ÇORBALAR

DOMATES ÇORBASI
Malzemeler:
4 Domates
2 kaşık zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 kaşık un
1 kaşık salça
2 kaşık süt
1.5 su bardağı su
Tuz, karabiber, pul biber
Kaşar peyniri

 

Yapılışı:
Domatesleri soyun ve mutfak robotundan (blender) geçirin. Bir tencereye 2 kaşık zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı koyun ve 1 kaşık unu yağda kavurun. Üzerine 2 kaşık süt ekleyip kavurmaya devam edin. Domatesleri  ve 1 kaşık salçayı ekleyip karıştırın. Kaynamaya başlayınca üzerine 1.5 bardak sıcak su, tuz, karabiber ve pul biber ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis edin, servis sırasında kaşar peyniri rendesi serpin.
Afiyet olsun.
Not: Domatesleri robottan geçirmeniz çorbanızın pürüzsüz olmasını sağlar. İsterseniz domatesleri rendeleyerek de yapabilir, çorba piştikten sonra tenceredeyken el  blenderi kullanabilirsiniz.
Çorbanız beklediğinde kıvamı koyulaşır,o zaman su ilave edebilirsiz.

KREMALI SEBZE ÇORBASI
Malzemeler:
1 adet havuç
1 adet pırasa
1 adet küçük patates
1 adet kabak
1 fincan bezelye
1 yemek kaşığı un
2 kaşık sıvıyağ
1 paket krema
5 bardak su
 

Yapılışı:
Tencereye sıvıyağı ve doğranmış sebzeleri koyup 3-4 dakika soteleyin. Ardından unu ekleyip biraz kavurduktan sonra 5 bardak suyu ,tuz ve karabiberi ekleyin.Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin ve pürüzsüz olması için el blenderiyle çırpın.Başka bir kapta 1 kepçe çorba suyuyla ılıştırdığınız kremayı da tencereye ekleyip karıştırdıktan sonra sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun
Not:İsteğe göre sebzeleri değiştirebilirsiniz.

SARIMSAKLI TARHANA ÇORBASI
Bu soğuk günlerde içinizi ısıtacak çok lezzetli bir çorba tarifi vermek istiyorum. Tarhana çorbasını sevmeyen pek yoktur.Sarmısaklı tarhana çorbasını ise daha çok seveceğinize eminim. Sarımsak piştiği için çorbanın içinde sarımsak olduğunu anlamıyorsunuz fakat çorbaya  çok farklı bir lezzet katıyor .Deneyin, bana hak vereceksiniz.
 
Malzemeler :
4 yemek kaşığı tarhana
4 su bardağı su
1-2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2-3 diş sarımsak
1 çay kaşığı nane
1 tutam karabiber
1 tutam pul biber
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Bir kabın içine tarhana,  ezilmiş sarımsak, baharatlar, tuz ve su koyup 30-40 dakika kadar bekletin.
Tencereye yağı koyun ve salçayı kavurun. Diğer tarafta bekleyen tarhanalı malzemenin tamamını  tencereye dökün ve karıştırın. Kaynayınca ocaktan alın. Pürüzsüz olması için blenderdan geçirip , sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun..


MERCİMEK ÇORBASI
Mercimek çorbası en sevdiğim çorbalardan. Size önerim, çorba yaparken  kemikli et suyu kullanmanız. Ben dana kemik tercih ediyorum. Dana kemikleri tencerede suyla kaynatın, köpüğünü kevgirle alın, sonra süzün ve çorba yaparken bu kemik suyunu  kullanın. Çorbanız hem  lezzetli  hem faydalı olacak ...
Mercimek çorbasını salçasız, terbiyeli de yapabilirsiniz o da çok güzel oluyor, o tarifi de yayınlayacağım en kısa zamanda..

MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler:
Yarım kase kırmızı mercimek
1 havuç
1 küçük patates
1 büyük soğan
1 kaşık salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, pul biber, nane
5 su bardağı su( dana kemik veya et suyu)
Yapılışı:
Bir tencereye 2 kaşık zeytinyağı koyun ve rendelenmiş soğanı yağda pembeleştirin. Üzerine salçayı ekleyin ve 1-2 dakika kavurun. Ardından 5 su bardağı suyu ( mümkünse kemikli et  suyunu ), yıkanmış mercimeği, yemeklik doğranmış havuç ve patates ile baharatları üzerine ekleyip tüm malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Piştikten sonra blenderden geçirin ve sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun
KREMALI MANTAR ÇORBASI

Mantarı lezzetli olduğu için özellikle tavuk ve et yemeklerinde kullanıyorum ama aynı zamanda çok da faydalı bir besin. İçinde C, B1, B2, B6 ve D vitaminleri, kalsiyum, fosfor, potasyum gibi mineraller bulunuyor. Çok az miktarda şeker ve yağ içerdiğinden kalorisi de oldukça düşük. Ancak, kırlarda doğal olarak yetişen mantarların zehirli ve zehirsiz türlerinin birbirinden ayrılması zor olduğundan kontrollü yetiştirilen kültür mantarı yemekte fayda var.
 Bu kez çorbada kullandım ve gerçekten nefis oldu….

KREMALI MANTAR ÇORBASI

Malzemeler:
400 gr. mantar
2 kaşık zeytinyağı
2-3 kaşık tam buğday unu
2 su bardağı süt
3-4 su bardağı sıcak su
100 ml. Krema
Tuz, karabiber

Yapılışı:
Mantarları yıkayıp kurulayın ve ince dilimler olacak şekilde doğrayın.
Tavaya 1 kaşık zeytinyağı koyup ısıtın ve mantarları soteleyin. Mantarları bir tabağa alın.
Tencereye 1 kaşık zeytinyağı koyun ve unu 1-2 dakika kavurun. Üzerine sütü ekleyin Koyulaşınca sotelediğiniz mantarları, sıcak suyu, birer tutam tuz ve karabiberi ekleyin. Çorbanız kaynadıktan sonra kremayı ekleyin, karıştırın  ve 3-4 dakika sonra ateşten alın.
Sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun…

Not:
1.Dilerseniz mantarları sotelerken yemeklik doğranmış 1 yemek kaşığı kadar kuru soğan ve ezilmiş 1 diş sarımsak ekleyebilirsiniz.
2.Çorbanızın kıvamına göre ekleyeceğiniz sıcak su miktarını arttırabilirsiniz.



YOĞURTLU YARMA ÇORBASI

Havalar çok ısınmadan size çok lezzetli bir çorba tarifi vermek istiyorum. Denemenizi öneririm ,çok beğeneceksiniz…
YOĞURTLU YARMA ÇORBASI
Malzemeler:
1 çay bardağı yarma (kırık buğday)
1 yumurta sarısı
2-3 damla limon suyu
1.5 su bardağı yoğurt
1.5  su bardağı su
Tuz, karabiber
Yarmayı haşlamak için 5-6 su bardağı su  
Sos için :
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
Yapılışı:
Tencereye 5-6 su bardağı su koyup kaynatın.1 çay bardağı yarmayı yıkayıp, kaynayan suya atın ve yumuşayıncaya kadar pişirin.
Bir kasede 1 yumurta sarısı, birkaç damla limon suyu , yoğurt  ve 1 bardak suyu iyice çırpın . Bu karışımın içine  tencereden 1 kepçe  yarma ekleyip karıştırın ve ılıdıktan sonra  bu terbiyeyi tencereye ekleyin . (Çorbanın kıvamına göre su ekleyebilirsiniz)
Ara ara karıştırarak yarım saat daha pişirin.Tuz ,karabiber ekleyin.
Tavaya tereyağını koyup ısıtın, nane ve pul biber ekleyip kızdırın ve pişen çorbaya ekleyin. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…



TERBİYELİ MERCİMEK ÇORBASI

Geçtiğimiz günlerde bir kaç takipçim ; çorba tariflerimi çok beğendiklerini ve yeni tarifler eklememi  istemişlerdi. İstekleriniz aklımda ve geç de olsa tarifleri paylaşmaya çalışıyorum.
Bugün benim çok sevdiğim çorbalardan biri var. Daha önce salçalı mercimek çorbası tarifi paylaşmıştım ama bu tarif  çorbacılarda içtiğimiz mercimek çorbası tarifi . Mutlaka kemik suyuna yapmanızı öneririm , hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı ..
TERBİYELİ MERCİMEK ÇORBASI
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet büyük kuru soğan
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy havuç
5 su bardağı su (dana kemikle kaynamış su)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Terbiyesi için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı un
1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı:
Derin bir tencerenin içine 5 su bardağı su ve dana kaval kemiği koyup kaynatın. Kemik parçalarının çorbaya karışmaması için tel süzgeçle süzüp, kemik  suyunu başka bir tencereye alın.
Tenceredeki kemik suyuna yıkanmış mercimekleri, soyulmuş doğranmış soğan, patates ve havucu ekleyin ve  malzemeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 40-50 dakika pişirin. Tuz, karabiber  ekleyin ve el blenderi ile pürüzsüz hale getirin.
Bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağını eritin,  1 tatlı kaşığı un ekleyip 1-2 dakika kavurun ,pul biber ekleyip pişen çorbaya ekleyin.
Çorbanızın kıvamına göre suyunu ayarlayın ; eğer yoğun olduysa kaynar su ekleyin, eğer sulu olduysa  terbiyesini yaparken tereyağına ekleyeceğiniz  un miktarını biraz arttırın.
Afiyet olsun…



