ET ve TAVUK YEMEKLERİ

ROSTO
Yaptığım yemeklerde yağsız olması nedeniyle dana etini tercih ederim. Rosto ise  dananın tamamen yağsız ve sinirsiz kısmı olan nuar  kullanılarak yapıldığından en sevdiğim yemeklerden biri, üstelik yapması da çok kolay, tavsiye ederim..
Malzemeler:
1 kg  dana nuar (kemiksiz ve yağsız  et)
1 büyük kuru soğan
3  yemek kaşığı tereyağı
1 kaşık un
Tuz,karabiber
Yapılışı          :
Büyük bir tencereye 2 kaşık tereyağını ve bütün halindeki dana nuarı koyun ve et iyice kızarana kadar kavurun. Et kızardıktan sonra üzerini geçecek kadar su ekleyin. Soğanı soyup dört parçaya bölün ve  tencereye ekleyin. Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve kısık ateşte et yumuşayıncaya kadar yaklaşık 3 saat pişirin.Pişmesine yakın tuz ve karabiber (isteğe göre pul biber) ekleyin. 
Et piştikten sonra eti tencereden çıkarın,  soğuduktan sonra eti bıçakla kesip, dilimleyin ve fırın kabına dizin.
Tencerede kalan et suyunun içindeki soğanın tamamen ezilmesi için blenderden geçirin. Tavaya 1 kaşık tereyağı ve 1 kaşık un koyup unu 1-2 dakika kavurun, üzerine ayırdığınız et suyunu ekleyip  1-2 dakika karıştırın.
Hazırladığınız bu sosu fırın kabındaki dilimlenmiş rostonun üzerine gezdirin ve 200 derece fırında 25-30 dakika pişirin.
Yanında tercihan patates püresi , pirinç pilav ile birlikte sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…



KREPTE SEBZELİ BİFTEK

Bugün size çok lezzetli, sunumu da güzel bir  biftek tarifi vermek istiyorum.
KREPTE SEBZELİ  BİFTEK

Malzemeler:
750 gr  dana biftek
2 yemek kaşığı tereyağı
250  gram  mantar
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı dolmalık  
2 adet domates
1 adet kuru soğan
1 kaşık salça
Karabiber,  yenibahar, pul biber ve tuz

Yapılışı :
Biftekleri ince uzun (jülyen) doğrayın. Geniş tabanlı tencereye tereyağı koyup, eritin. Biftekleri tereyağında 5-6 dakika soteleyin , baharatları serpin. Üzerini geçecek kadar yaklaşık 2-3 bardak su ekleyin. Su kaynadıktan sonra ateşi kısın ve  kısık ateşte  etler yumuşayıncaya  kadar yaklaşık  1.5  saat pişirin.
Bir tavaya 1 kaşık sıvıyağ koyup doğranmış soğanı, yeşil ve kırmızı biberleri  soteleyin. Üzerine soyulmuş ve küp şeklinde  doğranmış domatesleri, salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. En son dilimlenmiş mantarları da ekleyin  ve mantarlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz ,karabiber,yenibahar ve pul biberi ekleyip ocaktan alın.
Biftekleri mantarlı sosa ekleyip karıştırın , harcınız hazır.

Krep malzemeleri   :
2 yumurta
2  su bardağı un
3 su bardağı süt
pişirmek için 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Üzerine serpmek için 1 su bardağı kaşar rendesi

Yapılışı :
Krep hamuru için derin bir kabın içine yumurtayı kırarak mikserle çırpın ardından süt ve unu da ekleyin ve pürüzsüz olana 2-3 dakika kadar çırpın. Büyük boy bir teflon tavaya az yağ koyun ve yağ ısınınca akışkan kıvamdaki krep hamurundan bir kepçe alarak tavaya dökün ve tavayı tamamen kaplamasını sağlayın. 2-3 dakika sonra spatula yardımıyla çevirip arkasını da pişirin. Krep hamuru bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.

Pişen kreplerin ortasına hazırladığınız mantarlı biftekli  iç malzemesini koyun ve krepin kenarlarını içe kapatıp rulo şeklinde sarın ve fırın kabına dizin.  Krep ve iç harcınız bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlayın. Üzerlerine kaşar rendesi serpip fırında üstü kızarana kadar pişirin.
Sıcak olarak servis edin.
Eğer isterseniz kreplerin üzerlerine önce beşamel sos döküp üzerine kaşar rendesi serpebilirsiniz.Beşamel sos malzemeleri ve yapılışını aşağıda bulabilirsiniz

BEŞAMEL SOSLA YAPMAK İSTERSENİZ:
Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
¾  (yaklaşık 1 su)  bardağı süt
Birer tutam tuz, karabiber 

Beşamel sosun yapılışı :
Tavaya zeytinyağı ve tereyağı koyup  unu ekleyin ve 1- 2 dakika kavurun Üzerine sütü ekleyin, koyulaşınca tuz, karabiber ekleyin. Afiyet olsun…

FIRINDA BEŞAMEL SOSLU KÖFTE - PATATES
Malzemeler:
Köfte ;
½ kg az yağlı dana kıyma
1 adet büyük kuru soğan
1 adet yumurta
1-2 dilim kurumuş ekmek 
Tuz, karabiber, pul biber, kimyon
4 adet haşlanmış patates

Beşamel sos :
2 su bardağı  süt, 
2 kaşık un
2 yemek kaşığı sıvıyağ  

Üzerine :
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı :
Köfte malzemelerini bir kabın içinde yoğurun ve buzdolabında 1-2 saat  dinlendirin.
Patatesleri haşlayın, kabuklarını soyup ,dilimleyin.
Köfte harcınızdan  köfteleri yapın .Teflon tavada sıvıyağı (çiçekyağı)  kızdırın ve köfteleri biraz kızartın .
Başka bir tavada  sıvıyağı  ısıtın üzerine unu ekleyip birkaç dakika  kavurun ve  sütü , bir tutam tuzu ekleyip 2-3 dakika pişirin,beşamel sosun yumuşak kıvamda olmasına dikkat edin.
Borcamı biraz yağlayın. Dilimlenmiş patatesleri ve köfteleri sırayla yerleştirin Üzerine beşamel sosu dökün
Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin ve  fırından çıkarmadan önce rendelenmiş  kaşar peynirini de  serpip  5 dakika daha fırınlayın ve sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun.

