Malzemeler:
1 paket fırın makarna
3 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı sıvı yağ( çiçek yağı /fındık yağı/mısırözü)
1 yemek kaşığı un
1 bardak süt
4 yumurta
1.5 bardak kaşar peyniri
Ortasına koymak için:
1 bardak beyaz peynir
1 demet maydanoz Yapılışı:
Tencerede su kaynatın,1 tutam tuz ekleyerek makarnayı haşlayın.Tencereyi ocaktan aldıktan sonra üzerine soğuk su ilave edip 10 dk bekletin ve suyu süzün.
Bu arada büyükçe bir tavada tereyağ ve sıvıyağı eritin,unu ekleyip kavurduktan sonra sütü ekleyin. Koyulaşınca ocağı kapatın. Ilıdıktan sonra yumurtaları içine kırın ve karıştırın. Kaşar peyniri de ekleyin.
Bu karışımın yarısını haşlanmış makarnanın üzerine döküp iyice karıştırın . Makarnanın yarısını yağlanmış dikdörtgen borcamın içine boşaltın.makarnanın üzerine maydanozlu beyaz peyniri döşeyin. Kalan makarnayı da üstüne boşaltıp düzeltin. Haşlanmış makarnaya karıştırdığımız kaşar peynirli karışımın geri kalan yarısını da makarnanın üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun... Notlar: -İsteğe göre tuz ekleyebilirsiniz -Yumurtaları beşamel sosa eklerken pişmemesi için beşamel sosun iyice ılımış olmasına dikkat edin. -Daha hafif olması için sıvı yağ ve tereyağı birlikte kullanıyorum.Daha yoğun bir lezzet için tamamen tereyağ da kullanabilirsiniz.
MANTI MAKARNA |
 |
Mantıyı sevmeyen yoktur. Eğer hamur yoğurup, açacak zamanınız yoksa mantı makarnayı tavsiye ederim. İç malzemesini kendiniz hazırlamış olduğunuzdan mantının bol malzemeli olduğundan da emin oluyorsunuz J Hem yapması kolay, hem de çok lezzetli ..
|
|
Malzemeler:
1 paket mantı makarna
500 gr. az yağlı dana kıyma
1 adet büyük kuru soğan
½ demet maydanoz
Tuz, karabiber
1 yumurta
Üzerine :
500 gr. yoğurt,
3 -4 diş sarımsak
Tuz
Sos için :
2 yemek kaşığı tereyağı
½ kaşık salça, pul biber.
Yapılışı :
Derin bir kabın içine kıymayı, rendelenmiş soğanı, ince doğranmış maydanozu, yumurtayı ve baharatları koyup yoğurun. Mantı makarnaların içini bu harç ile doldurun.
Derin bir tencereye su koyun ve kaynayınca tuz atın. Mantıları kaynar suya atıp 15 dakika kadar pişirin.
Bir kabın içinde yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tuzu karıştırın.
Bir tavada tereyağını kızdırıp içine salça ve pul biber ekleyip sosu hazırlayın.
Pişen mantıyı tabaklara alın, üzerine sarımsaklı yoğurt döktükten sonra tereyağlı sosu gezdirin. İsteğe göre nane ve sumak da eklenebilir.
Afiyet olsun..
Püf noktası : Kıymalı harcın içine koyduğunuz yumurta , hem mantıya lezzet verir hem de mantı pişerken kıymalı harcın mantılardan çıkmasını engeller.
PİZZA |
 |
Bugün size çok sevilen pratik pizza tarifimi vermek istiyorum. ”Pizzacılardaki pizza gibi” şeklinde övgüler aldığından tarifi sizlerle paylaşmak istedim. Hem pratik, hem lezzetli deneyin, beğeneceksiniz ..
Malzemeler:
1 adet ekmek hamuru (hamuru evde hazırlamak isterseniz tarif aşağıda )
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
3 adet yeşil biber
4 adet domates
1 yemek kaşığı salça
300 gr. mantar
Sucuk , salam, sosis (isteğe göre)
8-10 adet siyah zeytin
Tuz, karabiber, kekik, fesleğen(birer tutam)
2 su bardağı kaşar peyniri( veya mozzarella peyniri)
Yapılışı :
Ön hazırlık olarak domatesleri yıkayıp soyun ve tavla zarı şeklinde doğrayın. Biberleri yıkayın, uzunlamasına ortadan kesip şerit şeklinde doğrayın. Sarımsakları rendeleyin. Mantarları yıkayıp kurutun ve ince ince doğrayın. Tavaya 2 kaşık yağ koyun. Sırasıyla biberleri, domatesleri, mantarları soteleyin. Sarımsakları, salçayı, tuz, karabiber, kekik ve fesleğeni de ekleyip pişirin. Sosu soğumaya bırakın.
