BÖREK- POĞAÇA- EKMEK- HAMUR İŞLERİ

ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ
Malzemeler:
3 yufka
1 bağ ıspanak
1 orta boy kuru soğan
250 gr lor peyniri(veya sert beyaz peynir)
1 kahve fincanı  fındık yağı veya çiçekyağı (azaltabilirsiniz)
1 kahve fincanı süt (veya yoğurt)
Tuz
 
Üzerine :
1 yumurta
 
Yapılışı:
Ispanakları yıkayıp doğrayın . Bir tutam tuz ekleyerek ıspanakları elinizle sıkarak yumuşatın. Üzerine ince rendelenmiş kuru soğanı ve  lor peynirini ekleyip   karıştırın.
Yufkayı önce ortasından ikiye kesin ve sonra tekrar ikiye keserek  dört parça elde edin.
Sıvıyağ ile sütü (veya yoğurdu) bir kasede karıştırın.
Yufkanın üzerine yağ+süt karışımını fırça yardımıyla  sürün ,geniş kısmına ıspanaklı harcı koyun, yufkanın her iki kenarını içe kıvırıp sarın, yufkanın  ucunu suyla ıslatıp, kendi etrafında döndürerek gül şeklini verin ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Diğer yufkalar bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlayın .
Bir kasede yumurtayı çırpın ekleyin .Bu karışımı bir fırça yardımıyla hazırladığınız böreklerin üzerine sürün .
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-50 dakika pişirin.
Afiyet olsun.


PAÇANGA BÖREĞİ

Paçanga böreği  kızartılarak yapıldığından çok sık yapmak istemiyordum. Geçen gün fırında pişirdim ve çok da güzel oldu. 
Eğer siz de fırında pişirmek isterseniz  yufkaları su ve zeytinyağı karışımıyla ıslatın. Börekleri sardıktan sonra da üzerlerine zeytinyağı sürün ce yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin.

Malzemeler: (12 adet paçanga böreği için )
2 adet yufka
300 gr. pastırma
3 adet yeşil sivri biber
2 adet domates
125 gr kaşar peyniri
Kızartmak için zeytinyağı
Yapılışı:
Pastırmaları çok küçük olmayacak şekilde  kesin.
Domatesleri yıkayıp,  soyun ve yemeklik doğrayın.
Biberleri yıkayın ince şeritler şeklinde doğrayın.
Domates ve biberlerin böreği hamurlaştırmaması ve böreğin daha lezzetli olması için iç malzemesini soteleyin. Bunun için tavaya 1  çay kaşığı kadar sıvıyağ koyun , biber ve domatesleri 1-2 dakika soteledikten sonra pastırmaları da ekleyin ve 1-2 dakika sonra ateşten alın. (Dilerseniz pastırmaları sotelemeden de koyabilirsiniz)
Yufkaları önce ortadan ikiye kesin, sonra her bir parçayı üçe kesin. Yani her yufkadan 6 parça elde edin. Yufkanın geniş kısmına domates, biber ve pastırmalı  iç malzemesini, küp şeklinde doğradığınız  kaşar peyniri koyun.Yufkanın her iki yanını   içe doğru kapatıp , kalın ve yassı bir sigara böreği gibi sarın,  ucunu suyla ıslatıp kapatın.
Tavaya zeytinyağı koyup kızdırın ve böreklerin her iki yüzünü kızartın. Tavadan aldığınız börekleri önce  kağıt peçete üzerine koyup  yağının çekilmesini sağladıktan sonra sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun...





PEYNİRLİ POĞAÇA
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
½ su bardağı sıvıyağ (fındık yağı )
2 yemek kaşığı tereyağı (yumuşak)
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
4  bardak un
İç malzemesi:
2 su bardağı  beyaz peynir
½ demet maydanoz
Üzerine sürmek için:
1 yumurta
Susam veya çörekotu
Yapılışı:
Geniş bir kabın içine yumurta, yoğurt, sıvıyağ ve tereyağı koyup karıştırın.Un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin ,bir tutam tuz ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru  yarım saat  kadar dinlendirin.
Rendelenmiş beyaz peynir ile ince kıyılmış maydanozu karıştırın.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp elinizle şekil verin ve  maydanoz+ peynir karışımını  içine koyduktan sonra kapatıp şekil verin.
Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin .Üzerine yumurta sürün, susam veya  çörekotu serpip önceden  170 derece ısıtılmış fırında pişirin.

MAYALI AY ÇÖREĞİ

Merhaba bugün size kahvaltı  veya  beş çayı için hazırlayıp, ikram edebileceğiniz çok lezzetli bir tarif vermek istiyorum. Üstelik  çok besleyici olduğundan  çocuklar için de harika bir atıştırmalık.
Ay çöreklerini kızımın kreşine de götürmek için  yoğurt, süt ve sıvıyağı birer su bardağı kullandım ve  32 adet ( 2 fırın tepsisi ) ay çöreği çıktı .  2 tepsi fazla olacaksa  ölçüleri yarı yarıya azaltarak  yapabilirsiniz.
Denemenizi  öneririm..
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
6 su bardağı un
1 tatlı kaşığı (silme)  tuz
1 paket  maya( 10 gr.lık kuru maya)
1 çay kaşığı şeker
İçine:
500 gram böreklik lor peyniri
2 yumurta akı
Üzerine:
2 yumurta sarısı
Çörekotu veya susam
Yapılışı:
Bir kaseye ,maya ve  1 çay kaşığı toz şeker koyup üzerine yarım çay bardağı ılık su ekleyin ve 10 dakika kadar mayanın erimesini bekleyin.
Düz bir tepsi içine 6 su bardağı elenmiş un, maya, süt, yoğurt, sıvıyağ (ben fındık yağı kullandım) ve tuz koyup tüm malzemeyi iyice yoğurun. Yumuşak ve ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edince üzerine nemli bir bez örterek 2 katı kabarana kadar yalaşık 1 saat  mayalanmaya bırakın.
Bu arada lor peyniri ile yumurta aklarını karıştırın.
Hamurdan dört beze oluşturun. Her bir bezeyi, merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamuru  bıçakla ortadan ikiye ,sonra dörde sonra 8 eşit parçaya kesin. Geniş kısmına lor peynirini koyup kenarlarını kapatmadan sigara böreği gibi sarın. Sardıktan sonra kenarlarını ay şeklinde içe doğru kıvırın ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Tepside de 20 dakika kadar dinlendirin.
Toplam 32 adet mayalı çöreği aynı şekilde sarıp tepsiye yerleştirdikten sonra üzerlerine yumurta sarısı sürün ve çörekotu serpin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
Biraz dinlendirdikten sonra servis edin.
Afiyet olsun…