TEREYAĞLI BİFTEK - PATATES PÜRESİ
Bugün sizlere lezzetli ,aynı zamanda da yapması kolay bir tarif vermek istiyorum. Biliyorsunuz biftek genellikle sert olur ama bu şekilde pişirirseniz hem yumuşak hem de lezzetli olacaktır.  Sunumu da güzel olduğundan misafirleriniz için de  bu tarifi deneyebilirsiniz..
Malzemeler:
6 parça dana biftek
2 yemek kaşığı tereyağı
Karabiber,  yenibahar, pul biber ve tuz.

Yapılışı :
Geniş tabanlı tencereye tereyağı koyup, eritin. Bifteklerin her iki yüzünü  tereyağında kızartın ve üzerine  baharatları serpin .Üzerini geçecek kadar yaklaşık 2-3 bardak su ekleyin. Su kaynadıktan sonra ateşi kısın ve  kısık ateşte  etler yumuşayıncaya  kadar yaklaşık  1.5  saat pişirin. Yemeğinizin lezzetli olması için etler piştiğinde baharatlı sos kıvamında et suyunun bulunmasına, yani etlerin kuru olmamasına dikkat edin.  

Patates püresi için :
3 adet orta boy patates
1 çay bardağı süt
1 kaşık tereyağı
Tuz
Patatesleri yıkayıp haşlayın, sıcakken kabuklarını soyup rendeleyin ve püre haline getirin. Tereyağı-sıvıyağ  , süt ve tuz ekleyip pürüzsüz kıvama gelinceye kadar karıştırın.

Yanında patates püresi ile sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun…

FIRINDA PATATES PÜRELİ TAVUK GÜVEÇ
Bu lezzetli ve sağlıklı tarif İsveç`te yaşayan Şeyma Adıgüzel Oral`a (eltim) ait. Sunum da çok güzel, tavsiye ederim...
Malzemeler:
Güveç malzemeleri:
500 gr. tavuk bonfile
1 orta boy kuru soğan
2-3 diş sarımsak
2 tane domates
1 kaşık salça
Yarım çay bardağı su
1 kaşık yoğurt
2 kaşık zeytinyağı
Tuz, karabiber, kekik
Patates püresi:
2 orta boy patates
Yarım çay bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağ
Tuz
Yapılışı:
Domatesleri soyun ve küp şeklinde doğrayın. Soğanı, sarımsakları rendeleyin.
Kuşbaşı doğradığınız tavuk bonfileleri soğan, sarımsak, salça, yoğurt, zeytinyağı, yarım çay bardağı su ve baharatlarla marine edin ve buzdolabında 2 saat dinlendirin.
Patates püresinin yapılışı: 
Patatesleri haşlayın, sıcakken kabuklarını soyup rendeleyin ve püre haline getirin. Yağ, süt ve tuz ekleyip pürüzsüz kıvama gelinceye kadar karıştırın.
Marine edilmiş tavuk bonfileleri güveç kaplarına paylaştırıp üzerlerine domatesleri koyun ve ortalarını havuz şeklinde açın. Patates püresini krema torbasına koyup  güveçlerin ortasına sıkın. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 40-45 dakika pişirin ve sıcak olarak servis edin.


MARİNE SOSLU IZGARA TAVUK
Et önceden marine edildiğinde daha lezzetli oluyor. İki farklı  marine sosu tarifi vermek istiyorum, deneyin beğeneceksiniz...
Malzemeler:
4 parça tavuk bonfile
1.Marine sos tarifi :
2-3  yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, pul biber,kekik
 
2. Marine sos tarifi:  (Babamın tarifi)
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 kaşık yoğurt
1 kaşık salça
Tuz, karabiber, pulbiber
Yapılışı:
Tavuk bonfileleri kuşbaşı doğrayın.
Marine sos malzemelerini bir kabın içinde karıştırıp kuşbaşı doğradığınız tavuk bonfileleri sosun içine koyun ve 5-6 saat  buzdolabında dinlendirin.
Tavukları sostan çıkarıp dumansız ızgarada veya az yağlı teflon tavada pişirin.

TEREYAĞLI PATATES
Malzemeler:
3-4 adet patates
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber ve  toz kırmızıbiber
Yapılışı:
Patatesleri yıkayıp, haşlayın.
Haşlandıktan sonra kabuklarını soyun ve küp şeklinde doğrayın.
Teflon tavaya bir yemek kaşığı tereyağ koyup patatesleri soteleyin, tuz, karabiber ve toz kırmızı biber serperek karıştırın.
Izgara tavukları, tereyağlı patates ile birlikte sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…

TAVUKLU MANTARLI KREP
İç malzemeleri                      :
400  gr tavuk  bonfile
250  gram  mantar
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı dolmalık biber
2 adet domates
Tuz, karabiber, yenibahar , pul biber
2 kaşık sıvı yağ

Krep malzemeleri    :
2 yumurta
2  su bardağı un
3 su bardağı süt
Pişirmek için: 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ

Üzerine serpmek için 1 su bardağı kaşar rendesi


Yapılışı                                  :
Tavukları ince uzun (jülyen) doğrayın . Dumansız ızgara veya teflon tavada 1 kaşık sıvıyağ ile kısık ateşte pişirin.
Mantarlı sosu hazırlamak için tavaya 1 kaşık sıvıyağ koyun ve doğranmış yeşil ve kırmızı biberleri soteleyin, üzerine soyulmuş ve  küp şeklinde  doğranmış domatesleri ekleyin ve kavurmaya devam edin. Domatesler suyunu çekmeye başlayınca doğranmış mantarları da ekleyin  ve mantarlar yumuşayıncaya kadar pişirin , tuz karabiber ,yenibahar ve pul biberi ekleyip ocaktan alın. Mantarlı sosu pişmiş tavukların üzerine döküp karıştırın.
Krep hamuru için derin bir kabın içine  2 yumurtayı kırarak mikserle çırpın ardından süt ve unu da ekleyin ve pürüzsüz olana 2-3 dakika kadar çırpın.
Orta boy bir teflon tavaya az yağ koyun ve yağ ısınınca akışkan kıvamdaki krep hamurundan küçük bir kepçe alarak tavaya dökün ve tavayı tamamen kaplamasını sağlayın. 2-3 dakika sonra spatula yardımıyla çevirip arkasını da pişirin. Krep hamuru bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
Pişen kreplerin içine mantarlı-tavuklu iç malzemesini koyun ve krepin karşılıklı kenarlarını bohça şeklinde kapatıp fırın tepsisine ters çevirerek yerleştirin. Üzerlerine kaşar rendesi serpip fırında üstü kızarana kadar pişirin.Sıcak olarak servis edin.
Dilerseniz  kreplerin üzerine beşamel sos döküp sonra kaşar rendesi serpip fırında pişirebilirsiniz.