Bu arada fırın tepsisini 1 kaşık sıvıyağla yağlayın. Hamuru tepsiye koyun ve elinizle bastırarak tepsiyi tamamen kaplayacak kadar genişletin. Hamurun üzerine hazırladığınız sosu döşeyin .Üzerine rendelenmiş kşar veya mozzarella peynirini serpin , üzerine çekirdeklerini çıkarıp doğradığınız zeytinleri ve isteğinize göre sucuk, salam, sosis dilimlerini yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı ve üstü pişene kadar yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun..
Pizza Hamuru:
2 su bardağı un
1/2 su bardağı ılık süt
1/2 paket yaş maya ( 40 gr lık paketin yarısı)1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Hamurun yapılışı:
Yaş mayayı ılık süt içinde eritin ve 10 dakika bekletin.
Geniş bir kabın içine unu koyup ortasını havuz haline getirin, mayayı ve diğer malzemeleri ekleyin ve iyice yoğurun .Ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur haline getirin. Üzerine nemli bir bez örtüp yarım saat dinlendirin. Yarım saat sonunda pizza hamurunuz hazır..
Not:Sitenin takipçilerinden sayın Haluk Demiray`ın önerilerini dikkate alarak yaptığım pizza da çok lezzetli oldu ve tarifi güncelledim, katkıları için teşekkür ederim...
TAVUKLU BADEMLİ MAKARNA |
 |
Malzemeler: 1 paket makarna200 gr tavuk bonfile
1 su bardağı mantar
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı dolmalık biber
2 adet domates
1 su bardağı çiğ badem
Tuz, karabiber, yenibahar , pul biber
3 kaşık sıvı yağ (fındık yağı)
|
|
Yapılışı:
Tavukları ince uzun (jülyen) doğrayın . Dumansız ızgara veya teflon tavada 1 kaşık sıvıyağ ile kısık ateşte pişirin.
Bir tavaya 2 kaşık sıvıyağ koyun ve doğranmış yeşil ve kırmızı biberleri soteleyin, üzerine soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domatesleri ekleyin ve kavurmaya devam edin. Domatesler suyunu çekmeye başlayınca doğranmış mantarları da ekleyin ve mantarlar yumuşayıncaya kadar pişirin, tuz, karabiber ,yenibahar ve pul biberi ekleyip ocaktan alın.
Bademleri kaynar suda bir taşım kaynatın kabuklarını soyun ve tavada az yağ ile kavurun. Izgara tavukları, mantarlı sosu ve kavrulmuş bademlerin hepsini karıştırın.
Bir tencerede su kaynatın,1 tutam tuz ile birlikte makarnaları haşlayın. Tavuklu mantarlı sosu pişen makarnanın üzerine döküp karıştırın ve sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.
FESLEĞENLİ KIYMALI MAKARNA |
.JPG) |
Makarna en sevdiğim yemeklerden biri. Her çeşit sosla da çok güzel oluyor. Geçen gün yaptığım kıymalı sosa fesleğen ekleyince sos çok daha lezzetli oldu. Deneyin ,beğeneceksiniz..
Malzemeler:
1 paket makarna
400 gr dana kıyma
1 adet kuru soğan
2 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
4-5 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
Tuz, karabiber, pul biber
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Tencereye kıymayı koyun, orta ateşte kıyma suyunu salıp çekince yağı ekleyin ve iyice kavurun, ardından rendelenmiş soğanı ve ince doğranmış biberleri ekleyip kavurmaya devam edin. Soyulup rendelenmiş domatesleri ve salçayı da ekleyip kavurduktan sonra ince doğranmış maydanozu
|
|
tuz, karabiber, pul biber ve fesleğeni ekleyip karıştırın, sosunuz hazır.
