üzerine dilimlenmiş kaşar peyniri yerleştirin.
200 derece ızgara+ turbo fırın ayarında 15 dakika pişirin.


Afiyet olsun….
Not:Somon yağlı bir balık olduğundan, isterseniz sosu hazırlarken hiç yağ kullanmadan da yapabilirsiniz.

KAĞITTA SEBZELİ LEVREK

Çok lezzetli, çok sağlıklı ve ziyafet sofralarına yakışacak bir tarif. Levrek, çipura ve bunlara benzer diğer balıkları bu tarifle pişirebilirsiniz.
Yağlı kağıt ve alüminyum folyoya sarılarak pişirilmesi, balığın hiç kurumadan çok iyi pişmesini sağlıyor.
Balığın içine ve etrafına koyacağınız soğanlı, sarımsaklı , biberiyeli ..  sos  da çok hoş bir aroma ve lezzet katıyor.
Malzemeleri ve yapılışını bir adet balık için belirttim, balık sayısına göre malzemeleri arttırırsınız, kağıda ve alüminyum folyoya sararken her balığı ayrı ayrı sarın.
Çok lezzetli ve çok pratik bir tarif, denemenizi öneririm…


KAĞITTA SEBZELİ LEVREK

Malzemeler:
1 Adet levrek (500-550 gr)
2  yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 kaşık tereyağı
1 adet orta boy kuru soğan
2-3 diş sarımsak
5-6 dal maydanoz
1 adet Limon
1 çay kaşığı biberiye
1 çay kaşığı tane karabiber
Bir tutam tuz

Yapılışı:
Levreği temizleyip, yıkayın, balığı boylamasına kesin
Limonu  kabuğuyla ince dilimler halinde olacak şekilde doğrayın .
Soğanı piyazlık, maydanozu ve sarımsakları ince doğrayın.
Bir kasede  zeytinyağı  soğan,,maydanoz, limon, biberiye ve tane karabiberi karıştırın
Hazırladığınız bu karışımı balığın içine bolca koyun, fazla kalırsa kağıda sararken yanına da koyabilirsiniz .
Balığın üzerine de tereyağı sürün, çok lezzetli olur. Fakat tereyağı kullanmak istemeyenler  zeytinyağı da sürebilir.
Tezgaha önce alüminyum folyo, üzerine de pişirme kağıdı serin.Levreği, pişirme kağıdının üzerine koyup pişirme kağıdı ile sarın. Ardından alüminyum folyoyu da sarıp kenarlarından bükün.  Kağıdı sararken balığı çok sıkıştırmayın ama hava almamasına da dikkat edin, yoksa pişerken kurur.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40-50 dakika pişirin.
Daha sonra kağıdı ve folyoyu açıp, tuz serpin ve balığın üstü açık şekilde 10 dakika daha 225 derecede pişirin, böylece balık hem çok güzel pişmiş hem de üzeri kızarmış olacak.

Afiyet olsun…




FIRINDA PALAMUT

FIRINDA PALAMUT
Şimdi palamut mevsimi. Palamutun en lezzetli zamanı eylül başından şubat ortalarına kadar olan zamandır. Bu mevsimde çok yağlı olduğundan ızgarası ve fırını tavsiye edilir. Diğer mevsimlerde tavası yapılabilir. Palamut siyah etli bir balık olduğundan buğulaması ve çorbası pek tavsiye edilmez. Genelde tüm balıkların eti zengin içeriklidir. Zengin protein, A, B, D, E, K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum ve fosfor gibi vücut için gerekli ve faydalı minerallere ilave olarak palamutta omega-3 doymamış yağ asitlerinin bolca bulunduğu bilinmektedir.
Çarşıda, pazarda hem bol, hem de ucuz iken hem pratik, hem de lezzetli palamut tarifini denemenizi öneririm…
Malzemeler:
2 adet palamut (Dilimlenmiş)
2 adet domates
2 adet kuru soğan
3-4 diş sarımsak
1 adet limon
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 ‘er çay kaşığı tuz, kişniş,  karabiber, biberiye ve  3-4 tane defne yaprağı
Yapılışı:
Temizlenmiş palamutları dilimleyin
Geniş bir kabın içine balıkları koyun ve üzerine  zeytinyağı ve tüm baharatları koyup iyice karıştırın. Buzdolabında 1 saat kadar bekletin.
Fırın tepsisine yağlı kağıt (pişirme kağıdı ) serin. Ben unuttum, tepsiyi temizlemek eziyetli oldu J
Balıkların üzerine yuvarlak kesilmiş soğanları , ince doğranmış  sarımsakları, dilimlenmiş domatesleri ve limonları yerleştirin.  
Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatın. 230-250 derece fırında  30 dakika pişirdikten sonra  alüminyum folyoyu kaldırın ve 15 dakika daha pişirin.
Afiyet olsun…