Beşamel sosla yapmak isterseniz:
Beşamel sos malzemeleri :
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
¾  (yaklaşık 1 su)  bardağı süt
Birer tutam tuz, karabiber 

Beşamel sosun yapılışı :
Tavaya zeytinyağı ve tereyağı koyup  unu ekleyin ve 1- 2 dakika kavurun Üzerine sütü ekleyin, koyulaşınca tuz, karabiber ekleyin.
Afiyet olsun

FIRIN POŞETİNDE TAVUK PATATES
Merhaba bugün çok lezzetli ve çok pratik bir tarifim var. ..
FIRIN POŞETİNDE TAVUK PATATES 
Malzemeler:
500 gr  tavuk bonfile
2 patates
½  çay bardağı  zeytinyağı
2-3 diş sarımsak
1-2  tatlı kaşığı salça
Tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı:
Tavukları biraz irice doğrayın, patatesleri soyup yıkayın ve dilimleyin.
Derin bir kabın içine zeytinyağı, salça, ezilmiş sarımsak ve baharatları koyup karıştırın, tavuk ve patatesleri ekleyerek harmanlayın. Buzdolabında 2 saat bekletin.
Fırın poşetine 1 çay kaşığı un serpin,  tavuk ve patatesleri sosuyla birlikte  poşete yerleştirdikten sonra, poşeti  fırın kabına /tepsisine koyun. Poşeti iğneyle 3-4 yerinden delip 200 derece ısınmış fırında yaklaşık 1 saat pişirin, sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…



ALİ NAZİK
Gaziantep`e özgü ali nazik gerçekten çok lezzetli bir yemektir. Yemeğin ilginç bir  de hikayesi vardır. Rivayetlere göre Yavuz Sultan Selim  16.yüzyılda Antep’ e geldiğinde müthiş bir karşılama töreni yapılmış ve bu yemek ikram edilmiştir. Sultan O kadar beğenmiştir ki ‘hangi eli nazik yaptı bunu’demiş.  O günlerde eli nazik, ala nazik gibi isimlerle anılan yemek en sonunda  ali nazik adını almıştır..
ALİ NAZİK
Malzemeler:
4 adet topan patlıcan
400-500 gr. kıyma
1 adet soğan
1 adet yeşil sivri biber
1 adet kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tereyağı
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı salça
500 gr yoğurt
5-6 diş sarımsak
3-4 dal maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı:
Patlıcanları yıkayın, birkaç yerinden bıçağın ucuyla delip köz tavasında közleyin
Biraz soğuyunca kabuklarını soyup bıçakla ince kıyın. Tavaya 1 tatlı kaşığı tereyağı eritip patlıcanları 5-6 dakika kavurun.
Dilerseniz köz patlıcanları beşamel sosla da karıştırabilirsiniz, çok lezzetli olur.Aşağıda beşamel sos malzemelerini ve yapılışını da ekledim.
Kıymalı sosun hazırlanışı:  Tencereye kıymayı koyun, suyunu salıp çekene kadar kavurun. Üzerine 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip kavurmaya devam edin. Sırasıyla rendelenmiş soğanı, ince doğranmış biberleri ve salçayı koyup kavurun. Tuz , karabiber ve pul biberi de ekleyip ocaktan alın.
Sarımsakları soyup ezin ve bir kasede yoğurt ile karıştırıp bir tutam tuz ekleyin
Servis tabağına önce közlenmiş ve kavrulmuş (veya beşamel sosla karıştırılmış) patlıcanı yayın, üzerine önce sarımsaklı yoğurt onun üstüne de kıymalı sosu dökün ve ince kıyılmış maydanoz serperek sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun….
BEŞAMEL SOSLA YAPMAK İSTERSENİZ:
Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
¾  (yaklaşık 1 su)  bardağı süt
Birer tutam tuz, karabiber  

Beşamel sosun yapılışı :
Tavaya zeytinyağı ve tereyağı koyup  unu ekleyin ve 1- 2 dakika kavurun Üzerine sütü ekleyin, koyulaşınca tuz, karabiber ekleyin. Bu karışımı közlenmiş ve ezilmiş patlıcanlarla karıştırın.


GÜVEÇ TÜRLÜ
           
              Toprak güveçte ve odun ateşinde pişen yemekler daha lezzetli olur diye hep duyarız. Toprak güveç içinde et yemekleri, sebze yemekleri, nohut fasülye gibi bakliyat yemekleri, deniz ürünleri pişirilebilir.
Piyasada satılan toprak güveçler sırlı( içi parlak madde ile kaplı ) ve sırsız olarak iki tip oluyor. Sırlama, su sızdırmasını önlemek için yapılıyor ancak sır maddeleri arasında bazen kurşun kullanıldığını da duyuyoruz. O yüzden sırlı güveç alırken kaliteli olmasına dikkat etmek gerekiyor.
Ayrıca bir güveç ustasından  “içi sırlı güvecin borcamdan bir farkı yok,  içinde sır olmayan toprak kap yemeğin daha lezzetli olmasını sağlar “diye duyunca,  içi sırlı olmayan güveç tenceresi almıştım. Etli güveci işte bu toprak güveç tenceresinde hazırlayıp, fırına gönderdim.
Sağlıklı, pratik ve lezzetli bir yemek, tavsiye ederim…

GÜVEÇ TÜRLÜ

Malzemeler:
500 gr. kuşbaşı dana bonfile (kuzu eti de kullanabilirsiniz)
2 adet yeşil kabak
1 adet patlıcan
3 adet domates
3 adet yeşil biber
2 adet kırmızı dolmalık biber
15-20 adet arpacık soğan (veya 1-2 adet kuru soğan)
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, kekik, karabiber, kırmızı biber

