HÜNKARBEĞENDİ
Osmanlı mutfağının aşçıları, hanedanı memnun etmek için geliştirdikleri mutfak teknikleri ile ün yapmışlardır ki hünkarbeğendi isminin de Sultan IV. Murat için 1612 ve 1640 yılları arasında yaratıldığı söylenir. Hünkarbeğendi, köz patlıcan ile yapılan çok lezzetli bir yemektir.Genellikle kuşbaşı et ile yapılır ama ben bu kez kıymalı yaptım. Siz kıyma yerine dana kuşbaşı et kullanarak yapabilirsiniz…
Malzemeler: (4 kişilik)
4 adet topan patlıcan
Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un (tepeli)
3/4 yani yaklaşık 1 su bardağı süt
Birer tutam tuz, karabiber
Kıymalı (kuşbaşı etli) sos için :
400 gr dana kıyma (veya dana kuşbaşı et)
1 adet büyük kuru soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
Tuz, karabiber, yenibahar, pul biber
Yapılışı:
Patlıcanları yıkayıp kurutun ve çatalla birkaç yerden deldikten sonra köz tavasında veya fırında çok iyi yumuşayıncaya kadar közleyin.
Közlediğiniz patlıcanların kabuklarını soyun ve çatalla iyice ezin (veya robottan geçirin)
Beşamel sosun yapılışı :
Tavaya zeytinyağı ve tereyağı koyup unu ekleyin ve 1- 2 dakika kavurun Üzerine sütü ekleyin, koyulaşınca tuz, karabiber ekleyin. Bu karışımı közlenmiş ve ezilmiş patlıcanlarla karıştırın.
Kıymalı sosun hazırlanışı:
Tencereye zeytinyağı ve kıymayı (veya kuşbaşı eti) koyup kavurun, üzerine yemeklik doğranmış soğanları ekleyin ve soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun. Ardından salçayı da ekleyip 3-4 dakika kavurduktan sonra tuz, karabiber, yenibahar ve pul biberi ekleyip karıştırın.
Tabaklara önce közlenmiş ve beşamel sosla karıştırılmış patlıcanları servis edip üzerine de kıymalı( veya kuşbaşı etli) sosu dökün, sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…

SOSLU BİBERLİ TAVUK ŞİŞ VE ISPANAKLI PEYNİRLİ PİLİÇ PANE |
 |
Bu ürünler içinde özellikle marine soslu biberli çöp şişi ve ıspanaklı peynirli piliç paneyi çok beğendim. Çok az sıvıyağ ile yağlanmış teflon grill tavada kısık ateşte pişirdim. Pişirirken etin kurumaması ve daha lezzetli olması için tavanın üstünü bir tencere kapağı ile kapattım. Kapaklı dumansız ızgarada da (elektrikli ızgara) pişirebilirsiniz.
Pratik ve lezzetli bir sofra hazırlamak isteyenlere tavsiye ederim…
Bu lezzetler için Lezita ya çok teşekkürler...
KESTANELİ BİFTEK - Avokadolu Sos ile |
 |
Bir yılın daha sonuna geldik. 2011 in bu son yazısında yılbaşı
sofranız için hazırlayabileceğiniz çok lezzetli bir tarif paylaşmak
istedim. Dilerseniz hindi eti ile de yapabilirsiniz.
Kestaneli bifteği avokadolu sos ile sundum ve gerçekten çok farklı
bir lezzet oldu, deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.
2012 yılının herkesin gönlünce geçireceği sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yıl olmasını diliyorum. Yeni lezzetlerde buluşmak dileğiyle sevgiler ….
KESTANELİ BİFTEK - Avokadolu Sos ile
Malzemeler:
750 gr dana biftek
1 adet kuru soğan
300-400 gr kestane
2-3 adet kırmızı dolmalık biber
2-3 adet yeşil sivri biber
1-2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, yenibahar, kırmızı pul biber
Marine etmek için: 1-2 kaşık zeytinyağı ve baharat
Yapılışı:
Biftekleri ince uzun (jülyen) doğrayın, bir tutam yenibahar ve karabiber
serpilmiş zeytinyağında marine edip 2-3 saat buzdolabında dinlendirin.