TEL KADAYIF BÖREĞİ

Bugün size farklı bir börek tarifi vermek istiyorum. Yufka yerine tel kadayıf ile yapılıyor ve çok farklı, çok lezzetli bir börek oluyor…
TEL KADAYIF BÖREĞİ
Malzemeler:
200 gr. tel kadayıf
250 gr. beyaz peynir
2 yemek kaşığı tereyağı
1 fincan sıvıyağ (fındıkyağı)
1 su bardağı süt
2 yumurta
Yapılışı:
Tereyağını eritip sıvıyağla karıştırın, tel kadayıfların üzerine dökün ve ezmeden hafifçe karıştırarak  yağlanmasını sağlayın.
Bir kase içinde sütü ve yumurtaları çatalla çırpın.
Yağlanmış orta boy ( ortalama 26 cm çapında  veya 25 x 25 cm boyutlarında olabilir )  fırın tepsisine yağladığınız tel kadayıfların yarısını yerleştirin.
Tel kadayıfların üzerine  sütlü-yumurtalı harcın yarısını kaşıkla dökün .
Üzerine rendelenmiş beyaz peyniri(isterseniz ince kıyılmış maydanozu)  yaydıktan sonra kalan tel kadayıfları da peynirin üzerine yayın. 
Kalan sütlü-yumurtalı harcı aynı şekilde kaşıkla dökün .
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı- üstü kızarana kadar yaklaşık 40 -50 dakika pişirin. 
Afiyet olsun..



PEYNİRLİ DEREOTLU KEK

PEYNİRLİ DEREOTLU KEK 
Çok lezzetli ve sık sık yaptığım bir tarif...Adı kek ama aslında börek malzemeleriyle yapılıyor yani tuzlu bir lezzet. Fakat görünümü keke benzediğinden  adı peynirli kek….
Malzemeler   :
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı inek peyniri
1 su bardağının 3/ 4 ü  sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
2- 2,5  su bardağı un (tambuğday unu ve beyaz un )
½ demet maydanoz
½ demet dereotu
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı çörekotu
Üzerine serpmek için susam
Yapılışı          :
Derin bir kabın içine önce yumurtaları ve yoğurdu koyup mikserle çırpın.
Ardından sıvıyağı ekleyin. Daha sonra eleyerek unu ve kabartma tozunu, rendelenmiş beyaz peyniri, ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu, çörekotunu ekleyerek  kaşıkla iyice karıştırın.Kek hamuru kıvamında cıvık bir hamur olacak.
Kek kalıbınızı yağlayıp üzerine susam ve çörekotu serptikten sonra hamuru kek kalıbına dökün.
Önceden ısıttığınız 170 derece fırında 35 dakika kadar pişirin.
Afiyet olsun…
Not: Pişip pişmediğini  anlamak için küçük bir bıçak batırın eğer temiz çıkarsa peynirli kekiniz pişmiş demektir.

PEYNİRLİ BÖREK (SODALI BÖREK)
Hem pratik, hem de su böreği tadında bir tepsi böreği…

PEYNİRLİ BÖREK (SODALI BÖREK)

Malzemeler:
6 adet yufka
3 yumurta
1 şişe madensuyu
2 yemek kaşığı tereyağı
½ çay bardağı sıvıyağ

500 gr  beyaz peynir
½ demet maydanoz

Yapılışı:
Fırın tepsisini yağlayın. İlk yufkayı tepsiye yayın, kenarlarını tepsinin dışına sarkıtın. Bu arada tereyağını eritip sıvıyağ ile karıştırın. Yufkanın üstüne bu yağ karışımından gezdirin. İkinci yufkayı buruşturarak yayın, yağ gezdirin. İkinci yufkanın üstüne maydanozlu peynir karışımının yarısını döşeyin. En alttaki yufkanın kenarlarını harcın üzerine kapatın. Üstüne 3.yufkayı buruşturarak döşeyin, yağ gezdirdikten sonra 4.yufkayı aynı şekilde döşeyin Maydanozlu peynir karışımının geri kalanını döşeyin. Üstüne 5. yufkayı buruşturarak yayıp yağ gezdirin ve 6.yufkayı döşeyin. Böreği keskin bir bıçakla dilimler şeklinde kesin.
Derin bir kabın içinde 3 yumurtayı ve 1 şişe maden suyunu çırpın. Bu karışımı böreğin üzerine gezdirin. Bir gece buzdolabında dinlendirin. 170 derece fırında altı-üstü kızarana kadar yaklaşık 45-50 dakika pişirin.

Afiyet olsun.


CEVİZLİ PEYNİRLİ RULO POĞAÇA

Farklı bir poğaça yapmak istedim, hem hamuru hem de içi lezzetli olsun , aynı zamanda vitaminli ve sağlıklı olsun istedim ve ortaya cevizli peynirli poğaça çıktı.  Yiyenler çok beğendiklerini hatta içi olmadan da yapılabileceğini söylediklerinden tarifi sizinle de paylaşıyorum...
CEVİZLİ PEYNİRLİ POĞAÇA
Malzemeler:
Hamur malzemeleri:
1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket instant maya(11 gr kuru maya)
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı çörekotu
1 çay kaşığı mahlep
2 tatlı kaşığı kavrulmuş susam
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
½ çay kaşığı karabiber
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
½ (yarım) su bardağı fındık yağı
4- 4.5 su bardağı tam buğday unu
İç malzemeleri:
1 su bardağı sert beyaz inek peyniri
½ (yarım) su bardağı iri dövülmüş ceviz
5-6 dal maydanoz
2 adet yumurta akı
Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
Yapılışı:
Düz ve geniş bir kabın içine elenmiş  tam buğday ununu  havuz şeklinde koyun. Ortasına ılık sütü, instant mayayı ve toz şekeri koyup  karıştırın ve 3-4 dakika bekleyip unla birlikte yoğurun. Ardından diğer hamur malzemelerini ekleyip  ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar en az 10 dakika kadar yoğurun.
Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek sıcak bir ortamda 1-1.5 saat mayalanmaya bırakın.
Tezgaha un serpin ve hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler oluşturun. Bezeleri  merdane ile yarım santim kalınlığında ve elips şeklinde açın.
Bezenin uç kısmına 1 yemek kaşığı iç malzemesi koyup rulo şeklinde sarın  ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Bütün bezeleri aynı şekilde sardıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürün ve 15 dakika daha tepside dinlendirin.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Afiyet olsun…