Yapılışı:
Kuşbaşı etleri zeytinyağında 5-6 dakika soteleyin. 
Sotelediğiniz etleri güveç tenceresinin en altına yerleştirin.
Üzerine soyulmuş arpacık soğanları ve sarımsakları, doğranmış kabak, patlıcan, ve biberleri  yerleştirin.
En üste soyulmuş ve yemeklik doğranmış domatesleri koyun. Tuz ve baharatları serpin .
Son olarak salçayı,  1 çay bardağı su ve 2 yemek  kaşığı zeytinyağını karıştırıp sebzelerin üzerine dökün .
Güveç tenceresinin kapağını kapatarak 2-2,5 saat fırında pişirin.
Eğer güveç türlünüz piştikten sonra yemeğin fazla suyu varsa kapağı açık olarak 15 dakika daha fırınlayabilirsiniz.
Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun..

Not: Yakınınızda ekmek/ pide  fırını varsa güvecinizi taş fırında pişirmenizi öneririm, odun ateşinde daha lezzetli oluyor. 

PİLİÇ SUFLE

Davetlerinizde misafirlerinize de sunabileceğiniz çok lezzetli bir yemek. Üstelik hazırlaması da çok kolay..
PİLİÇ SUFLE
Malzemeler:
500 gr. piliç bonfile
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
2-3  yemek kaşığı  un
2 su bardağı süt
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Piliç bonfileleri pişmelerine yetecek kadar suda haşlayın. Suyunu çekmesi ve tencerede sadece etin sosu kadar su kalması gerek. Pişince tifterek, tuz, karabiber ve pul biber ile harmanlayın.
Beşamel sos:
Tavaya sıvıyağ ve tereyağı koyun ve eridikten sonra unu ekleyip 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine sütü ekleyin ve koyulaşıncaya kadar karıştırın. Çok az tuz ve karabiber serpin.Beşamel sosun koyu fakat  kaşıktan akacak kıvamda olması gerek.
Fırın kabınızı yağlayın. Pişen piliç bonfileleri tifterek yani elinizle lif lif ayırıp, baharatlarla harmanladıktan sonra fırın kabınızın tabanına yayın. Üzerine beşamel sosu dökün, en üste de kaşar rendesi serpin.  Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
Afiyet olsun…

SEBZELİ TAVUK BONFİLE

Eğer  farklı bir tavuk yemeği yapmak istiyorsanız bu tarifi mutlaka denemenizi öneririm. Hem pratik, hem de çok lezzetli…..
SEBZELİ TAVUK BONFİLE
Malzeme
4 parça piliç bonfile ,
5-6 diş sarımsak,
1 orta boy soğan
3-4 adet domates,
2-3 adet yeşil biber,
2-3 adet kırmızı  biber,
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı  sıvıyağ,
Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon, kekik 
Yapılışı
Tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı koyun ve  tavuk bonfilelerin her iki yüzünü kızarıncaya kadar soteleyin .
Geniş tabanlı bir tencereye sıvıyağ koyun ve  rendelenmiş soğan, sarımsak, yuvarlak doğranmış kırmızı ve yeşil biberleri ekleyip karıştırarak kavurun ve baharatları ekleyin. Sotelenmiş tavuk bonfileleri ve soyulup, rendelenmiş domatesleri de sebzelerin üzerine  ekleyin, tencerenin kapağı kapalı şekilde  kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.  Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…




TAVUKLU AKKIZ OTU (ŞEVKETİ BOSTAN)

TAVUKLU AKKIZ OTU (ŞEVKETİ BOSTAN)
Akkız otu, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgesinde kırlarda ve tarlalarda kendiliğinden yetişen tüylü ve dikenli yapraklı, yaz boyunca sarı çiçekler açan otsu bitkilerden biridir. Topraküstü bölümleri körpeyken kesilip  toplanan bitki, iyice soyulup dikenlerinden ayıklanarak Ege ve Akadeniz bölgesindeki pazarlarda şevketibostan veya şevketotu adlarıyla satılır. Çok faydalı olan bu otun özellikle karın ağrılarına ve sindirim rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.  Akkız otu yemeğini zeytinyağlı, etli veya tavuklu yapabilirsiniz.
Tavuklu akkız otu yemeği  "Tepekule Catering Yemek Atölyesi” etkinliğimizde,  Tepekule Catering Şefi Binali Yılmaz ve Miranda Zeytinyağlarının İstanbul sorumlusu Eral Bayri tarafından yapılmıştı. Bu güzel tarif için Şeflerimiz Eral Bayri`ye ve Binali Yılmaz`a , etkinliği organize eden Tepekule Catering reklam yönetmeni Derya İzgiş`e teşekkür ediyorum..
Çok lezzetli ve çok hafif olan bu yemeği mutlaka deneyin…

Akkız otu (şevketi bostan)

Malzemeler:
1 kg akkız otu (şevketi bostan )
500 gr tavuk bonfile ( veya dana bonfile)
1 adet kuru soğan
5-6 adet yeşil soğan
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı su
Tuz
Terbiyesi için:
1 kaşık un
1 adet limonun suyu
Yapılışı:
Tencereye zeytinyağı, yemeklik doğranmış kuru ve taze soğanları koyup 2-3 dakika soteleyin.
Üzerine  kuşbaşı doğranmış tavuk bonfileleri  ekleyip 10 dakika daha kavurun.
Üzerine soyulup, ayıklanmış akkız otunu  ve  1 su bardağı su ekledikten sonra,  kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı şekilde  30- 35  dakika pişirin. Bir kasede un ve limon suyunu karıştırıp  tencereye ekleyin ve 1-2 dakika sonra  ocaktan alın.
Afiyet olsun…