Tencereye 1-2 kaşık tereyağı koyun ve marine ettiğiniz etleri
kızarıncaya kadar soteleyin. Üzerine rendelenmiş soğanları ekleyip
kavurmaya devam edin. Tencereye 1-2 bardak su ekleyip etler
yumuşayıncaya kadar pişirin.
Kestaneleri bıçakla çizin, bir tencereye su koyup 25-30 dakika haşlayın
ve kabuklarını soyun .
Tavaya 1 kaşık zeytinyağı koyun, ince (jülyen) doğranmış kırmızı ve yeşil
biberleri soteleyin. Üzerine soyulmuş kestaneleri ve önceden pişirdiğiniz
biftekleri de ekleyip sotelemeye devam edin.Tuz ve baharatları ekleyin.
Ocaktan alıp sıcak servis yapın.
AVOKADOLU SOS:
Malzemeler:
2 adet yumuşak avokado
½ (yarım) su bardağı süzme yoğurt
½ (yarım) paket krema (100 ml)
5-6 dal maydanoz
1-2 diş sarımsak
Bir tutam tuz
Çok az karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Avokadoları soyun, çekirdeğini çıkarın. Bütün malzemeleri rondodan
geçirin.Sosunuz hazır..
 |

REDMOND M4506 ile MARİNE SOSLU BİFTEK |
.JPG) |
Geçtiğimiz ay İzmir’de yapılan “CookwithRedmond” workshop etkinliğine katılmıştım. Etkinlik sonunda yapılan çekilişte Redmond M4506 akıllı pişirici hediye edilmişti. O günden beri çorbaları ve yemekleri Redmond akıllı pişirici ile yapıyorum çünkü hem çabuk pişiriyor, hem de pişme süresi sonunda duruyor. Fotoğrafları facebook ve instagramdan paylaşmıştım ama zaman yokluğundan tarifleri yazmaya fırsat bulamamıştım. İşte tarif J
Malzemeler:
600 gr dana biftek
Marine için:
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı:
Marine : Biftekleri genişçe bir cam kabın içine alın ve üzerine zeytinyağı, kekik ve pul biber ile marine edip 2-3 saat kadar buzdolabında bekletin. Böylece etleriniz daha yumuşak ve daha lezzetli olur .
Pişirilişi:
Redmond M4506 FRY modunda çalıştırın ve ısınmasını bekleyin.
Marine sosunda yağ olduğu için ayrıca yağ eklemenize gerek yok. Soslu bifteklerin her iki yüzünü 3-4 dakika kızartın (et suyunu salarsa bir tabağa alın daha sonra pişirirken kullanırsınız)
Kızartma işlemi bitince Cancel tuşuna basın
Bifteklerin üzerine 1 çay bardağı sıcak su ve 1 çay kaşığı kadar tuz ekleyin. Redmond M 4506 nın kapağını ve valfini kapatın. Stew/pilaf modunu seçin, 2-3 dk sonra gerekli ısıya ulaşınca pişirme başlıyor ve 30 dk sonunda program kendiliğinden duruyor. 10 dk bekledikten sonra valfi açıp buharın çıkmasını sağladıktan sonra kapağı açabilirsiniz.
Afiyet olsun…
.JPG) |

İZMİR KÖFTE |
 |
İZMİR KÖFTE
Güzel İzmir’imizden çok güzel, çok lezzetli bir yemek …
Malzemeler:
500 gr. orta yağlı dana kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
2-3 dilim kuru ekmek içi
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
3-4 adet patates
4-5 sivri biber
1-2 adet domates
2 yemek kaşığı salça
1 su bardağı su
Kızartmak için;
Sıvı yağ
Yapılışı:
Bir tepsiye kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, ufalanmış ekmek içi ve baharatları koyup yoğurun . Yoğurduğunuz köfteyi 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin Cevizden biraz büyük parçalara ayırıp uzun ve biraz kalınca köfte şekli verin.
Patatesleri soyup, kalın parmak patatesler şeklinde doğrayın
Bir tavaya sıvı yağ koyun, yağı kızdırarak önce patatesleri, daha sonra da köfteleri kızartın ve kağıt havlu serilmiş servis tabağına alın.
