KEKLER - KURABİYELER- ÇÖREKLER

PRATİK HAŞHAŞLI ÇÖREK
           
Fırından alacağınız ekmek hamuru ile sabah kahvaltılarınız için veya çay-kahve yanına çok kolay ve çok lezzetli haşhaşlı çörek yapabilirsiniz.
HAŞHAŞLI ÇÖREK
Malzemeler:
1 adet ekmek hamuru
Yarım su bardağı ılık süt
1 su bardağı haşhaş
½ çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı şeker
1 yumurta
Yapılışı:
Ekmek hamuruna ,erimiş tereyağını, sıvıyağı ,ılık sütü ve 1 yemek kaşığı şekeri ekleyip yoğurun
Hamuru mutfak tezgahında merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açın Üzerine ezilmiş haşhaş ,biraz sıvıyağ ve 2 kaşık şekeri koyup rulo haline getirin.
Bıçakla 6 parçaya bölün ve her bir bezeyi elinizle hafifçe yuvarlayarak  şekil verin ,yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Üzerlerine yumurta sürün ve 170 derece fırında altı-üstü kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirin.
Afiyet olsun…
Not:1.Şeker miktarını isteğe göre arttırıp azaltabilirsiniz
2. Haşhaşlı çöreklerinizi ertesi güne bırakmayın, biraz kuruyor

KAKAOLU CEVİZLİ ISLAK KEK
Kakaolu cevizli ıslak kek tarifimi deneyenler çok beğeniyor  o yüzden paylaşmak istedim. Kakaolu sosu kaynatmadan hazırlamak isterseniz  pudra şeker kullanabilirsiniz.  Islak kekin lezzetini arttırmak için kek hamuruna parça çikolata da ekleyebilirsiniz.
KAKAOLU CEVİZLİ ISLAK KEK
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
¾ su bardağı sıvıyağ (zeytinyağı)

1 yemek kaşığı tereyağı
1 bardak süt
1 paket kakao (25 gr)
1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Kakaolu sos :
2 su bardağı süt
1 paket kakao(25 gr)
2 yemek kaşığı şeker
Üzerini süslemek için Antep fıstığı
Yapılışı:
Derin bir kabın içine yumurtaları kırın ve toz şekerle birlikte 5 dakika mikserle çırpın.
Erimiş tereyağı, sıvıyağ ve sütü ekleyip çırpmaya devam edin.
Kakao, elenmiş un ve kabartma tozunu da ekleyerek spatula veya çatalla karıştırın.
Dövülmüş cevizi de ekleyip karıştırın.
Kek karışımını yağlanmış fırın kabına boşaltın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin.
Bu arada sos tavasında süt, kakao ve şekeri bır taşım kaynatıp soğumaya bırakın..
Fırından çıkan kekin üzerine soğuyan kakaolu sosu (kaşık yardımıyla) dökün. Üzerini Antep fıstığı ile süsleyin. 
Afiyet olsun..

ÇİKOLATALI MUFFİN

Özellikle çocukların çok seveceği bu çok lezzetli çikolatalı muffin (top kek / cup kek ) tarifini denemenizi öneririm…
ÇİKOLATALI MUFFİN
Malzemeler:
3 yumurta (küçükse 4 yumurta)
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
½ su bardağı sıvıyağ  (fındık yağı)
1 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao
80 gr bitter çikolata (veya damla çikolata)
1 paket kabartma tozu
2.5  su bardağı un
Yapılışı:
Derin bir cam kap içinde yumurtaları ve şekeri mikserle en az 5 dakika çırpın.
Tereyağı, sıvıyağ, süt, kakao ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin.
Kabartma tozu ve elenmiş unu da ekleyip, mikserle düşük ayarda 1 dakika daha  çırptıktan sonra damla çikolata /kırılmış çikolatanın yarısını kek karışımına ekleyip kaşıkla karıştırın.
Kek karışımını muffin kaplarına paylaştırın, kalan çikolataları üzerlerine yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
Afiyet olsun...

MİKRODALGA BROWNİ
Bugün size çok pratik ve çok lezzetli bir browni tarifi vereceğim.10 dakikada hazırlayıp 8-9  dakikada pişireceksiniz.
Bu tarifi kardeşimin eşi Berrin Pordoğan`dan almıştım. Arkadaşlarım da çok sevdiğinden ve tekrar tekrar yaptıklarını söylediğinden sizlerle de paylaşmak istedim.
Bu tarifi yapabilmek için adından da anlaşıldığı gibi mikrodalga fırın gerekiyor. Deneyin çok beğeneceksiniz
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
¼ su bardağı fındık yağı
4 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı un
1 su bardağı ceviz

Üzerini süslemek için ceviz veya antep fıstığı
Yapılışı:
Derin bir kabın içine yumurtaları kırın, şekeri ekleyip mikserle 2-3 dakika çırpın.
Ardından yağ, süt ve kakaoyu da ekleyip çırpmaya devam edin.
Bu karışımdan 1 su bardağı ayırın. Kalan karışımın içine vanilya, kabartma tozu ve eleyerek un ekleyin ve 2-3 dakika daha çırpın.
Dövülmüş cevizi  de ekleyip kaşıkla karıştırın.
Kek karışımını yağlanmış 26 cm çapında yuvarlak borcama boşaltın.(Mikrodalga fırında pişeceği için bu ölçüde yuvarlak borcam şart)
Mikrodalga fırının ayarını 600 watt , pişme süresini de 8 dakika olarak ayarlayıp keki pişirin.( gerekirse 1 dakika daha pişirin)
Kek piştikten sonra daha önce ayırdığınız kakaolu karışımı kekin üzerine kaşık yardımıyla dökün.
Buzdolabında en az 1-2 saat dinlendirdikten sonra üzerini ceviz veya antep fıstığı ile süsleyerek servis edin.
Afiyet olsun..

PANCAKE (PANKEK)

Bu gün vereceğim pancake tarifini geçen ay gittiğimiz bir otelde sabah kahvaltısında omlet, pancake, waffle hazırlayan şef’ten almıştım. Çünkü çocuklarım ve  masamızdaki arkadaşlarımızın çocuklarının her biri  abartısız birkaç tane pankeki iştahla yemişlerdi. Bunun üzerine hemen  otelin şefi Ramazan Ustadan pankekin tarifini istemiştim ve sağolsun bir yandan omlet , pancake pişirirken bir yandan da bana tarif yazmıştı.İşte bu tarifi sabah yaptım ve kıvamı, lezzeti gerçekten o günkü gibi çok güzel olduğundan tarifi sizlerle paylaşmak istedim.
Malzemeler :2 yumurta
Yarım su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ(fındık yağı)
2 su bardağı süt
2.5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu


Yapılışı:Derin bir kabın içine yumurtaları kırıp mikserle çırpın. Ardından sırayla şeker , sıvıyağ süt , vanilya, kabartma tozu ve elenmiş unu da ekleyip mikserle 2-3 dakika çırpın.