KÖRİLİ KREMALI TAVUK

Yemeklerde baharat kullanmayı çok seviyorum. Baharatlar yemeğe hem lezzet katıyor, hem de sağlık…Bunlardan biri de köri. Köri, Hindistan ve  Güneydoğu Asya mutfağında çok yer alan bir baharat karışımı. İçinde başta zerdeçal  olmak üzere  kimyon, kişniş, biber ve daha birçok baharat yer alıyor. Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılıyor. 1960 ların sonundan beri de tüm dünyada kullanılmaya başlanmış. Ülkemizde ise köri, ne yazık ki pek bilinmiyor ve kullanılmıyor. Oysa çok farklı bir lezzet katıyor yemeklere.. Bu arada bir servis önerisinde bulunayım ; körili kremalı tavuk, haşlanmış makarnayla birlikte  de nefis oluyor  J

KÖRİLİ KREMALI TAVUK
Malzemeler:
1 kg tavuk bonfile (ince-uzun doğranmış)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1-2  diş sarımsak (rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı köri
1çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı  pul biber
100 ml krema ( 200 ml lik  kutularda satılan hazır krema- ben 100 ml kullandım isterseniz kutunun tamamını da kullanabilirsiniz)
Yapılışı:
Wok tavaya  (veya  yapışmaz yüzeyli bir tavaya) tereyağı ve zeytinyağını koyup ısıtın. Üzerine ince, uzun (jülyen) doğranmış tavuk etlerini  ve rendelenmiş sarımsakları ekleyip  tahta spatulayla arada karıştırarak  yaklaşık 20 dakika soteleyin. Bu  arada tüm baharatlarını  da ekleyip karıştırın. Tavuklar pişip, biraz da kızardıktan sonra kremayı ekleyin   ve  1-2 dakika sonra ocaktan alıp , sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…..
Köri










CEVİZLİ SARAY KEBABI

Türk mutfağının birçok lezzetini biraraya getirdim: Hem tas kebabı, hem patlıcan kebabı , hem de beşamel sos ,kaşar peyniri ve cevizin lezzetlendirdiği  davet sofralarına yakışacak bir yemek ....
CEVİZLİ SARAY KEBABI
Malzemeler:
4 adet topan patlıcan
750 gr dana bonfile
2 diş sarımsak
2 adet domates
1 adet büyük kuru soğan
3 adet yeşil biber
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Tuz, karabiber, yenibahar, pul biber
Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1.5 su bardağı süt
Üzerine:
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
Topan patlıcanları yıkayın, çatalla birkaç yerinden delip köz tavasında içi yumuşak olana kadar közleyin.Közlenen patlıcanların suyunu süzün ve kabuklarını soymadan  fırın kabınıza yerleştirin ve sadece üzerlerini kayık şeklinde açın.
Tencereye kuşbaşı doğranmış etleri koyun, suyunu salıp çekene kadar  kavurun.2 yemek kaşığı tereyağ ekleyip etler kızarana kadar soteleyin. Üzerine yemeklik doğranmış soğanı, sarımsakları, yeşil biberleri ve soyulmuş yemeklik doğranmış domatesleri ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırarak hepsini kavurun. Üzerine 3-4 su bardağı sıcak su ekleyin, bir çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı yenibahar ve 1 çay kaşığı pul biber serpin ve tencerenin kapağı kapalı şekilde kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Etler piştikten sonra  tuz ve iri dövülmüş cevizi ekleyin.
Bu arada beşamel sos hazırlayın: Tavaya 1 kaşık tereyağ koyup unu kavurun üzerine süt ekleyin ve koyulaşınca ateşten alın,tuz karabiber serpin.
Tencerede pişen etli sebzeli cevizli iç malzemesinin  1  su bardağı kadar suyu kalmış olmalıdır. Bu iç malzemesini suyuyla birlikte fırın kabındaki közlenmiş patlıcanların içine paylaştırın. Etli-sebzeli-baharatlı iç malzemesi ve suyu (sosu ) fırında pişerken patlıcanlara  çok lezzet katacaktır.
Patlıcanların üzerine hazırladığınız beşamel sosunu dökün,  rendelenmiş kaşar peyniri  serpin. 
200 derece turbo fırında üstü kızarana kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin.
Sıcak olarak servis edin.



FIRINDA TAVUK PATATES

Lezzetli,  hafif ve çok pratik bir tarif. Denemenizi öneririm…
 FIRINDA TAVUK PATATES  ( 2 kişilik)
Malzemeler:
2 tavuk but (kemikli)
2 patates
Tuz, karabiber
2 çay kaşığı sıvıyağ
2 bardak su
Yapılışı:
Tencereye butları ,soyulmuş patatesleri ve  2 bardak su koyun, kısık ateşte butlar yumuşayıncaya kadar   45 – 50 dakika haşlayın.
Haşlanan tavuk butlara ve patateslere tuz , karabiber ekleyin ve pişme suyuyla birlikte fırın kabına aktarın, butların daha güzel kızarması için üzerlerine birer çay kaşığı sıvıyağ sürün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında tavuk butlar kızarıncaya kadar yaklaşık 1 saat pişirin.
Sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun…



TAVUKLU TAZE FASÜLYE

Fasülye mevsimi geçmeden bu tarifi denemenizi öneririm. Aslında herkesin bildiği bir yemektir ama lezzetli olması için birkaç püf noktası var. Etin iyi kavrulması gibi fasülyenin de en az 10 dakika tahta kaşıkla karıştırarak kavrulması gerekiyor. Soğan kadar sarımsak ve biber de çok lezzet katıyor, domates miktarı fazla olduğundan su eklemeye gerek kalmıyor . Tavuk yerine dana etli yapabileceğiniz gibi hiç et koymadan da yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun...
TAVUKLU TAZE FASÜLYE
Malzemeler:
300-400 gr. tavuk bonfile ( veya dana eti)
½ kg taze fasülye
1 çay bardağı zeytinyağı
2 orta boy soğan
6-7 adet domates
5-6 adet yeşil biber
4-5 diş sarımsak
1 kaşık domates salçası
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Tencereye zeytinyağı ve kuşbaşı doğranmış eti koyup tahta kaşık ile et kızarıncaya kadar kavurun.
Üzerine yıkanıp ayıklanmış taze fasülyeyi ekleyip en az 10 dakika kavurmaya devam edin.
Yemeklik doğranmış soğanları, yeşil biberleri ve sarımsakları da ekleyip soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
Son olarak salçayı ekleyip karıştırdıktan sonra , soyulup yemeklik doğranmış domatesleri ekleyin , tuz serpin. Domates sayısı fazla olduğundan su eklemeye gerek kalmıyor ama dilerseniz 1 çay bardağı sıcak su ekleyebilirsiniz.
Tencere kaynamaya başlayınca ateşi kısın, kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı vaziyette fasülye ve etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…