Tencerede su kaynatın ve tuzlu suda makarnayı 10-15 dk haşlayın. Makarna piştikten sonra süzün ve hazırlamış olduğunuz kıymalı sosu makarnaya ekleyip karıştırın, sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…
KIYMALI LAZANYA (LAZANYA BOLONEZ) |
 |
Birkaç gündür Akdeniz Mutfağı CD leri izliyorum. CD lerde Akdeniz ülkelerinin (Fransa, İtalya, ispanya, Girit, Türkiye, Ege Mutfakları CD vs.) mutfaklarından örnekler var. Önümüzdeki günlerde bu tariflerden deneyip beğendiklerimi burada paylaşacağım. Dün İtalya CD sini izlerken CD de olmayan lazanya aklıma geldi J ve bugün kıymalı lazanya yaptım. Lazanya çok lezzetli olduğundan ve çok beğenildiğinden tarifimi hemen sizlerle paylaşmak istedim.
"Haşlanması gerekmeyen lazanya" kullanmama rağmen haşladım, çünkü haşlamadan yaptığımda beşamel sosa rağmen istediğim yumuşaklıkta olmamıştı. O yüzden lazanya yapraklarını 2-3 dakika haşlamanızı öneriyorum.
İsterseniz sebzeli veya peynirli lazanya da yapabilirsiniz. Eğer daha önce lazanya yapmadıysanız deneyin ,çok beğeneceksiniz..
KIYMALI LAZANYA (LAZANYA BOLONEZ)
Malzemeler:
1/2 paket lazanya (14 adet lazanya yaprağı)
300 gr kıyma
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 adet havuç
1-2 diş sarımsak
2 adet domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber , toz kırmızı biber
Beşamel sos için:
1 kaşık tereyağı
1 kaşık sıvıyağ
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
Üzerine : 4-5 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi
Yapılışı:
Kıymalı sos için:
Tencereye kıymayı koyun ve suyunu salıp çekene kadar 3-4 dakika kavurun.2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip 3-4 dakika daha kavurun. Rendelenmiş soğanı ve sarımsakları ekleyip 5-6 dakika daha kavurun , tuz karabiber ,toz kırmızı biber ile ince doğranmış yeşil ve kırmızı biberleri ,rendelenmiş havucu ekleyip kavurmaya devam edin.Daha sonra 1 kaşık salçayı ve soyulmuş rendelenmiş domatesleri de ekleyip domatesler pişene kadar kavurup , kıymalı sosu ateşten alın.
Beşamel sos:
Tavaya 1 kaşık sıvıyağ ile 1 kaşık tereyağı koyun ,eriyince 2 yemek kaşığı un ekleyip kavurun.2-3 dakika sonra sütü ekleyin ve koyulaşıncaya kadar karıştırın.Bir tutam tuz , karabiber ekleyip ateşten alın.
Fırın kabınızı çok az sıvı yağ ile yağlayın .
Tencereye su koyup kaynatın ve kabınızın büyüklüğüne göre tabanına kaç tane lazanya yaprağı gerekiyorsa 2-3 dakika haşlayıp fırın kabına yerleştirin. (Ben orta boy kare borcam kullandım ve her kata 2 adet lazanya yaprağı kullandım.) Lazanyanın üzerine 1-2 kaşık beşamel sos , beşamel sosun üzerine de 1-2 kaşık kıymalı sos döküp yayın .
Aynı işlemi sırayla lazanya yaprakları, beşamel sos ve kıymalı sos bitinceye kadar tekrarlayın.
En üstteki lazanya yaprağının üstüne beşamel sos sürdükten sonra kaşar peyniri rendesi serpin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun…

BİFTEKLİ MAKARNA |
 |
Çok lezzetli ve besleyici bir makarna ..
BİFTEKLİ MAKARNA
Malzemeler:
1 paket makarna
400 gr dana biftek
1-2 yemek kaşığı tereyağı
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
3 adet kırmızı dolmalık biber
3 adet yeşil biber
3-4 diş sarımsak
3-4 adet domates
1-2 yemek kaşığı salça
Tuz, karabiber, kekik, yenibahar, pul biber
Yapılışı:
Dana biftekleri ince uzun (jülyen) doğrayıp tencerede suyunu salıp çekene kadar kavurun. Tereyağı ekleyip kızarıncaya kadar kavurun. Üstüne su, tuz ve birer tutam kekik, karabiber, yenibahar ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ayrı bir tavaya zeytinyağı koyup, rendelenmiş soğanları , boyuna ve enine doğranmış biberleri soteleyin. Ardından 1 kaşık salçayı ,soyulmuş ve rendelenmiş domatesleri , ve ezilmiş sarımsakları da ekleyip ara sıra karıştırarak domatesler pişene kadar soteleyin. Tuz ve baharatları ekleyin. Pişen biftekleri de sosa ekleyin ve karıştırın.