Fırın kabına köfte ve patatesleri sıralayarak yerleştirin. Aralarına domates ve biberleri koyun. Üzerine 1 bardak su ile karıştırdığınız salçayı dökün. Fırın kabının üstünü alüminyum folyo ile kapatın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika kadar pişirin.
Afiyet olsun..
 |

ELBASAN TAVA |
 |
Fırın yemekleri hem çok lezzetli, hem de sağlıklı ..Bu yemeklerden biri de elbasan tavadır. Bazı lokantalar bu yemeği beşamel sosla yapmakta ise de orijinal elbasan tava, haşlanmış kuzu etinin yoğurtlu, yumurtalı bir sosla fırınlanmasıyla yapılır. Geleneksel bir Arnavut yemeğidir ve adını Arnavutluk Cumhuriyetine bağlı bir şehir olan Elbasan`dan alır. Bu lezzetli yemeği evde yapmak isteyenler için tarif aşağıda .. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun…
ELBASAN TAVA
Malzemeler:
500 gr kemikli kuzu eti –böbrek yatağı veya kuzu incik
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet büyük kuru soğan
4-5 su bardağı sıcak su
Sos (terbiyesi) için malzemeler:
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
1-1.5 su bardağı et suyu (pişen etlerin suyu)
2 yumurta sarısı
2 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi
Tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı:
Tencereye tereyağını, kemikli kuzu etini ve yemeklik doğranmış soğanı koyup biraz kavurun, üzerine 4-5 bardak sıcak su ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişen etleri kemiklerinden ayırıp fırın kabına yerleştirin. Tencerede kalan et suyunu elbasan tavanın terbiyesi için kullanacağız.
Elbasan tavanın sosunun yapılışı:
Bir tavada tereyağını eritin ve unu 1-2 dakika kavurun üzerine et suyunu dökün ve karıştırın. Biraz ılımaya bırakın ki yumurtalı karışıma ekleyince yumurtalar pişmesin.
Derin bir kapta yumurta sarılarını ve yoğurdu tel çırpıcıyla iyice çırpın, üzerine kaşar rendesini, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip karıştırın. Üzerine, tavada un ve et suyuyla yaptığınız karışımı da ekleyip, pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın. Koyu kıvamda bir sos olması gerekiyor. Bunun için gerekirse 1 kaşık un ekleyebilirsiniz.
Sosu, fırın kabındaki etlerin üzerini kaplayacak şekilde dökün .
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında alt+üst fırın ayarında 30-40 dakika pişirin.
Sıcak olarak servis edin.
.jpg) |

ETLİ KİRDE |
 |
ETLİ KİRDE
Etli kirdeyi dün evde yaptım. Tarifi yaparken, geçtiğimiz yıllarda yayınladığım “krepte sebzeli biftek” tarifime biraz benzediğini fark ettim. Güzel malzemeler bir araya gelince sonuç da çok lezzetli oluyor..
Evde yaptığım etli kirdenin lezzeti, Şefimizin yaptığıyla aynı oldu ama sunum aşamasını daha pratik yaptım ; Sebzeli krepleri 26 cm çapında tavada pişirdikten sonra, 26 cm çapında yuvarlak borcama bir kat krep, bir kat sebzeli bonfileli harç şeklinde bu işlemi 3 kez tekrarladım ve dilimleyerek servis ettim, üzerine az sarımsaklı yoğurt ve tereyağda kızdırılmış biberle …
Bu nefis yemeği mutlaka denemenizi öneririm...
Malzemeler ( 4 Kişilik)
Etli harç malzemeleri :
750 gr dana bonfile
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
2 adet kuru soğan
4 adet yeşil sivri biber
2 adet kırmızı dolmalık biber
2-3 adet domates
Tuz, karabiber
Krep malzemeleri:
2 adet yumurta
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı tam buğday unu
Yarım yeşil sivri biber
Yarım kırmızı dolmalık biber
2-3 dal maydanoz
Birer tutam tuz, karabiber
Üzerine:
250 gr yoğurt, 2 diş sarımsak, tuz
1-2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 tatlı kaşığı pul biber
Etli harcın Yapılışı:
Bir tencereye, kuşbaşı doğranmış bonfile etleri ve 2 su bardağı su koyup 30 dakika kadar kısık ateşte haşlayın. Sudaki köpüğü kevgirle alın. Haşlanmış bonfileleri tencereden alın, et suyunu sosta kullanmak üzere tencerede bırakın.