ISPANAKLI PEYNİRLİ KİŞ

Kiş, Fransiz mutfagindan dünyaya yayılmış tuzlu bir hamur işi. Hamurunda yumurta, süt (veya krema) bulunuyor . İnce hamurlu, bol malzemeli sebzeli kişler ,hamuru bol ic malzemesi az olan  börekler yerine bence çok güzel bir alternatif . Üstelik yapması da kolay. Ispanak yerine pırasa, kabak vs  başka sebzelerle de yapabilirsiniz. Eğer hiç yapmadıysanız mutlaka denemenizi öneririm, beğeneceğinize eminim ...

ISPANAKLI PEYNİRLİ KİŞ
Hamur Malzemeleri:
2 su bardağı un
1 kahve fincanı (60 gr)  tereyağı (oda sıcaklığında)
2 yemek kaşığı süt
1 yumurta
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 fiske tuz

İç Malzemeleri :
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 bağ ıspanak
1 orta boy kuru soğan
200 gr. lor peyniri
Üzerine:
1 yumurta
100 ml krema (marketlerde satılan hazır krema )
(krema yoksa 2-3 yemek kaşığı süt de kullanabilirsiniz)
Yapılışı :
Hamur yoğurma kabı içine çırpılmış yumurta, yoğurt, süt, tereyağı ve tuzu koyduktan sonra elenmiş un ve kabartma tozunu  ekleyip  hamuru yaklaşık 10 dakika kadar yoğurun. Hamurun elinize yapışmayacak yumuşak bir kıvamda olması gerekiyor. Hamuru buzdolabı poşetine koyup buzdolabında yaklaşık 1 saat dinlendirin.
Bu arada iç malzemesini hazırlayalım: Ispanakları yıkayıp suyunu süzün. Tavaya zeytinyağı koyun ve yemeklik doğranmış soğanları soteleyin, üzerine yıkanıp doğranmış ıspanakları ekleyip 4-5 dakika kavurun. Pişen iç malzemesinin susuz olması gerekiyor. Ispanaklar soğuduktan sonra lor peynirini ekleyip karıştırın ( Lor peynirini satın alırken taze olmasına dikkat edin)
26 cm tart kalıbını veya yuvarlak borcamı  1-2 damla sıvıyağ ile yağlayın.Hamuru kabın içine koyup elinizle yayın ve kenarlarının  2 cm kadar yüksek olmasına dikkat ederek şekil verin. Hamurun kabarmasını önlemek için çatalla 4-5 yerinden delin. Hazırladığınız iç malzemesini hamurun üzerine yayın.
Üzerine çırpılmış yumurta ve kremayı gezdirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar 30 dakika pişirin. Sıcak veya ılık servis edin. 
Afiyet olsun…







PATATESLİ KEK (TUZLU)

Daha önce börek tadında fakat kek gibi pişen  "peynirli kek   " (tarif için tıklayın) tarifimi sizinle paylaşmıştım. Geçenlerde meslektaşım Banu Dalgıç Cangı kendisinin de çok lezzetli patatesli kek tarifi olduğunu söyleyince tarifini aldım ve bugün yaptım. Çok lezzetli, çok besleyici üstelik de çok pratik. Denemenizi öneririm…
PATATESLİ  KEK 
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
½  su bardağı çiçek yağı
3 adet orta boy patates
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
5-6 dal maydanoz
5-6 dal dereotu
1 çay kaşığı tuz
Birer tutam karabiber, pul biber
Üzerine serpmek için çörekotu, susam
Yapılışı:
Cam bir kap içinde yumurtaları mikserle 3-4 dakika çırpın .
Sırasıyla yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu ve elenmiş unu da ekleyip mikserle çırpmaya devam edin.
Patatesleri yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin ( Patatesler haşlanmadan çiğ olarak rendelenecek) ve karışıma ekleyin.
Yıkanıp ince doğranmış maydanoz, dereotu, tuz , karabiber ve pul biberi de ekleyin. Kek hamuru kıvamındaki karışımı çatalla iyice karıştırın. (Mikser kullanmayın)
Üzerine çörekotu veya susam serpin.
Karışımı yağlanmış 23 cm çapında kek kalıbına döküp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-50 dakika pişirin.(pişip pişmediğini anlamak için kürdan veya bıçak batırın, temiz çıkarsa pişmiş demektir).
Ilık olarak servis edin.
Afiyet olsun…
Not: Bu güzel tarif için arkadaşım Banu Dalgıç Cangı’ya çok teşekkür ediyorum