FIRINDA SEBZELİ TAVUK SARMA

Bugün size çok lezzetli ve çok hafif bir tarif vermek istiyorum. Bonfilelerin önceden baharatlı zeytinyağında bekletilmesi hem yemeğin lezzetini arttırıyor hem de eti yumuşattığı için pişmesini kolaylaştırıyor. İç malzemesini oluşturan soğan, biber, mantar ve domates nefis oldu ancak zevkinize göre malzemeleri değiştirebilirsiniz. Bu yemeği kuzu-dana bonfile ile de yapabilirsiniz. Dilerseniz yemeği sıvıyağ, salça, domates rendesi, su ve baharatlarla pişirip hazırlayacağınız sos ile de servis  edebilirsiniz. Deneyin, çok beğeneceksiniz…
FIRINDA SEBZELİ TAVUK SARMA
Malzemeler:
4 adet tavuk bonfile
1 adet kuru soğan
8-9 adet mantar
4-5 adet yeşil biber
4-5 adet domates
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, yenibahar, kırmızı pul biber
Marine  sos için:
½ (yarım) çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı kekik, köri, kırmızı toz biber
Yapılışı:
Tavuk bonfileleri enlemesine keserek veya dövmek suretiyle inceltin. Üzerlerine zeytinyağı ve dilediğiniz baharatları ( kekik ,köri ,kırmızı biber ) ekleyip buzdolabında en az 3-4 saat bekletin.
Bu arada iç malzemesini hazırlamak için ;  tavaya 1 kaşık zeytinyağı koyup, yemeklik doğranmış soğanları, biberleri  soteleyin. İnce dilimlenmiş mantarları ekleyip karıştırdıktan sonra,  soyulup yemeklik doğranmış domatesleri de ekleyin ve domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Tuz ve baharatları ekleyip ocaktan alın.
Marine ettiğiniz tavuk bonfilelerin içine hazırladığınız sebzeli harcın ¼ nü koyup rulo şeklinde sarın ve kürdanlarla tutturup  fırın kabına yerleştirin. Diğer bonfileleri de aynı şekilde sarıp yerleştirdikten sonra üzerine yarım su bardağı sıcak su ekleyin.  Fırın kabınızın üzerini yağlı kağıtla ( veya alüminyum folyoyla) kapatın.
Önceden ısıtılmış 225 derece fırında 50-60 dakika pişirin. Daha sonra fırın kabını kapattığınız yağlı kağıdı kaldırın ve üstü açık şekilde de 10-15 dakika fırında pişirmeye devam edin. Tavuklar yumuşayıp  üstü de kızarınca  servise hazır hale gelmiştir.
Afiyet olsun….


HÜNKARBEĞENDİ

HÜNKARBEĞENDİ

Osmanlı mutfağının aşçıları, hanedanı memnun etmek için geliştirdikleri mutfak teknikleri ile ün yapmışlardır ki hünkarbeğendi isminin de Sultan IV. Murat için 1612 ve 1640 yılları arasında yaratıldığı söylenir. Hünkarbeğendi, köz patlıcan ile yapılan çok lezzetli bir yemektir.Genellikle kuşbaşı et ile yapılır ama ben bu kez  kıymalı yaptım. Siz kıyma yerine dana kuşbaşı et kullanarak yapabilirsiniz…

Malzemeler: (4 kişilik)
4 adet topan patlıcan

Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un (tepeli)
3/4  yani yaklaşık 1 su  bardağı süt
Birer tutam tuz, karabiber

Kıymalı (kuşbaşı etli) sos için  :
400 gr dana kıyma  (veya dana kuşbaşı et)
1 adet büyük kuru soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
Tuz, karabiber, yenibahar, pul biber

Yapılışı:
Patlıcanları yıkayıp kurutun ve çatalla birkaç yerden deldikten sonra köz tavasında veya fırında çok iyi yumuşayıncaya kadar közleyin.
Közlediğiniz patlıcanların kabuklarını soyun ve çatalla iyice ezin (veya robottan geçirin)
Beşamel sosun yapılışı :
Tavaya zeytinyağı ve tereyağı koyup  unu ekleyin ve 1- 2 dakika kavurun Üzerine sütü ekleyin, koyulaşınca tuz, karabiber ekleyin. Bu karışımı közlenmiş ve ezilmiş patlıcanlarla karıştırın.

Kıymalı sosun hazırlanışı:
Tencereye zeytinyağı ve kıymayı (veya kuşbaşı eti) koyup kavurun, üzerine yemeklik doğranmış soğanları ekleyin ve soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun. Ardından salçayı da ekleyip 3-4 dakika kavurduktan sonra tuz, karabiber, yenibahar ve pul biberi ekleyip karıştırın.

Tabaklara önce közlenmiş ve beşamel sosla karıştırılmış patlıcanları servis edip üzerine de kıymalı( veya kuşbaşı etli) sosu dökün, sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…


SOSLU BİBERLİ TAVUK ŞİŞ VE ISPANAKLI PEYNİRLİ PİLİÇ PANE

1. İzmir’li Yemek Blogu Yazarları Toplantımıza katılan firmalardan Lezita denememiz için bizlere çeşitli ürünler hediye etmişti.  Öncelikle tüm ürünlerin çok lezzetli ve pratik olduklarını  ve özellikle çalışan hanımların işini kolaylaştırdığını söyleyeyim.
Bu ürünler içinde  özellikle  marine soslu biberli çöp şişi ve  ıspanaklı peynirli piliç paneyi çok beğendim. Çok az  sıvıyağ ile yağlanmış teflon grill tavada  kısık ateşte pişirdim. Pişirirken etin kurumaması ve daha lezzetli olması için tavanın üstünü bir tencere kapağı ile kapattım. Kapaklı dumansız ızgarada da (elektrikli ızgara)  pişirebilirsiniz.

Pratik ve lezzetli bir sofra hazırlamak isteyenlere tavsiye ederim… 

Bu lezzetler için Lezita ya çok teşekkürler...