Tavaya tereyağı ve zeytinyağını koyun ve haşlanmış bonfileleri 4-5 dakika soteleyin. Üzerine doğranmış kuru soğanları ve biberleri ekleyip sotelemeye devam edin. Ardından soyulup doğranmış domatesleri ekleyip biraz kavurduktan sonra tencerede ayırdığınız et suyunu , tuz ve karabiberi de ekleyip 10-15 dakika kısık ateşte pişirin.
Krepin yapılışı:
Biberleri ve maydanozu rondodan geçirin. Üzerine yumurta,un , süt, tuz ve karabiberi ekleyip çırpın.
Tavaya çok az zeytinyağı koyup krep hamurundan dökün ve her iki yüzünü pişirin.
Fotoğraflarda gördüğünüz gibi dikdörtgen kalıp kullanarak etli kirdeyi servis edebileceğiniz gibi, dilerseniz kreplere uygun yuvarlak bir tepside de hazırlayabilirsiniz.
Bunun için, 26 cm çapında yuvarlak borcamın tabanına bir krep yerleştirdikten sonra tüm yüzeye sebzeli bonfileli harçtan döşeyin. Üzerine 2. Krep ve tekrar sebzeli bonfile, üzerine 3.krep ve tekrar sebzeli bonfile olarak aynı işlemi 3 kez tekrarlayın. En üstte 4. krep olacak şekilde hazırlayın.
Dilimleyerek servis ettikten sonra, üzerine az sarımsaklı yoğurt ve tereyağda kızdırılmış pul biber gezdirin…
Afiyet olsun…
 |
.jpg) |
.jpg)
EKŞİLİ KÖFTE (TERBİYELİ KÖFTE) |
.jpg) |
Çok lezzetli ve çok pratik bir yemek tarifi paylaşacağım bugün… Aslında herkesin bildiği bir yemek, ama herkes farklı yapıyor.. Bu da benim tarifim. Pirinç yerine bulgur ile de yapabilirsiniz..
Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun…
EKŞİLİ KÖFTE (TERBİYELİ KÖFTE)
Köfte malzemeleri:
250 gr dana kıyma
1 adet küçük kuru soğan (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı pirinç (veya bulgur)
Tuz , karabiber
Köfteleri bulamak için 1 su bardağı kadar un
Köfteleri pişirmek için 4-5 bardak su
Terbiyesi için:
3 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
Yarım limon suyu
Sos için:
2 yemek kaşığı tereyağı , 1 tatlı kaşığı salça, pul biber ,nane
Yapılışı:
Kıyma, soğan, pirinç, tuz ve karabiberi iyice yoğurun. Bir tepsiye un dökün, kıymadan küçük parçalar koparın ve minik top şeklinde köfteler yapıp unlu tepside yuvarlayın .
Bir tencereye 4-5 su bardağı kadar su ve 1 çay kaşığı tuz koyup kaynatın ve köfteleri kaynar suda yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Yemeğin kıvamına göre gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz.
Bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve limonu çırpın. Üzerine tenceredeki köftenin suyundan 1 kepçe koyup hızlıca karıştırın ve bu terbiyeyi tencereye ekleyin. (Bu işlem yoğurtlu, yumurtalı terbiyenin kesilmesini yani pütür pütür olmasını engeller.)Bir taşım kaynadıktan sonra tencereyi ateşten alın.
Bir tavada tereyağını ısıtın, salça, pul biber ve kuru nane ekleyip kızdırdığınız sosu tencereye ekleyip servis edin.
Afiyet olsun….
.jpg)
TAVUK DOLMASI |
 |
Çok lezzetli bir akşam yemeği …Aslında hepimizin bildiği geleneksel bir yemek ama marine sosu ve yapılış tarzı biraz farklı olduğundan tarifi paylaşmak istedim. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun….