Geniş bir teflon tavayı sıvıyağ ile yağlayıp kızdırın. Küçük bir kepçe ile aldığınız pancake hamurunu tavaya bırakın . Hamur tavada kendi kendine yuvarlak bir şekil alacak. Kısık ateşte pişirin, böylece hem içi hem dışı iyi pişer. Göz göz olunca altı pişmiş demektir, spatula ile çevirin ve aynı şekilde öbür yüzünü de pişirin.
Üzerine nutella, çikolata sosu veya marmelat sürerek,  isteğinize göre muz, çilek gibi meyve  dilimleri de ekleyerek sıcak veya ılık olarak servis edin.
Afiyet olsun…


Not: Şefin verdiği tarifi ölçüleri azaltarak yaptım ve 12 pancake çıktı. Siz de isteğinize  göre ölçüleri azaltıp arttırabilirsiniz.


TAHİNLİ UN KURABİYESİ
Geçtiğimiz Pazar İzmir’de bahardan kalma çok güzel bir hava olunca  kahvaltı için  Eski Foça yolu üzerindeki Yeşil Ev’e  gittik. Kahvaltıdan sonra ikram edilen kahvelerimizin yanında minik un kurabiyeleri vardı. Pek un kurabiyesi yemememe rağmen biraz tadayım dedim ama çok lezzetli olduğundan ikisini de yedim :) Bunun üzerine Yeşil Ev’ in işletmecilerinden Nuray Ayyüzlü’ den kurabiyenin tarifini istedim. Un kurabiyelerinin tahinle yapıldığını ve hiç katı yağ kullanılmadığını öğrenince evde yapmaya karar verdim.
Sade tahinli kurabiyeler yanında, hamurun bir kısmına kakao, bir kısmına hindistan cevizi, bir kısmına da çekilmiş antepfıstığı ekleyerek tahinli-kakaolu, tahinli-fıstıklı, tahinli- hindistancevizli un kurabiyeleri de yaptım ve hepsi çok lezzetli oldu .
Bu güzel tarifi sizlerle de  paylaşmak istedim.Malzemeler :
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvıyağ( ben fındıkyağı kullandım)
½ paket kabartma tozu
1 çay kaşığı toz şeker
2 su bardağı un 

Yapılışı:
Derin bir kabın içinde tüm malzemeleri karıştırıp iyice yoğurun ve hamuru 30 dakika kadar dinlendirin.
Hamuru dört parçaya ayırın. Hamurun bir parçasını  sade bırakın, bir parçasına kakao, bir parçasına hindistan cevizi, bir parçasına  da çekilmiş antepfıstığı ekleyerek her parçayı ayrı ayrı yoğurup,  avucunuzun içinde hafifçe yuvarlayarak şekil verin.
Hamuru yuvarlarken bastırmayın yoksa dağılır.  Şekil verdiğiniz kurabiyeleri fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin.
Afiyet olsun….
Not: Kurabiye hamuru yağlı olduğundan fırın tepsisini yağlamadan pişirdim.
Bu güzel tarif için Yeşil Ev- Nuray Ayyüzlü’ye çok teşekkür ediyorum . 
www.yesil-ev.com

WAFFLE

Waffle,  Belçika asıllı bir hamur tatlısı olup ,üzerine erimiş çikolata, taze meyveler,fındık şekerleme konulup  zenginleştirilerek  servis edilmektedir. Waffle yapmak için beş kalpli, çiçek şeklinde veya üzeri bal peteğine benzer desenler bulunan pişirme makinası kullanılmaktadır. 
Waffle makinanız yoksa tost makinasında  da pişirebilirsiniz. Aşağıda verdiğim ölçülerle 6 adet waffle çıkıyor. 
Eğer daha önce evde hiç yapmadıysanız bu tarife göre  deneyin çok beğeneceksiniz.

 
WAFFLE

Malzemeler:
2 yumurta (Oda sıcaklığında)
2 yemek kaşığı şeker
3 su bardağı un
2 su bardağı süt (oda sıcaklığında)
1 kahve fincanı sıvıyağ (fındıkyağı veya çiçekyağı)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Yapılışı :
Derin bir kabın içinde yumurtaları ve şekeri mikserle 5 dakika çırpın. Vanilya , süt ve sıvıyağı ekleyip  mikserle 1 dakika daha  çırpmaya devam edin. 
Un ve kabartma tozunu ekleyip mikserin en düşük ayarında yaklaşık 1 dakika karıştırın.
Koyu kıvamda akışkan bir hamur elde edeceksiniz. 
Waffle makinanızı çalıştırın ve makina iyice ısındıktan sonra hamurdan küçük bir kepçe alıp  makinaya dökün. Hafif pembeleşince waffle  olmuş  demektir.  
Üzerine nutella, erimiş çikolata sürüp istediğiniz meyvalarla, dövülmüş fındık , badem vb. ekleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun..

Not: Dilerseniz sandviç şeklinde ikiye katlayarak da servis edebilirsiniz.

BADEM UNLU ÇİKOLATALI KEK

Unsuz denemelerim devam ediyor. Hiç un kullanmadan, çiğ bademi rondodan geçirerek elde ettiğim badem unuyla kek yaptım. Yoğun çikolatalı browni gibi nemli  ve çok lezzetli bir kek ortaya çıktığı için tarifi paylaşmak istedim.
Ama bir dahaki sefere çikolata miktarını azaltarak, 25 gr kadar kakao ekleyerek, şeker yerine de hurma kullanarak yapmayı deneyeceğim.  Ayrıca bir paket de kabartma tozu ekleyeceğim, çünkü bu tarifte eklemeyi unutmuşum :)
Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun…


BADEM UNLU ÇİKOLATALI KEK

Malzemeler:
4 yumurta
¾ su bardağı pudra şekeri (1 su bardağından 1 parmak eksik)
1 su bardağı çiğ badem
160 gr bitter çikolata
120 gr tereyağı

Yapılışı:
Çikolata ve tereyağını cam bir kaseye koyup benmari yöntemiyle eritin ve tezgah üzerinde biraz soğumaya bırakın.
Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayırın.
Yumurta aklarına 1 tutam tuz ekleyip  mikserle 5 dakika  kar gibi olup katılaşıncaya kadar çırpın.
Yumurta sarılarını da pudra şekeri ile 2-3 dakika çırpın.
Çiğ bademi rondodan iyice geçirip un haline getirin. Baden ununun üzerine önce  çikolata karışımını, sonra yumurta sarısı karışımını ekleyip spatulayla karıştırın. En son  kar haline getirdiğiniz yumurta aklarını da ekleyin ve  köpüğü söndürmeden hepsi iyice karışıncaya kadar yavaşça karıştırın.
Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş  21 x 21 kare kek kalıbına aktarın.
Önceden ısıtılmış  175 derece fırında  ortalama 40-45 dakika kadar pişirin. Üzeri kıtır,  içi çikolatadan dolayı hafif nemli bir kek olacak şekilde pişme süresini ayarlamanız gerekiyor.