KESTANELİ BİFTEK - Avokadolu Sos ile

Bir yılın daha sonuna geldik.  2011 in bu son yazısında yılbaşı
sofranız için hazırlayabileceğiniz çok lezzetli bir tarif paylaşmak
istedim.  Dilerseniz hindi eti ile de yapabilirsiniz.
Kestaneli bifteği avokadolu sos ile sundum ve gerçekten çok farklı
bir lezzet oldu, deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.
2012 yılının herkesin gönlünce geçireceği sağlıklı, mutlu  ve huzurlu bir yıl olmasını diliyorum. Yeni lezzetlerde buluşmak dileğiyle sevgiler ….

KESTANELİ BİFTEK - Avokadolu Sos ile

Malzemeler:
750 gr dana biftek
1 adet kuru soğan
300-400 gr kestane
2-3 adet kırmızı dolmalık biber
2-3 adet yeşil sivri biber
1-2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, yenibahar, kırmızı pul biber

Marine etmek için: 1-2 kaşık zeytinyağı ve baharat

Yapılışı:
Biftekleri ince uzun (jülyen) doğrayın, bir tutam yenibahar ve karabiber
serpilmiş  zeytinyağında marine edip 2-3 saat buzdolabında dinlendirin.

Tencereye 1-2  kaşık tereyağı koyun ve  marine ettiğiniz etleri  
kızarıncaya kadar soteleyin.  Üzerine rendelenmiş soğanları ekleyip
kavurmaya devam edin. Tencereye 1-2  bardak su ekleyip  etler
yumuşayıncaya kadar pişirin.

Kestaneleri bıçakla çizin, bir tencereye su koyup 25-30 dakika haşlayın
 ve kabuklarını soyun .

Tavaya 1 kaşık zeytinyağı koyun, ince (jülyen) doğranmış kırmızı ve yeşil
biberleri soteleyin. Üzerine soyulmuş kestaneleri ve önceden pişirdiğiniz
biftekleri  de ekleyip sotelemeye devam edin.Tuz ve baharatları ekleyin.
Ocaktan alıp sıcak servis yapın.

AVOKADOLU SOS:
Malzemeler:
2 adet yumuşak avokado
½ (yarım) su bardağı süzme yoğurt
½ (yarım) paket krema (100 ml)
5-6 dal maydanoz
1-2 diş sarımsak
Bir tutam tuz
Çok az karabiber, pul biber (isteğe bağlı)

 Yapılışı:
Avokadoları soyun, çekirdeğini çıkarın. Bütün malzemeleri rondodan
geçirin.Sosunuz hazır..




REDMOND M4506 ile MARİNE SOSLU BİFTEK

Geçtiğimiz ay İzmir’de yapılan CookwithRedmond” workshop etkinliğine  katılmıştım. Etkinlik sonunda  yapılan çekilişte   Redmond M4506 akıllı pişirici hediye edilmişti.  O günden beri çorbaları ve yemekleri Redmond akıllı pişirici ile yapıyorum çünkü hem çabuk pişiriyor, hem de pişme süresi sonunda duruyor. Fotoğrafları  facebook ve instagramdan paylaşmıştım ama zaman yokluğundan tarifleri yazmaya fırsat bulamamıştım. İşte tarif J
REDMOND M 4506 İLE MARİNE SOSLU BİFTEK  
Malzemeler:
600 gr dana biftek
Marine için:
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı:
Marine : Biftekleri genişçe bir cam kabın içine alın ve üzerine  zeytinyağı, kekik ve pul biber  ile marine edip 2-3  saat kadar buzdolabında bekletin. Böylece etleriniz daha yumuşak ve daha lezzetli olur .
Pişirilişi:
Redmond M4506 FRY modunda çalıştırın ve  ısınmasını bekleyin.
Marine sosunda  yağ olduğu için ayrıca yağ eklemenize gerek yok. Soslu bifteklerin her iki yüzünü  3-4 dakika kızartın (et suyunu salarsa bir tabağa alın daha sonra pişirirken kullanırsınız)
Kızartma işlemi bitince  Cancel tuşuna basın
Bifteklerin üzerine 1 çay  bardağı sıcak su ve  1 çay kaşığı kadar tuz ekleyin. Redmond M 4506 nın kapağını ve valfini kapatın. Stew/pilaf modunu seçin, 2-3 dk sonra gerekli ısıya ulaşınca pişirme başlıyor ve  30 dk sonunda program kendiliğinden duruyor. 10 dk bekledikten sonra  valfi açıp buharın çıkmasını sağladıktan sonra kapağı açabilirsiniz.
Afiyet olsun…

İZMİR KÖFTE

İZMİR KÖFTE
Güzel İzmir’imizden  çok güzel, çok lezzetli bir yemek …
Malzemeler:
500 gr. orta yağlı dana kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
2-3  dilim kuru ekmek içi
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
3-4 adet patates
4-5 sivri biber
1-2  adet domates
2 yemek kaşığı salça
1 su  bardağı su 
Kızartmak  için;
Sıvı yağ
 Yapılışı:
Bir tepsiye kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, ufalanmış ekmek içi ve baharatları koyup yoğurun . Yoğurduğunuz köfteyi 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin Cevizden biraz büyük parçalara ayırıp uzun ve biraz kalınca  köfte şekli verin. 
Patatesleri soyup, kalın parmak patatesler şeklinde doğrayın
Bir tavaya sıvı yağ koyun, yağı kızdırarak önce patatesleri, daha sonra da  köfteleri kızartın ve kağıt havlu serilmiş servis tabağına  alın.
Fırın kabına   köfte ve patatesleri sıralayarak yerleştirin. Aralarına  domates ve  biberleri koyun. Üzerine 1  bardak su ile karıştırdığınız salçayı dökün. Fırın kabının üstünü alüminyum folyo ile kapatın ve önceden ısıtılmış 180 derece  fırında 30  dakika kadar pişirin.
Afiyet olsun..