TAVUK DOLMASI
Malzemeler:
1 adet bütün tavuk
Marine sos malzemeleri:
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 kahve fincanı zeytinyağı
Tuz, tane karabiber, kekik, biberiye, pulbiber
1 çay kaşığı limon suyu
İç pilav malzemeleri:
2 su bardağı pirinç
1 adet küçük kuru soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
40 gr kuş üzümü
Yarım su bardağı kaju fıstığı/veya dolmalık fıstık/veya badem
1-2 çay kaşığı karabiber
1-2 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karışık tavuk baharatı
2 su bardağı sıcak su
yarım demet maydanoz
Tavuğu Pişirmek için: 1 adet büyük boy fırın poşeti
Yapılışı:
Marine sos malzemelerini bir kasede karıştırın.
Bütün tavuğu bol suyla yıkayın . Marine sos malzemeleriyle tavuğun içini ve dışını marine edin ve buzdolabında 3-4 saat bekletin.
İç pilavın hazırlanışı:
Pirinci sıcak ve tuzlu suda 1 saat bekletin, bol suyla yıkayıp süzün.
Kuş üzümünü bir kaseye koyup suda bekletin.
Tencereye tereyağını ve rendelenmiş kuru soğanı koyup pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine kaju fıstığı veya dolmalık fıstığı ekleyip 1 dakika daha kavurun, pirinci ekleyip kavurmaya devam edin üzerine kuş üzümünü, tuz ve baharatları ekledikten sonra 2 su bardağı kaynar su ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. İnce doğranmış maydanozu ekleyip karıştırın
(Dilerseniz fıstık yerine sıcak suda bekletip, kabuklarını soyduğunuz çiğ badem de kullanabilirsiniz.)
Tavuğun boğaz kısmını iğne iplikle diktikten sonra iç pilavın yarısını doldurun ve pilavlar çıkmayacak şekilde alan kısmını da dikin. Geriye kalan iç pilava yarım su bardağı kaynar su ekleyip pişirin.
Tavuğu fırın poşetine koyun ve 1 tatlı kaşığı un serpin, fırın poşetini kapatın ve poşeti iğneyle 4-5 yerden delin. Fırın tepsisine yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1.5 saat (90-100 dakika ) pişirin.
Servis tabağına tencerede pişen iç pilavı , üzerine de fırından çıkan tavuk dolmasını koyarak sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun…..
 |
FIRIN POŞETİNDE BİFTEK VE SEBZE GARNİTÜR |
 |
Fırın poşetinde tavuk yapardım ama hiç biftek yapmamıştım. İyi pişer mi, lezzetli olur mu diye düşünürken hadi bir deneyeyim dedim ve iyi ki denemişim. Bugüne kadar yaptığım en kolay biftek oldu, üstelik çok da lezzetli. Pişirirken etler kızartılmadığından ve fırında piştiğinden çok da sağlıklı...
Bifteklerin önceden zeytinyağı, soğan ve baharatlarla marine edilmesi etin lezzetli ve yumuşak olmasını sağlıyor. Bifteklerin sert olmaması ve iyi pişmesi için marine ederken ve pişirirken tuz eklemeyin, biftekler piştikten sonra fırın poşetini kesin ve sıcak sosun içindeki etlere tuz ekleyip harmanlayın...
Bu çok kolay ve çok lezzetli yemeği mutlaka denemenizi öneririm….
FIRIN POŞETİNDE BİFTEK VE SEBZE GARNİTÜR:
Malzemeler:
500 gr dana biftek
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı yoğurt
Birer çay kaşığı kekik, biberiye, pul biber, karabiber
Sebze garnitür için:
200 gr mantar
1-2 adet patates
3-4 adet yeşil biber
2-3 adet kırmızı biber (kapya biber)
2-3 adet havuç
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Birer çay kaşığı kekik, karabiber, pul biber, tuz
Pişirmek için:
2 adet fırın poşeti
Yapılışı:
Biftekleri kuşbaşı veya jülyen (ince uzun) doğrayın .