ÇİKOLATALI KEK
Malzemeler
4 yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
4 yemek kaşığı un 
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı tereyağ
½ (yarım) su bardağı sıvıyağ (fındık yağı)
1 fincan süt 
1 yemek kaşığı kakao
2 paket bitter çikolata (80 gr x2 )
 
Üzerine
1 kutu krema,
2 yemek kaşığı  kakao
1 yemek kaşığı pudra şekeri
 
Yapılışı
Çikolataları kırıp  bir cezveye koyun ve cezveyi kaynar su dolu bir tencerenin içine oturtarak çikolataları ve tereyağını benmari usulü eritin.
 
Yumurtanın aklarını ve sarılarını ayırın.
Derin bir kabın içine yumurta sarılarını koyun ve şekerle birlikte iyice çırpın, Daha sonra  sıvıyağı ekleyin, ardından süt, un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin. Erimiş çikolatayı,tereyağını da ilave ederek mikserle karıştırın.
Başka bir kabın içinde yumurta aklarını kar gibi oluncaya kadar mikserle çırpın. Bunu çikolatalı kek karışımına yavaşça ekleyin ve spatulayla  karıştırın.
Kek karışımını 23 -26 cm lik  kelepçeli kek kalıbına dökün.
Önceden 5-10 dakika ısınmış 175 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişirin. Kekin pişip pişmediğini kürdan-bıçak testiyle kontrol etmeyi unutmayın

Çikolata sosu: ( İsteğe bağlı olarak )
Küçük bir tavada kremayı 1-2 dakika ısıtın ve kakao ile pudra şekerini ekleyip  karıştırın, çikolata   sosunuz  hazır.

Fırından çıkan kek  ılıdıktan sonra kek kalıbından çıkarıp servis tabağına alın ve üzerine çikolata sosunu dökün, üzerini badem veya fındık ile süsleyebilirsiniz
 


HAVUÇLU CEVİZLİ KEK


Havuçlu, cevizli, tarçınlı yani hem vitaminli,  hem çok lezzetli bir kek...

HAVUÇLU CEVİZLİ KEK

Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
Yarım çay bardağı sıvıyağ (zeytinyağı/ fındıkyağı)
1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
2 su bardağı havuç rendesi
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz

Yapılışı:

Derin bir kabın içinde yumurtaları ve şekeri mikserle 4-5 dakika çırpın. Elenmiş un, kabartma tozu, tarçın ve sıvıyağı ekleyip çırpmaya devam edin. Üzerine rendelenmiş havuç ve iri dövülmüş cevizi ekleyip spatulayla karıştırın.
Yağlanmış kek kalıbına döküp önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirin. (Pişip pişmediğini anlamak için kürdan batırın, kürdana kek yapışmadıysa pişmiş demektir. )

Afiyet olsun…


ÇİKOLATALI ISLAK BROWNİ

ÇİKOLATALI  ISLAK BROWNİ

Bu aralar yabancı sitelerdeki pasta ve tatlı tariflerini inceleyip  beğendiklerimi deniyorum.
Daha önce cevizli browni çikolatalı browni ve mikrodalga browni tarifleri paylaşmıştım ama  bu bol çikolatalı browniyi  görünce dayanamadım , çok lezzetli olunca da tarifi sizlerle paylaşmak istedim. Fotoğraf çok iyi olmadı ama tadı çok güzel :)

http://www.miamion.com/dessert/brownies-aux-cerneaux-de-noix/adresindeki tarifte 200 gr dövülmüş ceviz de var ama ben eklemedim, cevizli yapmak isterseniz en son aşamada ekleyip karıştırabilirsiniz . 

Orijinal tarife ait fotoğraf da en altta ...

Çikolatalı sufle tadında browni yapmak isteyenlere mutlaka öneririm…

Malzemeler:
220g pudra şekeri 
110g yumuşamış tuzsuz tereyağı 
190 gr bitter çikolata 
180 gr un 
3 yumurta 
1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 1 tutam tuz 

Hazırlanışı:
Çikolata ve tereyağını benmari usulü eritin. Bunun için tereyağı ve çikolatayı cam bir kaseye koyun ve  kaynamakta olan çaydanlığın üzerine oturtun, çikolata ve tereyağı eriyinceye kadar karıştırın. Çikolatalı karışımın ılımasını bekleyin.

Derin bir kabın içinde yumurta sarıları, pudra şekeri ve vanilyayı mikserle çırpın. Çikolatalı karışımı da ekleyip karıştırın.

Başka bir kabın içinde de yumurta aklarını bir tutam tuzla kar gibi oluncaya kadar mikserle yaklaşık 5 dakika çırpın ve çikolatalı karışıma ekleyip  spatula yardımıyla yavaşça karıştırın.

En son kabartma tozu ile unu eleyip, çikolatalı karışıma ekleyin ve iyice karışıncaya kadar yavaşça karıştırın.

Tereyağı ile yağlanmış dikdörtgen  kek kalıbına dökün. Ben 20 cm x 30 cm fırın tepsisi kullandım, yaklaşık bu ölçüde kare veya yuvarlak  bir tepsi de kullanabilirsiniz
180 derece fırında  yaklaşık 30 dakika pişirin.
Afiyet olsun..


Orijinal tarife ait fotoğraf


ŞEKER HAMURLU KURABİYE (Zencefilli Tarçınlı)