Sos pişerken büyük bir tencerede su kaynatın ve makarnaları tuzlu suda haşlayıp süzün(soğuk sudan geçirmeyin) . Biftekli sosu makarnanın üzerine döküp harmanlayın. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…
|
PESTO (FESLEĞEN) SOSLU KREMALI MAKARNA |
 |
PESTO SOSLU (FESLEĞENLİ) KREMALI MAKARNA
Güzel kokusuyla sevdiğimiz fesleğen, aynı zamanda çok faydalı bir bitki : Sindirimi kolaylaştırır, mideyi yatıştırır, baş ağrısını giderir, güçsüzlüğe, sindirim bozukluğuna, uykusuzluğa, migrene karşı etkilidir.
Pesto sos yapımında parmesan peyniri kullanılıyor. İtalyanların Parmigiano-reggiano adını verdiği parmesan peyniri, Dünyanın en iyi peynirleri sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor. Bir kilosu için tam 16 litre süt kullanılan, şifa kaynağı kabul edildiğinden bebek mamalarına bile konulan parmesan, dünyanın en kıymetli ve üretimi zor olan peyniri. Diğer peynirlere göre oldukça sert. Çünkü 14 aydan 4 yıla kadar süren bir olgunlaşma süreci var. Parmesan, pastörize sütten yapılmadığı için vitamin ve elementler açısından çok zengin. Özellikle protein, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri açısından esaslı bir kaynak.
Pesto sos içinde çam fıstığı, sarımsak ve zeytinyağı da bulunduğundan hem lezzetli , hem de çok faydalı bir sos diyebiliriz…
PESTO (FESLEĞENLİ) SOS
Malzemeler :
1 su bardağı taze fesleğen
½ su bardağı parmesan peyniri
½ su bardağı sızma zeytinyağı
2 diş sarımsak
25 gr dolmalık fıstık (çam fıstığı)
1 tutam tuz
Yapılışı:
Fesleğen yapraklarını yıkayıp kurulayın.
Mutfak robotuna fesleğen, dolmalık fıstık, sarımsak, tuz ve 2 kaşık zeytinyağı koyup çekin.
Parmesan peynirini ekleyip robotu tekrar çalıştırın.
Sos kıvamına geldikten sonra karışımı bir kaba alın ve kalan sızma zeytinyağını ekleyin ve krema kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Pesto sosunuz hazır….
PESTO SOSLU KREMALI MAKARNA
Malzemeler:
1 paket makarna
Pesto sos
½ paket (100 ml) Krema
Yapılışı:
Tencerede su kaynatın. Kaynamış tuzlu suda makarnayı 12-15 dk. haşlayıp makarnayı süzün.(Soğuk sudan geçirmeyin)
Tencereye yarım paket(100 ml) krema koyup orta ateşte ısıtın, krema kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve hazırladığınız pesto sosu ve süzdüğünüz makarnaları ekleyip iyice karıştırın,1-2 dakika sonra ateşten alın.
Üzerine parmesan peyniri rendeleyerek sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…
.JPG)
PEYNİRLİ LAZANYA |
 |
Su böreği seviyorsanız peynirli lazanyayı mutlaka denemenizi öneririm….
PEYNİRLİ LAZANYA
Malzemeler:
½ paket lazanya (16 adet lazanya yaprağı)
Beşamel sos için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
1 su bardağı kaşar peynir
Arasına:
1 su bardağı inek peyniri
½ demet maydanoz
Yapılışı:
Beşamel sos için:
Tavaya sıvıyağ ile tereyağı koyun ve unu ekleyip kavurun. 2-3 dakika sonra sütü ekleyin ve koyulaşıncaya kadar karıştırın, ateşten alın. Ilıyınca içine yumurtaları kırın, kaşar rendesini ekleyin ve karıştırın.
Fırın kabınızı çok az sıvı yağ ile yağlayın .
Tencereye su koyup kaynatın ve sırayla her kat için lazanyaları 2-3 dakika haşlayıp fırın kabına yerleştirin. Haşlama gerektirmeyen lazanya kullanmama rağmen 2-3 dakika haşladım çünkü haşlayınca su böreği gibi çok lezzetli oluyor. Ben orta boy borcam kullandım ve her kata 2 adet lazanya yaprağı kullandım.
