OMLETLER - KAHVALTILIKLAR

AYVA REÇELİ
Malzemeler :
1 kg ayva(3 adet orta boy)
½ kg şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
2-3 tane karanfil
1 bardak su
 

Yapılışı:
Ayvaları yıkayıp iri parçalara bölecek şekilde robottan geçirin veya küp şeklinde doğrayın. Bir tencereye ayvaları koyup üzerine şekeri ve suyu ekleyip kısık ateşte pişirmeye başlayın .Şeker eriyince biraz karıştırıp limon suyu , karanfil ve ayvanın çekirdeklerini (çekirdekler kıvamlı olmasını sağlar) ekleyin. Kıvamlı hale gelene kadar 40-45 dakika kadar pişirin.
Afiyet olsun…

MANTARLI-ISPANAKLI OMLET

Pazar kahvaltılarında omleti çok seviyorum .Farklı bir lezzet katmak için bugün yaptığım omlete ıspanak ekledim ve gerçekten çok güzel oldu. Denemenizi tavsiye ederim…
 
Malzemeler: ( 2 kişilik)
2 yumurta
1 avuç kadar ıspanak
1 su bardağı mantar
1 adet taze biber
1 adet taze soğan
Tuz, karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Yapılışı :
Ispanağı yıkayıp , doğrayın. Mantarları yıkayıp kurulayın ve ince doğrayın. Yeşil biberi, taze soğanı yıkayıp doğrayın.
Tavaya yarım kaşık tereyağı koyup sırasıyla biberi, soğanı, mantarı ve ıspanağı soteleyin. .
Başka bir kabın içinde yumurtaları çırpın, sotelenmiş ve soğumuş  sebze karışımını çırpılmış yumurtaya ekleyin ve karıştırın.
Tavaya yarım kaşık tereyağı koyun ve yağ kızdıktan sonra  sebzeli yumurta karışımını tavaya boşaltın. Orta ateşte altı kızarıncaya kadar pişirip  spatula yardımıyla çevirin ve öbür yüzü de kızarana kadar pişirin. Üzerine kaşar rendesi serpip ,sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…

PEYNİRLİ OMLET
Hafta içi erken kalkıp işe gittiğimiz için çoğumuz kahvaltıyı alelacele yaparız. O yüzden tatil günlerinde ailece ,keyifle yapılan kahvaltıların yeri ayrıdır. Sofra  zengin , çeşit de bolsa kahvaltı daha güzel olur.İşte size hafta sonu kahvaltılarınız  için basit ama lezzetli bir omlet ..
 
Malzemeler:
3 yumurta
1 çay bardağı beyaz peynir
¼ demet maydanoz
Karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Derin bir kabın içine yumurtaları kırıp, iyice çırpın. Üzerine rendelenmiş beyaz peyniri, ince kıyılmış maydanozu ekleyip çatalla karıştırın, pul biber ve karabiber serpin.
Teflon tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı koyup kızdırın ve hazırladığınız karışımı tavaya dökün. Orta ateşte altı kızardıktan sonra, öbür yüzünü de  aynı şekilde kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis edin. 
Afiyet olsun…

ÇİLEK REÇELİ

Hiçbir katkı maddesi kullanmadan, tamamen doğal çilek reçeli yapmak istiyorsanız bu tarif tam size göre. Pişirirken su bile eklemiyorsunuz, şeker miktarı da az. .
Çok lezzetli ve yapması çok kolay bu tarifi tavsiye ederim. Şimdiden afiyet olsun…
ÇİLEK REÇELİ
Malzemeler:
2 kg çilek
1 kg toz şeker
½ limon suyu
Yapılışı:
Çilekleri yıkayın, yeşil yapraklarını keserek ayıklayın
Tencereye yıkayıp süzdüğünüz çilekleri koyun ve üzerine toz şekeri dökün. Kesinlikle su eklemeyin, çilekler yıkanıp tencereye konulduğundan kendi suyu yeterli oluyor.
Kısık ateşte şeker eriyinceye kadar bekledikten sonra limon suyunu ekleyin. Tahta kaşıkla çilekler ezilmeyecek şekilde hafifçe 1-2 kez  karıştırın.
Tencerenin kapağı açık vaziyette  yüksek ateşte yaklaşık 1 saat kaynatın. Kaynarken  suyu çok gibi görünse de endişelenmeyin ,  yaklaşık 1 saat sonra  reçelin kıvamı çok güzel oluyor.
Kıvamı koyulaşınca ateşten alın ve oda sıcaklığına gelince  cam kavanoza doldurun,buzdolabında muhafaza edin.
Afiyet olsun…




PATATESLİ OMLET

PATATESLİ OMLET     
Haftasonu kahvaltılarınız için farklı, lezzetli ve pratik bir omlet.  İsterseniz  yumurtaları çırptıktan sonra 2-3 dal maydanozu da doğrayıp ekleyebilirsiniz, öyle de çok lezzetli olur,  şimdiden afiyet olsun…
Malzemeler:
2 adet patates
3 adet yumurta
1-2  yemek kaşığı tereyağı + çiçek yağı karışımı
Birer tutam tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Yapılışı:
Patatesleri soyup,  tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğrayın.
Tavaya yağ koyup ısıtın ve patatesleri 3-4 dakika  soteleyin
Bir kasede yumurtaları çatalla çırpın ve  sotelediğiniz patateslerin üzerine dökün, tavayı sallayarak yumurtaların patateslerin üzerini kaplamasını sağlayın. Tuz ve baharatları serpin, yumurtalar pişince omletiniz hazır, sıcak servis edin...