RENKLİ BİBERLİ RULO LEVREK

RENKLİ BİBERLİ RULO LEVREK
Bu lezzetli yemeği Hürriyet Gazetesi – Bumerang ‘ın katkılarıyla  28 Aralık 2012 Cuma günü  İstanbul Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi ‘nde  (USLA) gerçekleşen workshopta Şefimiz Osman Bahadır ile birlikte yaptık. 
Yıllardır birçok tarifte şarap kullanıldığını okur ve ne maksatla kullanıldığını merak ederdim. Biberli levrek tarifinde beyaz şarabı görünce, işin ehlinden öğrenmek için sordum. Şefimiz, şarabın asitli olması nedeniyle hem balığı (ve etleri) yumuşatarak daha iyi pişmesini sağladığını, hem de yağı kırıp balığın ( ve etlerin) lezzetini ortaya çıkardığını, ayrıca 1 dakika yüksek ateşte pişirilerek içeriğindeki alkolün buharlaştığını,  şarap kullanmak istemeyenlerin sirke kullanarak da aynı sonucu alabileceklerini bizlere anlattı. Her zaman olduğu gibi bu bilgiyi sizinle paylaşmak istedim :)
Biz balığı pişirirken balık suyu kullandık. Şefimiz önceden levrek türü beyaz ve yağsız balıkları bir tencerede kaynatarak balık suyu hazırlamıştı. Biz balıkları tavada pişirirken, tavalarımıza birer kepçe balık suyu ekledi. Balık suyu yoksa kaynar su ekleyebileceğimizi söyledi. Farklı ve lezzetli bir levrek yapmak isteyenlere mutlaka öneririm.
Malzemeler: ( 2 kişilik)
2 adet levrek fileto
1’ er  adet kırmızı biber, sarı biber, yeşil biber
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 su  bardağı beyaz şarap
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 dal taze kekik
2 adet defne yaprağı
1, 1.5  su bardağı kadar balık suyu ( veya su)
Birer tutam tuz, karabiber
Yapılışı:
Levrek filetoyu tuz ve karabiberle lezzetlendirin.
Bir tavada tereyağını ısıtın ve uzun- ince şerit (jülyen) doğradığınız biberleri diri kalacak şekilde soteleyin.
Levreklerin içine biberleri koyup rulo şeklinde sarın.
Tavaya tereyağı ve zeytinyağı koyup ısıtın ve çok küçük doğradığınız şeffaflaşana kadar soteleyin. Ardından ince doğranmış sarımsakları, taze kekiği, defne yaprağını ve şarabı ilave ederek yüksek ateşte 1 dakika şarabın alkolünü buharlaştırdıktan sonra, sıcak balık suyunu ekleyin , ateşi kısın ve rulo levrekleri tavaya koyun, kısık ateşte  sos içinde  pişirin. Pişirirken tavadaki sosu bir kaşıkla  levreklerin üzerine  gezdirerek  balığın daha lezzetli  pişmesini sağlayabilirsiniz.  
Sos yarı yarıya çekince levrekleri sıcak olarak servis edin .  Afiyet olsun...



FIRIN POŞETİNDE ÇİPURA

FIRIN POŞETİNDE ÇİPURA
Evde balık pişirmek zordur, hem bütün ev balık kokar hem de mutfak batar, saatlerce temizlemek gerekir. İşte bu yüzden "fırın poşetinde tavuk""tavuk dolması", "biftek " derken acaba balık nasıl olur diye düşündüm ve fırın poşetinde balık yaptım . Hem çok zahmetsiz , hem de çok nefis oldu.  
Üstelik  fırında piştiği için çok da sağlıklı. Bu tarifi levrekle de yapabilirsiniz yine çok güzel oluyor. 
Mutlaka denemenizi öneririm….
FIRIN POŞETİNDE ÇİPURA 
Malzemeler:
2 adet çipura 
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet orta boy kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 çay kaşığı biberiye
1 çay kaşığı tane karabiber
Bir tutam tuz 
Yapılışı:
Balıkları  temizleyip, yıkayın.
Soğanı piyazlık,  sarımsakları ince doğrayın.
Balıkların içine zeytinyağı sürün , soğan , sarımsak koyun, baharat ve tuz serpin.
Balıkların üzerine de tereyağı sürün, çok lezzetli olur. Fakat tereyağı kullanmak istemeyenler  zeytinyağı da sürebilir.
Balıkları fırın poşetine yerleştirin, poşeti kapatın ve iğneyle 2-3 yerden delin. 
Fırın tepsisine yerleştirin. Fırın poşetinde pişirirken tepsinin 5 cm den derin olmaması gerekiyor.
 Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 1 saat pişirin. 


Afiyet olsun…