PATATESLİ PEYNİRLİ RULO BÖREK

Pratik ve çok lezzetli bir börek . Ispanaklı-peynirli veya kıymalı-patatesli olarak da yapabilirsiniz. Mutlaka denemenizi öneririm, şimdiden afiyet olsun…
PATATESLİ PEYNİRLİ RULO BÖREK
Malzemeler:
2 adet yufka
Yufkaların arasına  sürülecek harç malzemeleri :
½ çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
Peynirli iç malzemeleri:
1 su bardağı beyaz peynir (rendelenmiş)
1 su bardağı kaşar peyniri
½ demet maydanoz (ince doğranmış)
Tüm malzemeyi bir tabakta  karıştırın
Patatesli iç malzemeleri :
3 adet patates (haşlanıp ezilecek)
1 adet küçük kuru soğan(rendelenmiş )
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
½ demet maydanoz (ince doğranmış)
1 tatlı kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Tavaya sıvıyağ koyun ve soğanı pembeleştirip ocaktan alın. Bir kabın içine haşlanmış ,ezilmiş patates, 1 tatlı kaşığı tereyağı, soğan , maydanoz ve baharatları ekleyip hepsini karıştırın.
Üzerine : Susam, çörekotu.
Yapılışı:
Yufkayı tezgaha yayın ve üzerine  zeytinyağı+yumurta+yoğurt karışımının 1/3 nü   sürün
Üzerine (yufkanın tüm yüzeyine) peynirli iç malzemesini döşeyin.
Üzerine diğer yufkayı yayın ve tüm yüzeye zeytinyağı+yumurta+yoğurt karışımından sürün.
Üzerine yufkanın tüm yüzeyine patatesli iç malzemesini döşeyin.
2 yufkalı böreği  uç kısmından başlayarak rulo şeklinde sarın ve buzdolabında 2-3 saat bekletin.
Buzdolabından çıkardığınız ruloyu  2 cm kalınlığında dilimler halinde kesin ve yağlanmış fırın tepsine yatay şekilde yerleştirin. Böreklerin üzerine kalan  kalan çiçek yağı+yumurta+yoğurt karışımından sürün ve  susam, çörekotu serpin.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun….




TEL KADAYIF TAVA BÖREĞİ

Daha önce de  tel kadayıf böreği yapmış ve tarifini buradan paylaşmıştım. Geçen gün tarifi biraz değiştirerek tava böreği yaptım. Krep-omlet-börek karışımı bir lezzet. En güzel tarafı da hazırlaması pişirmesi toplam 15 dakika. Tava böreğini kahvaltıda, öğlen, ikindi, akşam yani günün her vakti kolaylıkla hazırlayıp sunabilirsiniz…

Malzemeler:
200 gr tel kadayıf
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 kahve fincanı sıvıyağ( fındıkyağı)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı beyaz peynir (inek peyniri)
½ demet maydanoz (ince kıyılmış)
Tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı:
Yumurta, süt, sıvıyağ, tuz, karabiber ve pul biberi bir kasenin içinde çatal yardımıyla çırpın.
Tel kadayıfları  derin bir kabın içine alın ve  hazırladığınız sütlü-yumurtalı karışımla tel kadayıfları ezmeden hafifçe karıştırın.
Geniş bir teflon tavaya ( 23 cm çapında tava kullandım)  tereyağını koyup iyice ısıtın.
Tel kadayıfların yarısını tavaya boşaltın ve tavanın tabanını kaplayacak şekilde düzeltin.
Tel kadayıfların üzerine maydanozlu ufalanmış peyniri serpiştirin.
Tel kadayıfların kalanını tavaya (peynirin üzerine) aktarın ve tüm yüzeyi kaplayacak şekilde düzeltin.
Orta ateşte yaklaşık 6-7 dakika böreğinizin altı iyice kızardıktan sonra geniş bir servis tabağı yardımıyla böreğinizin arkasını çevirin ve aynı şekilde böreğinizin diğer yüzünü de pişirin. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun..





ÇITIR BÖREK

Her zaman yaptığınız böreklerden farklı çıtır çıtır bir börek yapmak istiyorsanız bu tarif tam size göre. Bunun için ihtiyacınız olan şey baklavalık yufka. Diğer malzemeler ve işlemler aynı, üstelik hazırlaması da son derece  pratik. Sonuç : çok lezzetli çıtır börek. Aşağıdaki ölçülerle 2 fırın tepsisi börek çıkıyor, ben  yarım paket baklavalık yufka kullanarak , diğer malzemelerin de yarısını kullanarak bir tepsi yaptım. Peynirli yaptım ama siz kıymalı, ıspanaklı, patatesli de yapabilirsiniz..…
Malzemeler:
800 gr. baklavalık yufka (1 paket baklavalık yufka)
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ(fındık yağı)
2 yumurta
1 su bardağı su
İç malzeme:
750 gr beyaz peynir (inek peyniri)- rendelenmiş
1 demet maydanoz- ince doğranmış
Üzerine: susam
Not: Daha hafif olmasını isterseniz beyaz peynir yerine lor peyniri de kullanabilirsiniz
Yapılışı:
Derin bir kap içine yoğurt, yumurta, sıvı yağ ve su koyup mikserle 1-2 dakika çırpın.
 2 adet baklavalık yufkayı üst üste tezgaha serin .
Yufkanın üzerine yoğurtlu-yumurtalı karışımdan 2-3 yemek kaşığı dökün ve  fırçayla yufkanın bütün yüzeyine dağılacak şekilde sürün.
Yufkanın bir kenarına peynirli-maydanozlu karışımdan koyun , yufkanın kenarlarını içine doğru kıvırıp -büyük bir sigara böreği gibi-sarın.
Bütün yufkaları aynı şekilde sarın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
Yoğurtlu-yumurtalı karışımdan üzerlerine sürüp, susam serpin.
Zamanınız varsa buzdolabında 1-2 saat bekletin, daha lezzetli olur.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı- üstü kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun…