Geniş bir tabağın içine zeytinyağı, soğan, salça, yoğurt ve baharatları koyup karıştırın. Biftekleri bu sosun içine koyup, buzdolabında 2-3 saat bekletin.
Sebzeleri yıkayıp, kurulayın ve doğrayın . Zeytinyağı , tuz ve baharatlarla harmanlayın.
Fırın poşetlerinden birine biftekleri, diğer fırın poşetine de sebzeleri koyun , poşetleri kapatın ve iğneyle 2-3 yerden delin.
Fırın tepsisine yerleştirin. Fırın poşetinde pişirirken tepsinin 5 cm den derin olmaması gerekiyor. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında toplam 60-70 dakika pişirin. Son 20 dakikada ısıyı 180 dereceye indirin . Pişen bifteklere biraz tuz serpin ve sebzelerle birlikte sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…
.jpg)
KESKİNOĞLU FİLETO FİT TAVUKLU SALATA |
 |
Yemek bloğu yazan bir arkadaşım kapısına gelen hediye ürünlerden bahsederek “eğer yemek bloğunuz varsa aç kalmazsınız” demişti :) Firmaların piyasaya yeni çıkan ürünleri bizlere göndermesinin nedeni , sanırım ticari bir kaygı duymadan düşüncelerimizi samimiyetle paylaşıyor olmamız…
Fileto fit tavuk eti konserveleriyle makarna ve salata yaptım.
Domates soslu makarnaya fileto fit tavuk ekleyince tavuklu makarna hazır oldu.
Tavuklu salataya gelince ; İstediğiniz malzemelerle yapacağınız salataya limon, zeytinyağı, nar ekşisi ve 1-2 damla elma sirkesinden oluşan sos döküp üzerine fileto fit tavuk eklemek yeterli...
Her ikisi de hem çok pratik, hem de lezzetli oldu yani çok beğendik. Fiteto fit tavuk ,lezzet olarak ton balığına da benziyor. Soya soslu olduğu için tuz eklemenize gerek yok. Pratik yemekler hazırlamak için ideal, denemenizi öneririm

SİNİ KEBABI ( TEPSİ KEBABI) |
 |
Boş zamanlarımda yemek programları seyretmeyi çok seviyorum, nedense beni dinlendiyor . Geçenlerde 24Kitchen kanalında Maksut Aşkar ‘ın pogramına denk geldim . Uzun zamandır yapmak istediğim sini (tepsi) kebabı tarifini çok beğendiğim için not aldım. Ufak tefek değişiklikler yaparak tarifi denedim ve çok beğendim. Hem çok kolay, hem de çok lezzetli bir tarif ..
SİNİ KEBABI
Malzemeler
500 gram dana kıyma
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
1 tutam karabiber
1 ölçü zeytinyağı
2 adet domates
2 adet sivri biber
1 adet patates
Sos için:
1 yemek kaşığı biber salçası ve domates salçası
1-2 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı zeytinyağı (tereyağı da kullanabilirsiniz)
Yapılışı:
Kıymayı derince bir kasenin içine koyun.
Soğanların kabuklarını soyup birkaç parçaya bölün, sarımsağın da kabuklarını soyun, Mutfak robotunun içine koyup iyice doğranıncaya kadar robotta çekin.
Maydanozları ince doğrayın.
Tüm malzemeleri kıymaya ekleyip tüm malzeme iyice karışıncaya kadar iyice yoğurun.
Sini tepsisinin içine zeytinyağı döküp elinizle her tarafına yayın.(20 cm x 30 cm tepsi kullandım)
Yoğurduğunuz harcı tepsiye koyup bastırarak tepsinin her yerine eşit şekilde yayın.
Dilimlenmiş biberleri, domatesleri ve çok ince doğranmış patatesleri tepsiye yaydığınız köftenin üzerine yerleştirin.
Sos için bir yemek kaşığı domates ve biber salçasını kasenin içine koyup biraz su ve biraz zeytinyağı ile karıştırın . Salçalı sosu kebabın üzerine gezdirin.
Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 35-40 dakika üzeri kızarana dek pişirin.
Pişince kebabı fırından alıp dilimleyerek servis edin.
Afiyet olsun…
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|