Bu ara iş yoğunluğum yine çok fazla.. Buna rağmen yeni şeyler öğrenmeye ve öğrendiklerimi sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Uzun zamandır şeker hamurlu kurabiye yapımını öğrenmek istiyordum ve sonunda  KURABİYECİM ‘in sahibi http://kurabiyeevim.blogspot.com/Hülya Berkem’den  Şeker hamurlu kurabiye yapımını öğrendik... Önce zencefilli tarçınlı kurabiyeler yaptık, sonra kalıplar kullanarak şeker hamurlarıyla yazı ve figürler hazırlayıp kurabiyelerimize yapıştırdık ve jelatin ambalajlarla kapladık. Çok keyifli bir çalışmaydı, hem eğlendik hem öğrendik. Eğitmenimiz Hülya’ ya bir kez daha çok teşekkür ediyorum…
Ancak şunu söyleyeyim, şeker hamurlu kurabiye yapmak hem zaman, hem de büyük emek isteyen bir iş.. Kurs günü vaktimin kısıtlı olması nedeniyle kolay figürler tercih etmeme rağmen şeker hamurlarıyla şekil vermek  epey uğraştırdı. Eğer şeker hamurlu kurabiyeleri seviyorsanız Kurabiyecim’ in http://kurabiyeevim.blogspot.com/ adresini ziyaret etmenizi ve büyük emekle hazırlanmış birbirinden güzel çalışmalara göz atmanızı tavsiye ederim...
ŞEKER HAMURLU KURABİYE  (Zencefilli Tarçınlı)
 Zencefilli Tarçınlı Kurabiye İçin Malzemeler :
140 gr tereyağı  (oda sıcaklığında yumuşak)
115 gr  (Yarım su bardağı) esmer şeker veya toz şeker
90 gr (1/4 su bardağı ) pekmez
1 adet yumurta
3, 5 – 4 su bardağı un  
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı  (5 gr)  karbonat
Kurabiyenin üstünü kaplamak için şeker hamuru (Pasta malzemeleri satan mağazalardan satın alabilirsiniz)
Yapılışı:
Derin bir kabın içinde tereyağı ile şekeri mikserle ( hamur yoğurma  aparatıyla)  krema kıvamına gelinceye kadar  4-5 dakika çırpın.
Pekmezi ve yumurtayı ekleyip  çırpmaya devam edin.
Un, karbonat ve baharatları  eleyerek ekleyin ve hamur iyice karışıncaya kadar karıştırın. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur haline gelmesi gerekiyor. Bu nedenle unu yavaş , kontrollü ekleyin.
Kurabiye hamurunu buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin.
Kurabiye kalıplarıyla şekil verin ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstü pembeleşinceye kadar ortalama 10-12 dakika pişirin.
Pişen kurabiyelerin oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
Şeker Hamurunun hazırlanması:
Şeker hamurunu elinizle yoğurarak yumuşatın ve merdane ile inceltin.
Kurabiyeyi şekillendirdiğiniz kalıpla,  şeker hamurunu kesin. Şeker hamuru üzerine yapıştıracağınız harf , rakam veya figürler için kullanacağınız kalıpları önce nişastaya bulayın , sonra şeker hamurundan bu figürleri çıkarın ve  şeker hamurlu zemine yerleştirin. Figürlerini tamamladığınız şeker hamurunu,  kurabiyenin üzerine fırçayla çok az bal sürdükten sonra,  kurabiyenin üzerine yapıştırın. Fakat bal kurabiyeyi çok tatlı yapabileceğinden  kurabiyenin üzerine elinizle çok az su sürdükten sonra da şeker hamurunu yapıştırabilirsiniz.   
(Şeker hamurlu kurabiyelerin yapım aşamalarını gösteren fotoğrafları da ekleyeceğim )
Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin…



ÇİKOLATA KREMALI BİSKÜVİ

Evde katkısız bisküvi yapmak istiyorsanız bu tarifi denemenizi öneririm. Arasına çikolatalı fındık kreması da sürünce lezzeti ikiye katlanıyor…
ÇİKOLATA KREMALI BİSKÜVİ
Malzemeler:
60 gr tereyağı
½ su bardağı pudra şekeri
½ su bardağı süt
1 tatlı kaşığı sıvıyağ (fındık yağı)
1 paket vanilya
½ paket kabartma tozu
2.5 su bardağı un
Yapılışı:
Oda sıcaklığındaki tereyağı ile pudra şekerini yoğurun. Ardından diğer malzemeleri de ekleyip yoğurmaya devam edin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olması gerekiyor.
Hamuru 10 dakika kadar dinlendirin .
Merdane ile hamuru 3-4 mm kalınlığında açın.(Bisküvi kıtırlığında olması için kalın olmaması gerek)
Yuvarlak bir kalıpla (tercihe göre su bardağı veya kase  ile ) hamuru kesin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
Üzerlerine kürdanla delikler açın .
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üstü pembeleşinceye kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
Bisküviler soğuyunca  üstüne nutella (veya başka bir çikolatalı fındık kreması) sürüp başka bir bisküvi ile kapatın.
Afiyet olsun…



UN KURABİYESİ

Daha önce tahinli un kurabiyesi tarifi vermiştim. Geçen gün avukat arkadaşım Nazan Ergezer Ertükel’den bir mesaj aldım: tahinli un kurabiyesi yaptığını ,çok lezzetli  olduğunu, fakat klasik  un kurabiyesini daha çok sevdiğini, güzel bir un kurabiyesi tarifi bulamadığını yazmış.
Un kurabiyesinde çok fazla miktarda margarin kullanıldığından daha önce hiç yapmamıştım, fakat Şeyma Adıgüzel Oral`ın (eltim) yaptığı çok lezzetli un kurabiyesinden yemiştim. Geçen gün Şeyma ‘dan tarifi aldım ve  bugün  yaptım. Gerçekten çok lezzetli oldu.  Ben tereyağıyla yaptım ama tereyağı kokusundan rahatsız oluyorsanız bitkisel margarin kullanabilirsiniz.
Hamurun yarısına kakao ve 1 yemek kaşığı pudra şekeri ekleyerek kakaolu un kurabiyesi de yaptım.
Aşağıdaki malzemelerle 1 fırın tepsisi un kurabiyesi (yaklaşık 40 adet ) çıkıyor. Kurabiyelerin ağızda dağılması için fazla pişirmemek gerekiyor, yoksa kuru olur.
Şimdiden afiyet olsun….
UN KURABİYESİ
Malzemeler:
125 gr tereyağı (veya bitkisel margarin)
½ çay bardağı (60 gr) pudra şekeri
1 paket vanilya
4 su bardağı un
İsteğe bağlı olarak kakao
Üzerine :Pudra şekeri
Yapılışı:
Tüm malzemeyi karıştırıp,  yoğurun. Hamur kuru olduğundan zor toparlansa da biraz yoğurunca şekil vermek mümkün oluyor. Zaten hamur ne kadar zor toparlanırsa ağızda o kadar güzel dağılıyor. (püf noktası)  
Hamuru 3 cm kalınlığında rulolar haline getirip kenarlarını bıçakla birbirine paralel kesin,  yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin, üzerine çatalla hafifçe bastırıp şekil verin.  
Aynı işlemi hamur bitene kadar tekrarlayın.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri hafif pembeleşmeye başlayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
Kurabiyeler soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpin.
Afiyet olsun…
Not:Şeyma`cığım bu güzel tarif için teşekkürler..

DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE

Çay saatleri için çikolata parçalarıyla dolu, ağızda dağılan  çok lezzetli kıtır kurabiye.  Ben paket çikolataların lezzetini daha çok sevdiğim için bıçakla minik minik keserek yaptım ama damla çikolata ile de yapabilirsiniz....
DAMLA ÇİKOLATALI KITIR KURABİYE
Malzemeler:
1+3/4 su bardağı un  ( tam buğday unu kullandım) 
Yarım paket kabartma tozu
1  kahve fincanı fındık yağı (küçük fincan)
2 yemek kaşığı tereyağı (erimiş)
3/4   su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı ılık süt
80 gr.bitter çikolata (bıçakla küçük parçalara kesilecek)
Yapılışı:
Hamur yoğurma kabının  içine unu koyun, içine geri kalan diğer malzemeleri ekleyip yaklaşık 10 dakika yoğurun.
Kurabiye hamurunun içine en son çikolata parçalarını ekleyin . (Hazır damla çikolataların tadını sevmediğim için , kare bitter çikolata alıp damla çikolata haline getirmeyi tercih ediyorum )
Kurabiye kalıplarıyla şekil verip yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıtılmış 160 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar yaklaşık 13-14 dakika pişirin.
Afiyet olsun…



LİMON SOSLU LİMONLU KEK

Limon ferahlığı ve lezzeti istiyorsanız bu kek tarifi tam size göre. Ben lezzetini arttırmak için çok hafif, köpük gibi bir limon sosu da hazırladım.....
 LİMON SOSLU LİMONLU KEK  
Kek malzemeleri:
3 adet yumurta (soğuk olmasın)
1 + ¼ su bardağı toz şeker
Yarım  su bardağı süt (soğuk olmasın)
Yarım su bardağı yoğurt (soğuk/ekşi olmasın)
Yarım su bardağı sıvıyağ( fındık yağı)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet limon rendesi
½ (yarım) limon suyu
1 paket kabartma tozu
2.5 su bardağı un ( tam buğday unu) 
Limonlu sos malzemeleri:
2 adet limon suyu
1 adet limon rendesi
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
½ (yarım)su bardağı toz şeker
¼ (çeyrek) su bardağı su
2 adet yumurta akı  
Kekin yapılışı:
Derin bir kabın içinde 3 adet yumurtayı ve  toz şekeri mikserle 4-5 dakika çırpın. 
Üzerine süt, yoğurt, erimiş tereyağı ,sıvıyağ, limon rendesi ve limon suyunu ekleyip çırpmaya devam edin.  
Kabartma tozu ve elenmiş unu da ekleyip mikserin düşük ayarında 1 dakika daha çırpın.  
Yağlanmış kek kalıbına dökün ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin. (Pişip pişmediğini keskin bir bıçakla kontrol edin.)  
Limonlu Sosun Yapılışı:
Bir tavaya  limon suyu, limon rendesi, nişasta, şeker ve suyu koyup sürekli karıştırarak pişirin. Koyulaşınca ateşten alıp soğumasını bekleyin.  
Cam bir kap içinde yumurta aklarını mikserle 4-5 dakika kar haline gelene kadar çırpın . Bu karışımı soğuyan limonlu sosla yavaşça kaşık yardımıyla karıştırın.
Limon sosunun koyu kıvamda olması için  10 dakika kadar dondurucuda beklettikten sonra, fırından çıkmış ve soğumuş limonlu kek üzerine  dökün .  
Afiyet olsun…..



DİYET KURABİYE ( VİTALİS KURABİYE)

Geçtiğimiz günlerde İzmirli Yemek Blogu Yazarları toplantımızdan söz etmiştim. Toplantıya bizzat katılarak destek olan Dr.Oetker  bizlere  birbirinden lezzetli ürünler hediye etmişti. Bu ürünlerden Vitalis Sütlü Bitter Çikolatalı Çıtır Müsli  ile kurabiye yaptım.
Müslinin amacına uygun bir kurabiye olsun istedim ve vitalis müsliyi un haline getirdim , hiç yağ ve şeker eklemedim. Sonuç ; çok hafif ve çok lezzetli kurabiyeler…  
Bu tarifi meyveli  müsli   ile de yapabilirsiniz. 

Vitalis kurabiye özellikle kilosuna dikkat edenler ve hem hafif hem de lezzetli kurabiye yemek isteyenler için ideal, o yüzden tarifi biran önce sizinle paylaşmak istedim…



Malzemeler:
4 su bardağı Vitalis Sütlü Bitter Çikolatalı Çıtır Müsli
2 adet yumurta
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
1/2  (yarım) çay kaşığı toz tarçın
1/2 (yarım) çay kaşığı toz zencefil
2 yemek kaşığı kuru üzüm
1 yemek kaşığı tam buğday unu

Yapılışı:
Vitalis Sütlü Bitter Çikolatalı Çıtır Müsliyi rondodan geçirerek un haline getirin.
2 adet yumurtayı, vanilini, kabartma tozunu, tarçın, zencefil, kuru üzüm ve 1 kaşık unu ekleyip yoğurun.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve kalıpla veya elinizle şekil verdiğiniz  kurabiyeleri dizin.

Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 13-14 dakika pişirin. (Ben turbo ayarda pişirdim, pişirme süresini fırınınıza göre ayarlayın, çok pişirirseniz kurur.)

Afiyet olsun….

ELMALI ÇITIR TARTOLET

Elmalı-cevizli tatlıları seviyorsanız bu çıtır tartoletlere (mini tartlara) bayılacaksınız. Hem çok hafif,  hem çok lezzetli hem de çok pratik….
Malzemeler:
Yarım paket baklavalık yufka
1-2 yemek kaşığı tereyağı (veya tahin)
3-4 adet kırmızı elma
2 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
½ (yarım) su bardağı iri dövülmüş ceviz
Üzerine:
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
Elmalı harcın hazırlanışı:
Elmaları yıkayıp soyun ve rendeleyin. Tencereye koyup üzerine  2 yemek kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tarçın ekleyip yaklaşık 10 dakika karıştırarak pişirin. Ocaktan aldıktan sonra üzerine iri dövülmüş cevizleri ekleyip karıştırın.
Tartoletlerin  (mini tartların) yapılışı :
Baklavalık yufkaları 15 cm x 15 cm büyüklüğünde kareler şeklimde kesin.
4 adet kare baklavalık yufkayı üst üste koyun, en alttaki ve en üstteki yufkanın üstüne fırçayla çok az tereyağı (veya isteğinize göre tahin) sürün, muffin kaplarının içine yerleştirin.  İçine elmalı cevizli iç malzemesinden 1 yemek kaşığı koyun ve yufkaların kenarlarını içe doğru kıvırın.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15 dakika pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra biraz ılımasını bekleyin ve üzerine pudra şekeri serpin.
Afiyet olsun…
Not:Bu şekilde yaptıktan sonra aklıma, yufkalara yağ+süt+yumurta  karışımı da sürülebileceği geldi, bir daha ki sefere öyle denemeyi düşünüyorum

Pişmeden önce:


TAHİNLİ ÇÖREK

Pastanelerde satılan bol susamlı tahinli çörekleri çocukluğumdan beri çok severim. Siz de benim gibi  bu çörekleri seviyorsanız evde de kolaylıkla yapabilirsiniz.  Hem kahvaltıda, hem de çay saatlerinde keyifle yiyeceğiniz bu çok lezzetli çöreği mutlaka öneririm...