CEVİZ REÇELİ

CEVİZ REÇELİ
Ceviz reçelini sever misiniz? Peki yapar mısınız? Bence artık mutlaka denemelisiniz. Çünkü daha önce hazır ceviz reçeli alır yerdik ve görüntüsü güzel olduğundan tadı da güzel gelirdi. Bu yüzden Haziran başında tesadüfen görüp topladığımız cevizleri reçel yapmak istedim.
Ceviz reçeli tariflerini araştırmaya başladım. Öncelikle mutlaka Mayıs sonu-Haziran başı toplanmış taze yeşil cevizlerle yapılması gerekiyor. Haziranın ortasından sonra cevizler sertleştiği için artık reçel yapılamıyor. Cevizleri soyup suya koymak, 20 gün boyunca acı suyunu değiştirmek aklıma yattı ama tüm tariflerde cevizlerin kireç suyunda 6 saat kadar bekletilmesi gerektiği yazıyordu. Kireç suyu cevizlerin şeklini korumak, sert kalmalarını sağlamak için kullanılıyormuş. Tariflerimi takip edenler bilir, koruyucu ve katkı maddelerinden uzak kalmayı tercih ederim ve benim için yaptığım yemeklerin sağlıklı ve lezzetli olması daha önemli. Bu yüzden cevizleri kireç suyunda bekletmedim ve kendi ceviz reçeli tarifimi oluşturdum.
Çok pratik, herkesin kolaylıkla evde yapabileceği bir tarif. Sonuç ; hazır ceviz reçellerinden çok daha lezzetli oldu ve yiyenler ceviz tadı aldıklarını, ”ceviz tatlısı” denebilecek kadar lezzetli bir reçel olduğunu söylediler..Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun…
Malzemeler:
50 adet taze yeşil ceviz
Yarım kg toz şeker
5-6 adet tane karanfil
Yarım limon suyu
3-4 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
Taze yeşil cevizlerin kabuklarını keskin bir bıçakla çok ince soyun. Taze cevizler ellerinizi karartacağı için mutlaka eldiven kullanın.
Soyulmuş cevizleri yıkayıp kavanoza doldurun,  üzerini geçecek kadar su doldurun. Su soğuk veya sıcak olmasın, çeşme suyu kullanın. Cevizlerin acı suyu çıkacağından kavanozdaki su kararacak. Her gün günde bir kez kararan suyu dökün ve temiz su doldurun.  20 gün bu işlemi tekrarlayın.
20 gün sonra cevizleri bol suyla yıkayıp süzün ve geniş tabanlı tencereye alın. Üzerine yarım kilo toz şeker dökün ve yarım saat kadar bekletin.
Tencereye 3-4 su bardağı sıcak su ekleyip tencereyi ocağa koyun  ve tencerenin  kapağı kapalı vaziyette  40-45 dakika kısık ateşte pişirmeye başlayın. (Su miktarını kıvamına göre ayarlayın ,az gelirse 1 bardak sıcak su daha ekleyebilirsiniz)
Ardından  tane karanfilleri ve limon suyunu da  ekleyin ve tencerenin kapağı açık şekilde,   kıvamı koyulaşıncaya kadar 30-40  dakika daha pişirmeye devam edin.
Reçelinizi oda sıcaklığına gelince kavanoza aktarın.
Afiyet olsun…






ELMALI NAR REÇELİ

ELMALI NAR REÇELİ
Kahvaltı sofralarınız için farklı bir reçel. Hem tatlı, hem ekşi …Bu reçeli arkadaşımız Şükriye Kayalı yapmıştı, çok beğenince denedim ve tarifi sizlerle paylaşmak istedim…Ben şeker miktarını biraz azalttım, eğer daha tatlı reçel seviyorsanız 1.5 bardak şeker ile yapabilirsiniz…Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun…
Bu arada yeri gelmişken size kolay nar ayıklama yöntemimi de söyleyeyim :)  Narı bıçakla ortadan ikiye kesin. Narı kesik olan düz kısmı avucunuza bakacak şekilde tutun ve diğer elinizle tuttuğunuz çorba kepçesiyle narın kabuklu kısmına  vurun, tüm nar taneleri elinizin altına koyduğunuz kabın içine doluncaya kadar 4-5 kez  vurmaya devam edin , 1-2 dakika içinde nar ayıklanmış olacak ..Tam mevsimi iken bol bol nar ayıklayıp yiyebilirsiniz artık :)  
Malzemeler:
2 su bardağı mayhoş nar suyu
1 su bardağı ayıklanmış mayhoş nar (tane nar)
1 adet yeşil elma rendesi
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Tencereye tüm malzemeleri koyun. Orta ateşte kaynamaya başladıktan sonra , kısık ateşte 25-30 dakika daha kaynatın.
Oda sıcaklığına gelince kavanoza aktarın. Nar reçeliniz hazır,  buzdolabında muhafaza edin. Afiyet olsun…
Bu güzel tarif için Şükriye Hanım`a teşekkürler..