EZOGELİN ÇORBASI

Aslında farklı tarifler deneyip, beğendiklerimi sizlerle paylaşmayı seviyorum. Bu nedenle de hepimizin bildiği, yaptığı yemek tariflerini paylaşmaya pek gerek görmüyorum. Ama 1-2 ay önce  iki ayrı okurdan ezogelin çorbası tarifi  isteyen mesaj geldi. Ben de geçenlerde yaptığım ezogelin çorbanın fotoğrafını çektim..Yılsonu yoğunluğu nedeniyle de tarifi nihayet yazabildim…
Daha önce de yazmıştım size önerim, çorba yaparken  kemikli et suyu kullanmanız. Ben dana kemik tercih ediyorum. Dana kemikleri tencerede suyla kaynatın, köpüğünü kevgirle alın, sonra süzün ve çorba yaparken bu kemik suyunu  kullanın. Çorbanız hem  lezzetli  hem faydalı olacak ......
EZOGELİN ÇORBASI
Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
¼ (çeyrek) su bardağı ince bulgur
¼ (çeyrek) su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tel şehriye
2  yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 orta boy  kuru soğan (rendelenmiş)
1 – 2 yemek kaşığı  salça (domates biber karışık ev salçası kullandım)
1 tatlı kaşığı nane
Birer çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber (miktarı azaltıp arttırabilirsiniz)
8-10 su bardağı sıcak su (et suyu olursa daha lezzetli olur)
Yapılışı:
Tencereye  zeytinyağı ve tereyağı koyup rendelenmiş  soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun ,  üzerine salçayı  ,naneyi  ve unu ekleyip kavurmaya devam edin. 8 su bardağı sıcak su ekledikten sonra kırmızı mercimek, bulgur , pirinç ve tel şehriyeyi  ekleyin . Tuzu ve baharatları da ekleyin, kısık ateşte , mercimek  yumuşayıncaya kadar  pişirin. Çorbanın kıvamına göre sıcak su ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun…
YEŞİL ELMALI KABAK ÇORBASI

 YEŞİL ELMALI KABAK ÇORBASI
Mübarek Ramazan ayının sağlıklı, huzurlu geçmesi dileğiyle herkese merhaba…Bugün farklı  ve lezzetli bir çorba tarifi paylaşmak istiyorum.  Bu tarifi  gazeteci Ruhat Mengi’nin  20 gün kadar önce yazdığı bir iftar  yazısında okumuştum.  O kadar güzel anlatmıştı ki merak ettim ve birkaç ilave sebze ve tereyağlı terbiye ile yaptım ve ben de gerçekten çok beğendim. Denemenizi öneririm...
Malzemeler:
3 adet yeşil kabak
1 adet yeşil elma
2adet yeşil soğan
1 adet küçük kuru soğan
1adet yeşil biber
Yarım demet dereotu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı un
Bir çay kaşığı tuz,
Birer tutam karabiber ve pul biber
Yapılışı:
Kabakları ,elmayı,  soğanları, biberi yıkayıp doğrayın.  Elmanın  kabuklarını soymayın, sadece  bıçakla kesip  çekirdeklerini çıkarın.  Elmayı ve sebzeleri  tencereye koyun , üzerini geçecek kadar su ekleyip, ocağa koyun. Yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişen çorbaya yıkayıp doğranmış dereotunu ekleyin ve pütürsüz olması için blendırdan  geçirin.
Tavaya tereyağı koyun ve ısınınca üzerine un ekleyip 1-2 dakika kavurun ve  çorbaya ekleyip bir taşım kaynatın. Tuz, karabiber ve pul biber ekleyin.
Afiyet olsun…