TAHİNLİ ÇÖREK

Hamur Malzemeleri:1 su bardağı ılık süt
½  paket yaş maya ( 42 gr lık küçük paketin yarısı)
1 yemek kaşığı tereyağı
2-3 yemek kaşığı fındık yağı (veya çiçek yağı )
1 yemek kaşığı toz şeker
1 fiske tuz
3.5- 4 su bardağı un

İçine :1+ 1/4  su bardağı tahin (1 su bardağından biraz fazla )
3/4  su bardağı pekmez (1 su bardağından 2 parmak eksik)
2-3 yemek kaşığı toz şeker
1-2 yemek kaşığı fındık yağı

Üzerine:1 yemek kaşığı pekmez
1-2 yemek kaşığı su
3-4 yemek kaşığı susam
1 adet yumurta sarısı

Yapılışı:
Yaş mayayı ılık süt içinde eritin ve hamur malzemeleriyle birlikte yoğurun, yaklaşık 4 su bardağı unu azar azar ekleyin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olması gerekiyor.
Hamuru mayalanması için 10-15 dakika bekletin. (Çok bekletmeyin, fazla kabarır)

Hamuru parçalara ayırıp beze şeklinde yuvarlayın. Ben pastanelerde satılan büyüklükte yaptım 6 adet büyük tahinli çörek çıktı,  daha küçük olsun derseniz 12 bezeye de ayırabilirsiniz.
Hamur bezelerini un serpilmiş tezgahta servis tabağından daha büyük olacak şekilde ince açın. Açtığınız yufkanın tüm yüzeyine tahin- pekmez-sıvıyağ-şeker karışımından bolca sürün ve rulo şeklinde sarın. Rulo olarak sardıktan sonra çekiştirerek uzatın, rulo ne kadar ince olursa çörek o kadar lezzetli ve tel tel olur . (yufkalara bol tahin-pekmez sürüldüğü için rulo yapmak zorlaşabilir, uzatırken delinebilir bunlar gayet normal , zaten sarılıyor)
Ruloyu kendi etrafında çevirerek yani burgu yaparak gül böreği gibi dolayın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
Diğer bezeleri de aynı şekilde sarın ve fırın tepsisine yerleştirin.
Üzerlerine önce pekmez-su karışımı sürün, bolca susam serpin,  en üstüne de yumurta sarısı sürün.
Önceden ısıtılmış 150 derece fırında altı-üstü kızarana kadar (yaklaşık 40 dakika) pişirin.
Afiyet olsun..

Not: Fırın tepsisine yerleştirirken aralarında boşluk bırakın, ben az boşluk bıraktığımdan şekilleri  tam yuvarlak olmasa da tadı nefis oldu :)




ÇİKOLATALI BROWNİ

Browni seviyorsanız harika bir tarifim var. Aslında daha önce de mikrodalgada browni ve  cevizli browni tarifleri vermiştim ama bu kez farklı bir şekilde yaptım,  içine çikolata parçaları da ekledim ve yoğun çikolata tadıyla çok lezzetli bir browni  oldu, tavsiye ederim..
BROWNİ
Malzemeler:
4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1,5 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
½ (yarım) su bardağı fındık yağı (veya çiçek yağı)
1,5 su bardağı süt
25 gr kakao (dark-koyu- kakao kullandım)
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
1,5 su bardağı un
80 gr bitter çikolata
Yapılışı:
Derin bir kap içinde yumurtaları ve şekeri mikserle 4-5 dakika çok iyi çırpın.
Tereyağı, sıvıyağ, süt, vanilin ve kakaoyu da ekleyip çırpmaya devam edin. Bu karışımdan 1,5 su bardağı ayırın.
Kalan karışıma, kabartma tozu, elenmiş un ve çikolata parçalarını  ilave edip  tel çırpıcıyla( veya çatalla)  karıştırın.
Karışımı yağlanmış 27 cm x 22 cm ebatlarında(veya bu ebata yakın)  kek kalıbına dökün ve  önceden 5 dk ısıtılmış 165 derece  fırında yaklaşık  45- 50 dakika pişirin. Kekin pişip pişmediğini keskin bıçak  veya kürdan ile kontrol edin. (Çok fazla pişirirseniz browniniz kuru olur)
Fırından çıkan sıcak keki, keskin bir bıçakla kare dilimler şeklinde kesin ve  üzerine daha önce ayırdığınız kakaolu karışımı dökün. Üzerini Antep fıstığı ile süsleyin
Afiyet olsun…



VİŞNELİ MUFFİN (VİŞNELİ TOPKEK)

Muffin seviyorsanız bir kez de vişneli yapmanızı öneririm. İçindeki vişne hem lezzet katıyor hem de daha hafif olmasını sağlıyor.  Üstelik çok pratik. Deneyin, beğeneceğinize eminim…
VİŞNELİ MUFFİN
Malzemeler:
3 yumurta (küçükse 4 yumurta)
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
½ (yarım) su bardağı sıvıyağ  (fındık yağı veya çiçekyağı)
1 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
1 paket vanilya
80 gr bitter damla çikolata
1 paket kabartma tozu
2.5  su bardağı un
100 gr  kadar vişne (dondurulmuş kullandım)


Yapılışı:
Derin bir cam kap içinde yumurtaları ve şekeri mikserle en az 5 dakika çırpın.
Erimiş tereyağı, sıvıyağ, süt, vanilyayı ekleyip tel çırpıcıyla karıştırın. Daha sonra kabartma tozu ve elenmiş unu da ekleyip tel çırpıcıyla çırptıktan sonra damla çikolata /kırılmış çikolatayı da kek karışımına ekleyip karıştırın.
Dondurulmuş vişne kullanacaksanız çözülmesini bekleyin ve suyunu süzüp, 1 yemek kaşığı şekerle karıştırın.
Kağıt muffin kaplarının yarısını dolduracak kadar kek karışımı paylaştırın, üzerlerine  3-4 tane vişne koyduktan sonra kalan kek karışımını tüm muffın kaplarına boşaltın .Yani vişneler keklerin ortasında kalmış olacak .
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
Afiyet olsun...