CEVİZLİ EKMEK

Evde ekmek yapma denemelerim devam ediyor. 7 tahıllı un, köy ekmeği unu gibi farklı unlarla ve içine farklı malzemeler ekleyerek farklı lezzetlerde ekmekler elde ediyorum.
Bu kez kuru maya ile cevizli ekmek yaptım. Aslında püf noktalarına dikkat ederek yapılırsa evde ekmek yapmanın kek yapmaktan pek bir farkı yok.
Bence ekmek makinasına da ihtiyaç yok. Çünkü çok cıvık, ele yapışan bir hamurla yapıldığı için yoğurmak zor olmuyor. Deneyince bana hak vereceksiniz..
CEVİZLİ EKMEK
Malzemeler:
3-4  su bardağı tam buğday unu
1/2 (yarım) su bardağı beyaz un
1 su bardağı ılık süt
1 tutam şeker
1 paket ( 11 gr) kuru maya (instant maya)
1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
½ (yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz
Yeterince ılık su (cıvık bir hamur olacak kadar)
Üzerine sürmek için:
1 yemek kaşığı susam
1 çay kaşığı pekmez + 1 yemek kaşığı su
Yapılışı:
Derin bir  yoğurma kabının içinde 1 su bardağı tam buğday unu, 1 su bardağı ılık süt , 1 tutam toz şeker ve 1 paket kuru mayayı karıştırıp biraz yoğurun  ve 10 dakika ılık ortamda dinlendirin.
Daha sonra diğer malzemelerin tamamını ekleyip yoğurmaya başlayın. Cıvık bir hamur oluncaya kadar ılık su ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Ekmeğin kek gibi yumuşak olması için  çok cıvık, ele yapışan bir hamur olması şart.  Hamur tepsisini streç film  ile kapatıp ılık bir ortamda 2 saat mayalanmaya bırakın.
Baton kek kalıbına veya fırın tepsisine un serpin. Hamur elinize yapışacağı için  elinizi suyla ıslatarak hamuru fırın kabına yerleştirin. Üzerine susam serpin,  susamların üzerine de pekmezli su sürün.( Ekmeğiniz simit gibi çok lezzetli olur. ) Son olarak hamuru keskin bir bıçakla boylamasına çizin.
Önceden ısıtılmış 190-200 derece fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirin. Ekmeği fırında pişirirken, ekmeğin kurumaması için su dolu bir metal kap( örneğin konserve kutusu) koymayı da unutmayın.
 Pişip pişmediğini keskin bıçak batırarak test edin, ekmeğiniz pişmişse fırından çıkardıktan sonra tepsisiyle birlikte sofra örtüsüne sarın.
Afiyet olsun…


TAVA BÖREĞİ

TAVA BÖREĞİ
Kahvaltılarınız, çay saatleriniz için çok pratik ve çok lezzetli bir börek. 5 dakikada hazırlayıp 10  dakikada pişirebilirsiniz.
Bu malzemelerle 26 cm  teflon tavada bir tane tava böreği hazırlanıyor. Geniş bir tavada, malzemeleri iki katına çıkararak da yapabilirsiniz..Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun…
Malzemeler:
2 adet yufka
1 adet yumurta
1 çay bardağı  süt
1 -2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
İçine:
1 su bardağı beyaz peynir (rendelenmiş)
8-10 dal maydanoz (ince doğranmış)
Birer tutam karabiber ve  pul biber
Yapılışı:
Bir kasede yumurta, sıvıyağ ve sütü  tel çırpıcıyla iyice çırpın
Teflon tavaya  tereyağı koyun ..
İlk yufkanı ikiye kesin ve yufkanın yarısını etrafı sarkacak şekilde tavaya  yerleştirin. Yufkanın, tavadaki sıvı karışımı iyice çekmesini sağlayın. Yufkanın üstüne  yumurtalı sıvı karışımdan fırçayla sürün.
Yufkanın kalanını  büyük parçalara ayırın ve kat kat  tavaya yerleştirip aralarına sıvı karışımdan fırçayla sürün.
Böreğin ortasına maydanozlu peynir karışımı döşeyin .
İkinci yufkayı  da yine  aralarına  sıvı karışımdan fırçayla sürerek tavaya yereştirin , dışa sankan yufkaları da üzerine kapatın . Kalan sıvı karışımı yufkanın tüm yüzeyine sürün
Tavayı ocağa koyun ve orta ateşte  böreğin altı  kızarana kadar yaklaşık 5-6 dakika pişirin , bir tabak yardımıyla ters çevirip böreğin diğer yüzünü de kızarana kadar pişirin . (Dilerseniz peynirli maydanozlu karışımı  böreğin sadece ortasına değil de iki  kez de koyabilirsiniz...)
Afiyet olsun…




PEYNİRLİ RULO BÖREK

PEYNİRLİ RULO  BÖREK
Çok pratik,  bir o kadar da lezzetli bir börek. Ne zaman yapsam çok beğeniliyor. Bu kez peynirli yaptım ama ıspanaklı, kıymalı, patatesli de nefis oluyor. Bu yüzden tarifi paylaşmak istedim….
Malzemeler
4 adet yufka
1 adet yumurta
Yarım su bardağı sıvıyağ (zeytinyağı )
Yarım su bardağı süt
İçine:
500 gr beyaz peynir (inek peyniri) (rendelenmiş)
Yarım demet maydanoz(ince doğranmış)
Birer tutam karabiber, pul biber
Üzerine :susam veya çörekotu
Yapılışı:
Bir kaseye yumurtayı kırıp çırpın, sıvıyağ ve sütü ekleyip karıştırın.
Bir  yufkayı  tezgaha yayın . Tüm yüzeye  hazırladığınız  sıvı karışımdan  sürün.  
Yufkayı, yarım daire olacak şekilde ikiye katlayın.
Üzerine tekrar sıvı karışımdan sürün .
Yufkanın yuvarlak kenarına  boydan boya maydanozlu peynir koyun. Yufkanın kenarlarını içe kıvırıp  rulo şeklinde sarın.  Yufkayı 10 cm uzunluğunda olacak şekilde bıçakla kesin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Diğer 3 yufkayı da aynı şekilde sarın ve tepsiye yerleştirin.
Tepsideki  ruloların üzerine, fırçayla sıvı karışımdan sürün ve susam serpin.
Vaktiniz varsa  1 saat kadar dinlendirdikten sonra pişirin, böreğiniz daha lezzetli olur.
Önceden 180 derece ısıtılmış fırında alt+ üst+ turbo ayarda böreklerin üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun…



CEVİZLİ MUFFİN

Sade kek karışımı içinde şeker olmadığı için dilediğiniz malzemeleri ekleyerek tatlı ve tuzlu kekler hazırlayabilirsiniz.
Bu çok lezzetli cevizli muffinleri siz de evde çok kısa sürede yapabilirsiniz..Mutlaka denemenizi öneririm…
CEVİZLİ MUFFİN
Malzemeler ;
3 yumurta
Yarım su bardağı küp şeklinde doğranmış kırmızı biber
Yarım  su bardağı küp şeklinde doğranmış yeşil biber
3 – 4 dal ince doğranmış dereotu
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 su bardağı zeytinyağı
1.5  su bardağı süt
1 su bardağı tulum peyniri rendesi
2 diş ince doğranmış sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen
Süslemek için ;
1  adet kırmızı  biber
12 adet kiraz domates