Haşladığınız lazanyaların üzerine 1-2 kaşık beşamel sos dökün. Lazanyaların yarısını haşlayıp yerleştirdikten sonra ortasına maydanoz ve beyaz peynir karışımını yayın. Kalan lazanya yapraklarını haşlayıp , her kata beşamel sos dökün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun…
 |
 |
SOSYETE MANTISI |
 |
Çocukluğumdan beri çok severek yediğim, ama adının neden “sosyete” olduğunu anlamadığım çokk lezzetli bir yemek J Sarımsaklı yoğurt üzerine tereyağında kızdırılmış biberle servis ederseniz daha da lezzetli olur ama daha hafif olsun istiyorsanız benim gibi sadece pul biber de serpebilirsiniz, tercih sizin. Hiç yemediyseniz mutlaka deneyin…
SOSYETE MANTISI
Malzemeler:
3 adet yufka ( 12 adet sosyete mantısı için)
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kahve fincanı süt
İç malzemesi:
500 gr kıyma
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
2 adet kuru soğan
1/2 demet maydanoz
1 ‘er çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
1 çay kaşığı köfte baharatı (isteğe bağlı)
Böreklerin üzerine sürmek için 1 yumurta
Üzerine:
400-500 gr yoğurt
3-4 diş sarımsak (ezilmiş)
1-2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı:
Kıymalı harcın hazırlanışı:
Tencereye sıvıyağı ve kıymayı koyup kıyma suyunu salıp çekene kadar karıştırarak kavurun, üzerine rendelenmiş soğanı ekleyip 10-15 dakika daha karıştırarak kavurmaya devam edin. Tuz ve baharatları ekleyip karıştırdıktan sonra ateşten alın.
Her bir yufkayı önce ortasından ikiye kesin ve sonra tekrar ikiye keserek dört parça elde edin.
Sıvıyağ ile sütü bir kasede karıştırın.
Yufkanın üzerine yağ+süt karışımını fırça yardımıyla sürün , geniş kısmına kıymalı harcı koyun, yufkanın her iki kenarını içe kıvırıp sarın, kendi etrafında döndürerek gül şeklini verin ve yağlı kağıt serilmiş (veya yağlanmış) fırın tepsisine dizin. Diğer yufkalar bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlayın .
Bir kasede yumurtayı çırpın, bir fırça yardımıyla hazırladığınız böreklerin üzerine sürün .
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-50 dakika pişirin.
Fırından çıkan sıcak böreklerin üzerine sarımsaklı yoğurt dökün, tereyağda kızdırılmış pul biber gezdirip servis edin.
Afiyet olsun.
 |

SEBZELİ TAVUKLU NOODLE |
 |
TAVUKLU SEBZELİ NOODLE (ÇİN ERİŞTESİ)
Noodle, çin eriştesi demek…Sade ve yumurtalı çeşidi var. Bugün vereceğim tarifi yumurtalı noodle ile yaptım. Tadı bizim yumurtalı eriştelere benziyor ve ızgara tavuk, bol sebzeyle birlikte çok besleyici ve çok lezzetli bir yemek ..Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun…
Malzemeler:
Yarım paket yumurtalı noodle
400 gr tavuk bonfile
1 adet yeşil kabak
1 adet havuç
1 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
2 adet yeşil (taze) soğan
3-4 diş sarımsak (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
6 yemek kaşığı soya sosu
Birer tutam karabiber, toz kırmızı biber
Soya sosu tuzlu olduğu için tuz ekmeye gerek yok
Yapılışı:
Tavukları grill tavada (veya ızgarada ) pişirin ve jülyen (ince uzun)doğrayın
Kabak, havuç ve biberleri yıkayıp, jülyen doğrayın ve buharda 10 dakika kadar pişirin. (Tencereye çok az su koyduktan sonra, üzerine buharda pişirme aparatı koyup sebzeleri yerleştirdim)
Taze soğanları ince doğrayın.
Tencereye su koyup kaynatın ve noodle 7-8 dakika haşlayın ve suyunu süzün.
Vok tavaya sıvıyağı koyup soğan ve sarımsakları 2-3 dakika soteleyin. Üzerine ızgarada pişmiş tavukları, haşlanmış sebzeleri, haşlanmış noodle ve soya sosunu ekleyin ve hepsini 3-4 dakika soteleyin.