ZEYTİNLİ PEYNİRLİ TOPKEK (MUFFİN)

ZEYTİNLİ PEYNİRLİ TOPKEK (MUFFİN)
Tamamen doğaçlama bir topkek (muffin)  yaptım. Tarifi oluştururken topkekin, uzun uzun kahvaltı yapmaya fırsat bulamayanlar için  "pratik bir kahvaltı” olmasına da dikkat ettim. Sağlıklı bir kahvaltıda olması gereken süt, yumurta , zeytin, peynir ve  tam buğday ununu bir araya getirdim ve ortaya çok hafif ve çok lezzetli bu topkekler çıktı…İsteğinize bağlı olarak peynir ve zeytinleri eklerken, birkaç dal ince doğranmış maydanoz, dereotu, biraz taze soğan da ekleyebilirsiniz..Mutlaka denemenizi öneririm…
Malzemeler
3 adet yumurta  (oda sıcaklığında)
Yarım su bardağı sıvıyağ ( fındık yağı kullandım)
1 su bardağı süt  (oda sıcaklığında)
1 paket kabartma tozu ( mahlepli kabartma tozu kullandım)
2 su bardağı tam buğday unu
Yarım su bardağı siyah zeytin ( doğranmış)
1 su bardağı beyaz peynir (doğranmış)
1 tutam tuz (isteğe bağlı )
1 tatlı kaşığı çörekotu
Üzerine serpmek için : Susam
Yapılışı:
Derin bir cam kabın içinde yumurtaları 5 dakika kadar mikserle çırpın
Üzerine sıvıyağ ve sütü ekleyip çırpmaya devam edin.
Un ve kabartma tozunu da eleyerek ekleyip mikserin en düşük ayarında 1 dakika daha çırpın.
Karışımın içine çörekotunu, tavla zarı büyüklüğünde doğranmış zeytin ve peyniri de ekleyip çatalla karıştırın.
Karışımı kepçe yardımıyla topkek (muffin)  kalıplarına paylaştırın.
Önceden 5 dakika ısıtılmış  fırında  180 derecede  alt+üst+turbo  ayarında 20-25 dakika pişirin. İlk 20 dakika fırını açmayın , pişip pişmediğini kürdan veya bıçakla kontrol edin.
Afiyet olsun…..



ÇİKOLATALI VOLKAN KEK

ÇİKOLATALI VOLKAN KEK
Bu nefis keki Hürriyet Gazetesi – Bumerang ‘ın katkılarıyla  28 Aralık 2012 Cuma günü  İstanbul Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi ‘nde  (USLA) gerçekleşen workshopta Şefimiz Osman Bahadır ile birlikte yapmıştık. 
10 dakikada hazırlayıp, 10 dakikada pişirebilirsiniz. Küçük fırın kaselerinde pişiyor. Hem görünümü, hem tadı çikolatalı sufleye (çikolatalı  sufle tarifi için tıklayın) benziyor .
Şefin orijinal tarifi aşağıda, ben tereyağı miktarını biraz azaltıyorum  
 Bu nefis tarif için şef Osman Bahadır`a bir kez daha teşekkürler....
Malzemeler: ( 4 kişilik)
125 gr bitter çikolata
110 gr tereyağı (Ben 80 gr kullandım)
1 tutam toz vanilya  (isteğe bağlı)
3 yemek kaşığı toz şeker (  tepeleme olmasın)
2 adet yumurta (orta boy)
3 yemek kaşığı un (tepeleme değil)
Yapılışı:
Bir tavada tereyağını -yakmadan- eritin. Küçük parçalara ayırdığınız çikolataları ekleyin ve karıştırarak çikolataların erimesini sağlayın. Şekeri ekleyip karıştırmaya devam edin. Biraz ılımasını bekleyin.
Yumurta sarılarını ve beyazlarını ayırın, derin kap içinde mikserle  yumurta akları köpük gibi olana kadar 3-4 dakika çırpın.
Yumurta sarılarını  da ayrı bir kapta çırpın, üzerine çikolatalı karışımı ekleyip iyice karışana kadar karıştırın.
Ardından un ve vanilyayı ekleyin ve spatula  ile karıştırın.  
Yumurta aklarını da ekleyip yavaşça spatula ile karıştırın.
Yağlanmış fırın kaplarına paylaştırın. (Fırın kapları çok büyük olmasın ki pişince keklerin içi akışkan kalsın)
 ve  önceden ısıtılmış 180 derece ısıtılmış fırında (alt + üst ısıtıcı)  10 dakika pişirin. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun....



HİNDİSTAN CEVİZLİ COCO

Uzun zaman önce Filiz isimli bir takipçim benden Hindistan cevizli coco tarifi istemişti ama maalesef fırsat bulup yapamamıştım. Eminim ki bu zamana kadar öğrenip yapmıştır ama ben yine de sözümü yerine getireyim ve tarifi paylaşayım.
Bir arkadaşım hindistan cevizli cocoyu önce ocakta pişirip sonra soğutarak sonra fırında pişirerek yapıyor yani biraz uğraştırıcı.
Bu pratik tarifi ise geçenlerde  sevgili Fatma`nın Fatoşça tatlar bloğunda görünce denedim ve çok beğendim.  Sevgili Fatma`ya bu güzel tarif için teşekkür ederim....

HİNDİSTAN CEVİZLİ COCO  

Malzemeler:
3 tane yumurta akı 
Yarım su bardağından biraz fazla toz şeker 
2,5 su bardağı hindistan cevizi 
1 paket vanilya (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Cam bir kabın içinde yumurta aklarını toz şekerle birlikte  mikserle kar gibi bembeyaz olana kadar çırpın. Hindistan cevizi ile vanilyayı  ekleyin ve spatula yardımıyla yavaşça karıştırın. Karışım ele yapışan hamur  kıvamında oluyor.
Fırın tepsisine yağlı pişirme kağıdı serin ve  karışımdan kaşıkla  alıp, başka bir kaşık yardımıyla  tepsiye aralıklarla sıralayın.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20 dakika üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.
Afiyet olsun…


ÇİKOLATALI ÇATLAK KURABİYE

ÇİKOLATALI ÇATLAK KURABİYE
Uzun zamandır tarifini paylaşmak istediğim bir  kurabiye var bugün... İçi yumuşak, dışı kıtır ve çok lezzetli… Bu kurabiyeleri  Şef Yasin Sözen`insayfasında görmüştüm. Ama Yasin Şef`in tarifinde sadece kakao vardı, ben  malzemelere çikolata ekleyip diğer malzemeleri ve ölçüleri de kendime göre değiştirdim. Çok sevildiği için bu aralar çok yaptım ama dosdoğru fotoğraf çekemeden yendi bitti :) Hatta daha iyi bir kare yakalarım diye bu kurabiyeleri her yaptığımda bir iki poz çektim ve aralarından seçerek nihayet yayınlayabildim..
Eğer yuvarladıktan sonra fazla bastırmadan pudra şekerine bularsanız pişerken yayıldığı için çatlak görünümlü oluyor. Pişirme süresi 12 dakika . Daha fazla pişirirseniz içi yumuşak olmaz,  daha kıtır olur. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun…
Malzemeler: ( 16 adet kurabiye için)
2 yemek kaşığı tereyağı
80 gr bitter çikolata ( 1 kare paket)
2 yumurta (oda sıcaklığında)
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı  (25 gr)  kakao
1,5 -2 su bardağı un
Kurabiye hamurlarını bulamak için  pudra şekeri