Yapılışı ;
Dr Oetker 12 li muffin kalıbını sıvı yağla  yağlayıp unlayın
Derin bir kabın içine yumurtaları koyup çırpma teli ile iyice çırpın, sarımsak,tuz,karabiber, dereotu , süt ve zeytinyağını ekleyip  çırpmaya devam edin. D.Oetker Sade Kek karışımını ekleyip pürüzsüz bir yapı elde edinceye kadar karıştırın. Doğranmış biberler, tulum peyniri renesi ve cevizi ekleyerek karıştırın.  Hamuru muffin kalıbına paylaştırın.
Önceden ısıtılmış 170 derece alt+üst  fırında 30-35 dk.  üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkardığınız muffinleri 5 dakika sonra kalıptan çıkarıp tel ızgara  üzerinde dinlendirin.
Biberlerin iç kısımlarını ayıklayıp , kalıp yardımıyla minik kalpler şeklinde kesin. Kürdanlara biber ve domates dizip muffinlerin üzerine batırın. Ilık olarak servis edin.
Afiyet olsun…






BOŞNAK BÖREĞİ (ÇARŞAF BÖREĞİ)

“Tepekule Catering Yemek Atölyesi” ndeki etkinliğimizde, Miranda Zeytinyağlarının İstanbul sorumlusu Eral Bayri ‘nin Boşnak böreği yaptığını daha önce yazmıştım. Bugün bu çok lezzetli böreğin tarifini paylaşacağım.
Şefimiz Eral Hanım Boşnak olduğu için annesinden öğrendiği tüm püf noktalarını da bizimle paylaştı. Kendisine bir kez daha teşekkür ederim. Boşnak böreğini o kadar pratik yaptı ki, eminim sizler de evde kolayca yapabileceksiniz. Tarif patatesli-kıymalı , ama ıspanaklı-peynirli de nefis olur eminim. Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun
BOŞNAK BÖREĞİ  ( Çarşaf Böreği )

Malzemeler: ( 1 tepsi için )
1 kg un
1 çay kaşığı kadar tuz
2-3 su bardağı ılık su
1 su bardağı kadar zeytinyağı

İç malzemeleri:
500 gr dana kıyma
2-3 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz,karabiber, pul biber
3- 4 adet haşlanmış patates

Üzerine sürmek için zeytinyağı

Yapılışı:
Hamur yoğurma kabına un ve tuz koyup unun ortasını havuz gibi açın ,yavaş yavaş ılık su ekleyin.
Hamuru kulak memesi yumuşaklığında tutun.
Üzerini kapatıp yaklaşık 30 dakika dinlendirin.

Hamur dinlenirken böreğin içini hazırlayın.

Böreğin içinin yapılışı:
Bir tencereye zeytinyağı ve kıymayı koyup 10 dakika kadar kavurun üzerine rendelenmiş kuru soğanları ekleyip soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin. Tuz, karabiber ve pul biber ekleyip ocaktan alın.  Üzerine haşlanmış ve rendelenmiş patatesleri ekleyip karıştırın. (İnce doğranmış maydanoz da ekleyebilirsiniz) . Soğumaya bırakın.

Hamuru 6 bezeye ayırın.
Tezgaha un serperek,  1. bezeyi merdaneyle pasta tabağı büyüklüğünde açın ve  unlanmış bir tepsiye koyun. Üzerine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı sürün.

2. bezeyi de  aynı şekilde açın ve ilk açtığınız ve zeytinyağı sürdüğünüz hamurun üzerine koyun. 2’li hamurun üzerine bu kez un serpin ki sonra açacağınız  yufkalar yapışmasın. 
3. bezeyi açın, üzerine zeytinyağı sürün ve 4. bezeyi açıp üzerine koyun. 4. bezenin üzerine un serpin.
5. ve  6.bezeleri de sırayla açıp aralarına zeytinyağı sürün.
2 li olmak üzere 3 adet pasta tabağı büyüklüğünde yufka olacak.



Hamurları açacağınız masaya sofra bezi serin .
Birbirine zeytinyağı ile yapışmış 2 ‘li yufkayı alın ve elinizle havada inceltmeye başlayın.
Genişleyen yufkayı sofra bezinin üzerine koyun ve yufkayı kenarlarından çeke çeke büyütün.
Yufkalar biraz yırtılabilir, önemli değil.


İç malzemeyi, yufkanın karşılıklı iki kenarına düz bir şekilde koyun  ve iç malzemenin bulunduğu tarafı kıvırıp kapatın. Sofra bezini her iki taraftan havaya kaldırarak yufkanın rulo olmasını sağlayın. (2 kişi aynı anda karşılıklı kaldırırsa kolay olur)
Sofra örtüsünün ortasında 2 adet rulo yufka olduğundan bıçakla kesin ve Yağlanmış tepsiye, ortadan başlayarak kol böreği şeklinde yerleştirin.


Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp, çevresine dolayın.
Hamurun üzerine zeytinyağı sürün ve önceden ısıtılmış fırında  , 175 derecede alt -üst ayarda üstü kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
Afiyet olsun…

Böreğin yapım aşamalarını gösteren kolaj fotoğraf  etkinliğe katılan çok sevdiğim arkadaşım Ihlamurcum bloğunun yazarı  Dilek Ihlamur `a ait , bu fotoğraf için kendisine çok teşekkür ederim.


KABAKLI PIRASALI BÜKME (SEBZELİ GÖZLEME)

Denizli ‘li komşumuz Şengül teyzenin meşhur sebzeli bükmesinin fotoğrafını daha önce instagramda (@hepleziz) paylaşmıştım. Yanımda fotoğraf makinam olmadığından cep telefonuyla çekmiştim, o yüzden fotoğraflar çok iyi değil ama tadı harika olduğundan hemen tarifini alıp sizlerle paylaşmak istedim. Denizli’ de “bükme” diye bilinen gözlemeyi bir kez de kabak, pırasa, acı yeşil biber ve bol yeşillikle yapmayı deneyin… Bize bu güzel bükmeleri yapan Şengül teyzenin bir kez daha ellerine sağlık……..