Sıcak olarak servis edin…Afiyet olsun..
.jpg) |
.jpg)
BALKABAKLI RAVİOLİ |
 |
BALKABAKLI RAVİOLİ
Geçtiğimiz ay bol bol ravioli yaptık. Önce İzmir Mutfak Sanatları Enstitüsünde SÖKE UN ile Toprağın Bereketi etkinliğinde Şef Özger Tanık ile , ardından Hürriyet Gazetesi – Bumerang ‘ın katkılarıyla İstanbul Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi ‘nde (USLA) gerçekleşen workshopta Şefimiz Osman Bahadır ile. Her iki şefin de verdiği ravioli hamuru tarifi tıpatıp aynıydı.
Bu arada Osman Bahadır şefimizden, İtalyanların kullandığı unun bizdeki irmik cinsi sert bir un olduğunu, irmiği öğütüp un haline getirerek, bizim kullandığımız un ile karıştırıp yoğurarak da ravioli hamuru hazırlayabileceğimizi öğrendik.
Dolgu malzemesi olarak Özger Şef, haşlanmış yerelması ile tavada soğanla sotelenmiş mantarı karıştırıp blendırdan geçirdi.
Osman Bahadır şeften ise aşağıda tarifini verdiğim balkabaklı ravioli yapımını öğrendik.
Evde yaptığım domatesli-ıspanaklı ravioli hamurunun içine ise dolgu malzemesi olarak peynir, maydanoz, karabiber, pulbiber kullandım. Sos olarak da bir tavada zeytinyağını ısıtıp rendelenmiş sarımsak, domates püresi, biraz salça ve fesleğen ekleyip çok lezzetli bir sos hazırladım ve haşladığım raviolileri sosla karıştırıp servis ettim.
Yani dolgu malzemesi ve sos, damak tadınıza ve isteğinize göre farklı malzemelerle hazırlanabilir.. Bence deneyin, eminim çok beğeneceksiniz…
BAL KABAKLI RAVİOLİ
Malzemeler:
Hamur: 200 gr un 2 adet yumurta 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tutam tuz
İç dolgu malzemesi: 1 su bardağı rendelenmiş bal kabağı yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi 1 çay kaşığı pul biber yarım çay kaşığı kimyon 2 yemek kaşığı parmesan 1 yemek kaşığı tereyağı, tuz ve karabiber.
Sos: 1 su bardağı krema 1 orta boy kuru soğan (çok küçük doğranmış) 1 tutam tarçın 2 yemek kaşığı parmesan 1 yemek kaşığı tereyağı
Hamurun yapılışı:Hamur yoğurma kabına unu koyun, ortasını havuz gibi açın, yumurta, tuz ve zeytinyağını ekleyip hamuru yoğurmaya başlayın. Sert bir hamur olduğundan başlangıçta yoğurması zor oluyor ama 7-8 dakika yoğurunca hamur kıvamına geliyor.
Hamuru streç filme sarıp 30 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirin.
İç dolgunun yapılışı:
Tavada yağı eritin, balkabaklarını kısık ateşte soteleyin. Üzerine cevizi, baharatları parmesan peyniri, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Sosun yapılışı:
Tavada tereyağını eritin,kısık ateşte soğanları şeffaflaşana kadar pişirin.Üzerine diğer sos malzemelerini de ekleyin ve kısık ateşte 2 dakika pişirin ve ocağın altını kapatın.
Dinlenmiş hamuru bezelere ayırın . Hamurun biraz sert olması gerekiyor. Makarna makinasında veya tezgah üzerinde merdane yardımıyla , un serperek açın. Yufkanın çok kalın veya çok ince olmaması gerekiyor. Açılan hamurun üzerine aralıklarla 1 çay kaşığı kadar dolgu malzemesi koyun, dolgu malzemesinin etrafını suyla veya yumurta akıyla ıslatın ve üzerine diğer yufkayı üzerine kapatıp dolgu malzemesinin etrafının yapışması için bastırın. 4 cm çapında yuvarlak veya 4 x 4 cm büyüklüğünde kare kalıpla veya kalıbınız yoksa kahve fincanı ile kesin. Tüm hamur ve dolgu malzemesi bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
Raviolileri bir tencerede kaynattığınız tuzlu suda 4 dakika haşlayın ve kevgirle aldığınız raviolileri tavadaki sosla karıştırarak sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|