Yapılışı:
Bir tavaya tereyağını koyup eritin ve  tereyağı yanmadan  ocaktan alın, çikolatayı ve şekeri tereyağının içine ekleyip eriyinceye kadar karıştırın ve bu karışımın ılımasını bekleyin.
Derin bir kabın içinde yumurtaları mikserle 2-3 dakika çırpın.
Üzerine diğer malzemeleri ve çikolatalı karışımı ekleyip karıştırın.
Yumuşak , ele yapışan bir hamur oluyor. Hamuru  15 dakika dondurucuda bekletin,  böylece hamur biraz sertleşecek ve şekil vermeniz kolaylaşacaktır.
Elinizi hafifçe ıslatıp hamurdan parçalar koparın ve  avucunuzda yuvarlayın.
Kurabiye hamurlarının bir yüzünü pudra şekerine bulayıp  yağlı pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine dizin . Kurabiyeler pişerken biraz yayıldığı için tepsiye aralıklarla dizin.
Önceden ısıtılmış 160 derece alt+ üst+ turbo fırında 12 dakika pişirin. Kurabiyeler fırından çıktığında yumuşak oluyor ama bekledikçe  dışı kıtır , içi yumuşak ağızda eriyen bir kurabiye oluyor.

MERMER KEK
MERMER KEK
Ev yapımı keklerin lezzeti başka oluyor. Hele böyle kakaolu-sade kekleri çocukluğumdan beri çok seviyorum. Aslında basit bir tarif ama yine de bazı püf noktalarını da yazarak, sizlerle paylaşmak istedim….
Malzemeler:
3 adet yumurta (soğuk olmasın  kekiniz kabarmaz, oda sıcaklığında olmalı)
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt (soğuk olmasın, oda sıcaklığında)
Yarım su bardağı fındık yağı
2 yemek kaşığı tereyağı (yumuşak)
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
2.5 su bardağı tam buğday unu
2  yemek kaşığı kakao
Yapılışı:
Derin bir kabın içinde 3 adet yumurtayı ve  toz şekeri mikserle 5 dakika çırpın. (Az çırparsanız kekiniz kabarmaz)
Üzerine süt,  tereyağı, fındık yağı ve  vanilini  ekleyip  1 dakika daha çırpmaya devam edin.  
Kabartma tozu ve elenmiş unu da ekleyip mikserin düşük ayarında 1 dakika daha çırpın. Bu aşamada çok çırpmayın, kek karışımınız söner.
Kek karışımının yarısını başka bir kaba aktarın ve üzerine kakao ekleyip   mikserin düşük ayarında 1 dakika çırpın.
Kek kalıbını sıvıyağla yağlayıp, un serpin. Kek kalıbına önce sade kek karışımını dökün . Üzerine kakaolu kek karışımını dökün ve bir spatula veya çatal yardımıyla, alttan üste doğru  2-3 kez dairesel hareketle karıştırın, çok karıştırmayın ki mermer görünümü kaybolmasın.
Önceden 5 dakika  ısıtılmış 175 derece fırında ortalama 30-40  dakika pişirin. Pişip pişmediğini keskin bir bıçakla kontrol edin.  
Afiyet olsun…
Not: Unun cinsine, yumurta ve diğer malzemelerin miktarına  göre , un miktarını biraz azaltıp arttırabilirsiniz. 


HEPLEZİZ KURABİYE (UNSUZ YAĞSIZ ŞEKERSİZ KURABİYE)

Uzun zamandır unsuz, yağsız, şekersiz bir kurabiye yapmak istiyordum . Un yerine fındık unu, şeker yerine 2 kaşık bal kullandım, fındık zaten yağlı  olduğu için yağ kullanmadım ve ilk deneme için gayet iyi oldu diyebilirim. Dışı kıtır, içi kek  kıvamında bir kurabiye....Sadece kakaosu biraz fazla gibi geldi, iki yemek kaşığı koymuştum,  bir yemek kaşığı daha iyi olacağından tarifi yazarken kakao miktarını azalttım.
Unsuz, yağsız , şekersiz kurabiyeyi sevdiğim için önümüzdeki günlerde de kakao yerine tarçınlı, zencefilli olarak yapmayı düşünüyorum.
Doğaçlama bir tarif olduğundan ismini de ben koydum:Hepleziz Kurabiye....
HEPLEZİZ  KURABİYE (Kakaolu)
Malzemeler:
1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
225 gr fındık unu
1 çay bardağı süt (oda sıcaklığında)
2 yemek kaşığı  çam balı
1 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
Derin bir kabın içine bütün malzemeleri koyun ve yoğurun (veya kaşıkla karıştırın) Cıvık bir hamur olacak.
Hamurdan bir yemek kaşığı kadar alıp, başka bir kaşık yardımıyla  yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine  parça parça koyun.
Önceden 5 dakika kadar ısıtılmış 170 derece alt+üst fırında  14-15 dakika pişirin.
Afiyet olsun…
Kullanılan malzemeler bunlar ama balın hepsini kullanmadım, sadece 2 yemek kaşığı..



REDMOND M4506 İLE ÇİKOLATALI ISLAK KEK

Çikolatalı , kakaolu, sütlü  kek…Bu kez  fırında değil , Redmond M4506 ile pişirdim. Kürdan testi yapmaya gerek kalmadan 40 dakikada  pişti ve çok lezzetli oldu. Eğer kakaolu sos dökmeden kek veya pandispanya  yapmak isterseniz 35 dakika yeterli olacaktır.  
Bu tarifi tabii ki kek kalıbında ve fırında da pişirebilirsiniz ama pişip pişmediğini kontrol etmek için kürdan testi yapmayı unutmayın J
Sevdikleriniz için çikolatalı ıslak kek yapmak isterseniz deneyin mutlaka ...
REDMOND M4506 İLE ÇİKOLATALI ISLAK KEK
Malzemeler:
4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
25 gr kakao
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
80 gr bitter çikolata
Sos malzemeleri:
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı kakao
Yapılışı:
Derin bir kabın içinde yumurtaları ve şekeri mikserle 5 dakika çırpın
Sıvıyağı ekleyip çırptıktan sonra, kakao, kabartma tozu ve unu ekleyip mikserin en düşük ayarında 1 dakika daha çırpın.
Çikolataları bıçakla küçük parçalara ayırın ve kek karışımına ekleyip karıştırın.
Redmond M 4506 pişirme kabını tereyağı ile yağlayıp kek karışımını içine boşaltın. Kapağını kapatın (valfi kapatmayın, yani düdüklü modunda pişmeyecek)
BAKE  modunda   40 dakika pişirin. Süre bitince kapağını açın ve keki ters çevirerek çıkarın.
Kek pişerken süt ve kakaoyu biraz ısıtıp kakaonun erimesini sağlayın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.  
Kek piştikten 5 dakika kadar sonra, kakaolu sosu kekin üzerine kaşıkla dökün.
Çikolatalı ıslak keki çikolata ve şekerlerle veya krema ile süsleyebilirsiniz..