KABAKLI PIRASALI BÜKME
 
 
Hamur malzemeleri:
1 kg un, su, tuz
İç malzemeleri:
4 adet yeşil kabak (rendelenmiş)
2 adet pırasa (ince doğranmış)
2 adet domates (soyulup küçük doğranmış)
4 adet yeşil biber – 2 tanesi acı  (robottan geçirilecek)
Yarım demet maydanoz,
Yarım demet dereotu
4-5 dal taze nane
1 yemek kaşığı salça
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Hamur yoğurma kabına unu, tuzu koyun ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar, yavaş yavaş su ekleyerek iyice yoğurun.
Hamuru 1 saat kadar dinlendirin.
Hamur dinlenirken iç harcını hazırlayabilirsiniz;  
Kabakları rendeleyin, yeşil biberleri rondodan geçirin ve diğer malzemeleri de çok küçük doğrayıp hepsini elinizle hafif yoğurur gibi  karıştırın.
Dinlenen hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparıp oklava ile açın, yufkalar çok kalın veya çok ince olmasın.
Yufkanın yarısına sebzeli harçtan bolca koyup yarım ay olacak şekilde kapatın ve kenarlarını elinizle bükün.
Orta ateşte, yağsız saçta veya teflon tavada önlü arkalı  pişirin.
Afiyet olsun…



ISPANAKLI BÖREK

Bugün çok hafif bir “ıspanaklı börek”  tarifi paylaşmak istiyorum. Aslında bildiğimiz börekler gibi 3-4 su bardağı un veya yufkayla yapılmıyor. Ama tadı ve görünümü börek gibi ….Bu yüzden ıspanaklı börek demek pek de yanlış sayılmaz J  Bu güzel tarifi arkadaşım Dilek bizler için hazırlamıştı ve  içinde  sadece 4 kaşık un olduğunu öğrenince de hemen tarifi almıştık. Dilek’e bu güzel tarif için teşekkür ediyorum, Dilek`in tarifi için linki  tıklayabilirsiniz
Ben evde yaparken tarifi biraz değiştirdim ve yine nefis oldu, hatta tadını ıspanaklı kol böreğine benzettim. Siz de damak tadınıza göre malzemelerde değişiklikler yapabilirsiniz.. Ispanak mevsimindeyken mutlaka deneyin derim…
ISPANAKLI BÖREK
Malzemeler:
500 gr ıspanak
2-3 dal maydanoz
2-3 dal dereotu
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı tulum peyniri
1 tutam tuz, karabiber
Sos malzemeleri:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
Fırın kabının tabanına serpmek için 1-2 yemek kaşığı kadar un
Üzerine; 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
Yapılışı:
Ispanakları  yıkayıp, doğrayın ve elinizle hafifçe yoğurarak  yumuşamalarını sağlayın.
Kuru soğanı , maydanozu ve dereotunu çok ince doğrayın ve ıspanakların üzerine ekleyin, rendelenmiş tulum peynirini de ekleyip  hepsini karıştırın.  
Bir tavada sıvıyağ ve tereyağını ısıtın üzerine 3 kaşık un ekleyip 1-2 dakika kavurun ve 1 su bardağı sütü ekleyip karıştırın, ateşten alın. Soğuyunca üzerine  yumurtaları kırın ve  iyice  karıştırın.
Hazırladığınız sosu ıspanaklı karışıma ekleyip karıştırın.
25 cm-20 cm ( veya yaklaşık bu büyüklükte)  fırın kabınızı tereyağıyla yağlayın ve tüm yüzeye  1-2  yemek kaşığı kadar un serpin. Ispanaklı karışımı fırın kabına aktarın ve üzerini düzeltin, kaşar peyniri  rendesi serpin .
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar 40 -45 dakika pişirin..
Sıcak olarak servis edin…Afiyet olsun…





ÇİĞBÖREK (ÇİBÖREK)

Bugün çok sevdiğim çok lezzetli bir börek tarifi var. Ama kızartılarak yapıldığı için çok sık yapmamak, yapınca da çok yememek lazım   :)

Çiğbörekle ilgili biraz ansiklopedik bilgi de paylaşayım: çiğbörek olarak bildiğimiz börek, geleneksel bir Kırım Tatar böreğidir. Kırım Tatarları arasında Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde de adlandırılır. Böreğin adı konusunda çeşitli görüşler vardır. Bir görüş "şırbörek" adının pişerken çıkan kızarma sesinden geldiğini öne sürerken, diğer bir görüş de Kıpçak lehçesindeki lezzetli anlamındaki "çi"den geldiğini öne sürer. Ülkemizde ise adı çiğbörek olmuştur. İç harcı hazırlanırken kıyma pişirilmediği için böyle adlandırılmış olabilir .
Orijinal tarife göre hamur malzemeleri un , tuz ve su olduğundan ben hamura başka bir şey eklemedim. Fakat bazı yörelerde hamuruna sirke, yoğurt da ekleniyor. Tercih sizin..
Hiç yapmadıysanız mutlaka deneyin, çok lezzetli…

ÇİĞ BÖREK

 Malzemeler:
4-5 su bardağı un
Tuz
Su

İç Harcı için Malzemeler
500 gr. dana kıyma
2 adet kuru soğan
Tuz, karabiber, pul biber Yarım çay bardağı su

Kızartmak için sıvıyağ ( zeytinyağı kullandım)

Yapılışı:
Bir kabın içine un, tuz, zeytinyağı koyun ve azar azar su ekleyerek 10-15 dakika yoğurun, ele yapışmayan bir hamur olması gerekiyor. Hamurun üzerine nemli bez örterek 1 saat dinlendirin.

İç malzemenin hazırlanışı: Kıymaya, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, pul biber ekleyin. ( orijinal tarifte yok ama ben 1 tatlı kaşığı salça ve maydanoz da ekledim) Kıymanın böreğin içinde toplanmaması için yarım çay bardağı su ekleyin ve tüm malzemeyi iyice karıştırın.

Dinlenen hamurdan limon büyüklüğünde bezeler yapın. Bezeleri merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurun yarısına iç malzemeden koyun ve diğer tarafını üzerine kapatın. Börekleriniz yarım ay şeklinde olacak.
 Böreğin kenarlarını hamur kesme aletiyle veya küçük bir tabak yardımıyla kesin ve kenarlarına parmaklarınızla hafifçe bastırarak yapışmasını sağlayın. Pişerken içine yağ girmesini önlemiş olursunuz..
Hazırlanan çiğbörekleri fazla bekletmeden kızartmak gerekir, uzun zaman beklenirse icine konan kıymanın sululugu hamurun yumuşamasina yol açar ve alıp tavaya koymak zorlaşır.
Büyük bir tencereye bol sıvıyağı koyun ve kızgın yağda börekleri 2-3 dakika arkalı önlü kızartın.
 Pişen böreklerinizi kağıt havlu serilmiş tabağa alın ve sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun………


SÖKE GLUTENSİZ UNLU PEYNİRLİ TART

Geçtiğimiz günlerde  SÖKE UN tarif danışmanı  Dilek Yetkiner  bana ve diğer yemek bloğu yazarlarına Söke Un Glutensiz Un karışımı paketleri göndermişti. 
Çölyak hastaları için  özel üretilen glutensiz un karışımını denemek için ben de peynirli tart yaptım ve gerçekten çok lezzetli oldu. 
Ben genelde az yağ kullanırım o yüzden tereyağı miktarını  biraz arttırabilirsiniz, hatta sıvıyağ yerine tamamen tereyağı da kullanabilirsiniz. Bu tarifi beyaz unla, tam buğday unuyla da yapabilirsiniz
Çölyak hastaları da artık glutensiz unla istedikleri lezzetleri evde yapabilecekler. Çevrenizde çölyak hastası varsa,  bu faydalı üründen onlara bahsetmenizi öneririm…
SÖKE GLUTENSİZ UNLU PEYNİRLİ TART
Hamur malzemeleri:
1 adet yumurta
½  (yarım) su bardağı yoğurt
¼  (çeyrek) su bardağı sıvıyağ (fındık yağı kullandım)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
2.5 su bardağı SÖKE GLUTENSİZ UN KARIŞIMI
Üzerine:
300 gr beyaz peynir (inek peyniri)
Yarım demet maydanoz
1 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
Karabiber, pul biber , çörekotu
Yapılışı:
Derin bir kabın içinde hamur malzemelerini karıştırıp, yoğurun ve buzdolabı poşetine koyup buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
Tart kalıbınızın tabanına yağlı fırın kağıdı serin
Hamuru tart kalıbınıza yayın. Kabarmaması için üzerini çatalla 5-6 kez delin ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar 10-15 dakika pişirin.
Fırın çalışmaya devam ederken, tartı fırından  çıkarıp üzerine maydanozlu peynir karışımı döşeyin Üzerine  de bir kasede çırptığınız  yumurta ve süt karışımını kaşıkla  gezdirin. Karabiber, pul biber ve çörekotu serpin.
Tekrar fırına koyup üstü kızarıncaya kadar  ortalama 15-20 dakika daha pişirin.
Afiyet olsun…
SÖKE UN ve Dilek YETKİNER` e teşekkürler ...



PIRASALI BÖREK (KARMACA)

PIRASALI BÖREK (KARMACA)
Kek gibi yapılan çok pratik ve çok lezzetli bir börek tarifi var bugün..Balkan göçmenlerinin  “karmaca” dediği , mısır unuyla , lorla yaptıkları bir tarif aynı zamanda…Ben tam buğday unu , tulum peyniri kullandım, dereotu, maydanoz ilave ettim.. Pırasa mevsimi geçmeden  bu kolay ve lezzetli böreği yapmanızı öneririm…
Malzemeler:
500 gr pırasa
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yumurta 
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı tulum peyniri (beyaz peynirle de yapabilirsiniz)
1 çay bardağı sıvıyağ
2-2.5 su bardağı tam buğday unu
1 paket kabartma tozu
4-5 dal maydanoz
4-5 dal dereotu
Tuz, karabiber, pul biber
Üzerine: Susam , çörekotu
Yapılışı:
Pırasaları yıkayıp ince ince doğrayın. Tavaya 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı koyun, pırasaları yumuşayıncaya kadar kavurun, soğuması için bir kaba aktarın.
Derin bir kabın içinde yumurtaları mikserle 3-4 dakika çırpın.
Yoğurt , sıvıyağ ve  peynir ve baharatları  ekleyip  çırpmaya devam edin.  
Un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin mikserin düşük ayarında 1 dakika  karıştırın.
Pırasaları,  maydanoz ve dereotunu da  ekleyip kaşıkla karıştırın.
Yağlanmış orta boy tepsiye dökün.
Üzerine  susam , çörek otu serpin ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 45- 50 dakika pişirin. 
Afiyet olsun…


DEREOTLU POĞAÇA

Bu aralar dereotlu poğaça yapmak istiyordum ve www.sendepisir.comyazarı arkadaşım Nilgün’ün sitesinde görünce denemeye karar verdim, ben 2 yumurta ile yaptım ve yarım bardak yoğurt ekledim. Çok lezzetli oldu, arkadaşıma teşekkür ediyorum.
Farklı bir poğaça yapmak istiyorsanız deneyin derim …
DEREOTLU POĞAÇA
Hamur malzemeleri:
2 adet yumurta ( bir yumurtanın  sarısı üzerlerine sürülecek)
50 gr  tereyağı  (oda sıcaklığında yumuşamış olsun)
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu + 1 çay kaşığı limon suyu
Bir demet dereotu (ince doğranmış)
3 su bardağı un
İçine:
250-300 gr tulum loru, karabiber,  pul biber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Düz bir kabın içine un hariç diğer hamur malzemelerini koyun ve unu eleyerek azar azar ekleyin ve yoğurun. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur olması gerekiyor.  Buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin.
Hamuru cevizden biraz büyük bezelere  ayırın ve avucunuzun  içinde açın ve içine lor koyup kapatın ve  yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
Üzerine yumurta sarısı sürün ve çörekotu, susam serpin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar  yaklaşık 40 dakika pişirin.