ELBASAN TAVA

Fırın yemekleri hem çok lezzetli, hem de sağlıklı ..Bu yemeklerden biri de elbasan tavadır. Bazı lokantalar bu yemeği beşamel sosla yapmakta ise de orijinal elbasan tava, haşlanmış kuzu etinin yoğurtlu, yumurtalı bir sosla fırınlanmasıyla yapılır. Geleneksel bir Arnavut yemeğidir ve adını Arnavutluk Cumhuriyetine bağlı bir şehir olan Elbasan`dan alır. Bu lezzetli yemeği evde yapmak isteyenler için tarif aşağıda .. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun…
ELBASAN TAVA
Malzemeler:
500 gr kemikli kuzu eti –böbrek yatağı veya kuzu incik
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet büyük kuru soğan
4-5 su bardağı sıcak su
Sos (terbiyesi) için malzemeler:
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı  un
1-1.5 su bardağı et suyu (pişen etlerin suyu)
2 yumurta sarısı
2 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi
Tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı:
Tencereye tereyağını, kemikli  kuzu etini ve yemeklik doğranmış soğanı koyup biraz kavurun, üzerine 4-5 bardak sıcak su ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişen etleri kemiklerinden ayırıp fırın kabına yerleştirin. Tencerede kalan et suyunu elbasan tavanın terbiyesi için kullanacağız.
Elbasan tavanın sosunun  yapılışı:
Bir tavada tereyağını eritin ve unu 1-2 dakika kavurun üzerine et suyunu dökün ve karıştırın. Biraz ılımaya bırakın ki yumurtalı karışıma ekleyince yumurtalar pişmesin.
Derin bir kapta  yumurta sarılarını ve yoğurdu tel çırpıcıyla  iyice çırpın, üzerine kaşar rendesini, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip karıştırın. Üzerine, tavada un ve et suyuyla yaptığınız karışımı da ekleyip, pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın. Koyu kıvamda bir sos olması gerekiyor. Bunun için gerekirse 1 kaşık un ekleyebilirsiniz.
Sosu,  fırın kabındaki etlerin üzerini kaplayacak şekilde dökün .
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında alt+üst fırın ayarında 30-40 dakika pişirin.
Sıcak olarak servis edin.





ETLİ KİRDE

ETLİ KİRDE
“Tepekule Catering işbirliği ile Miranda Zeytinyağlı Lezzetler “etkinliğimizde şef Binali Yılmaz’ın yaptığı çok lezzetli Etli Kirde ‘nin tarifini sizlerle paylaşacağımı belirtmiştim.  
Etli kirdeyi dün evde yaptım. Tarifi yaparken, geçtiğimiz yıllarda yayınladığım “krepte sebzeli biftek” tarifime biraz benzediğini fark ettim. Güzel malzemeler bir araya gelince sonuç da çok lezzetli oluyor..
Evde yaptığım etli kirdenin lezzeti,  Şefimizin  yaptığıyla aynı oldu ama sunum aşamasını  daha pratik yaptım ; Sebzeli krepleri 26 cm çapında tavada pişirdikten sonra,   26 cm çapında yuvarlak borcama bir kat krep, bir kat  sebzeli  bonfileli harç şeklinde bu işlemi 3 kez tekrarladım ve dilimleyerek servis ettim, üzerine az sarımsaklı yoğurt ve tereyağda kızdırılmış biberle  …
Bu nefis yemeği mutlaka denemenizi öneririm...
Malzemeler  ( 4 Kişilik)
Etli harç malzemeleri :
750 gr dana bonfile
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
2 adet kuru soğan
4 adet yeşil sivri  biber
2 adet kırmızı dolmalık biber
2-3 adet domates
Tuz, karabiber
Krep malzemeleri:
2 adet  yumurta
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı tam buğday unu
Yarım yeşil sivri biber
Yarım kırmızı dolmalık biber
2-3 dal maydanoz
Birer tutam tuz, karabiber
Üzerine:
250 gr yoğurt, 2 diş sarımsak, tuz
1-2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 tatlı kaşığı pul biber
Etli harcın Yapılışı:
Bir tencereye,  kuşbaşı doğranmış bonfile etleri ve 2 su bardağı su koyup 30 dakika kadar kısık ateşte haşlayın.  Sudaki köpüğü kevgirle alın. Haşlanmış bonfileleri tencereden alın, et suyunu sosta kullanmak üzere tencerede bırakın.
Tavaya tereyağı ve zeytinyağını koyun ve haşlanmış bonfileleri  4-5 dakika soteleyin. Üzerine   doğranmış kuru soğanları ve  biberleri ekleyip sotelemeye devam edin. Ardından  soyulup doğranmış domatesleri ekleyip biraz kavurduktan sonra  tencerede ayırdığınız et suyunu , tuz ve karabiberi de  ekleyip 10-15  dakika kısık ateşte pişirin.


Krepin yapılışı:
Biberleri ve maydanozu rondodan geçirin. Üzerine yumurta,un , süt, tuz ve karabiberi ekleyip çırpın.
Tavaya çok az zeytinyağı koyup krep hamurundan dökün ve her iki yüzünü pişirin.

Fotoğraflarda gördüğünüz gibi dikdörtgen kalıp kullanarak  etli kirdeyi servis edebileceğiniz gibi, dilerseniz  kreplere uygun yuvarlak bir tepside de hazırlayabilirsiniz.  
Bunun için,  26 cm çapında  yuvarlak borcamın tabanına bir krep yerleştirdikten sonra tüm yüzeye  sebzeli  bonfileli harçtan döşeyin. Üzerine 2. Krep ve  tekrar  sebzeli bonfile, üzerine 3.krep  ve  tekrar sebzeli bonfile olarak aynı işlemi 3 kez tekrarlayın.  En üstte  4. krep olacak şekilde hazırlayın.
Dilimleyerek servis ettikten sonra,  üzerine az sarımsaklı yoğurt ve tereyağda kızdırılmış pul biber gezdirin…
Afiyet olsun…


Not: Etkinliğimizde bu güzel fotoğrafları çeken Figen Karavaş Photography `ye  teşekkür ederim




EKŞİLİ KÖFTE (TERBİYELİ KÖFTE)

Çok lezzetli ve çok pratik bir yemek tarifi paylaşacağım bugün… Aslında herkesin bildiği bir yemek, ama herkes farklı yapıyor.. Bu da benim tarifim. Pirinç yerine bulgur ile de yapabilirsiniz..
Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun…

EKŞİLİ  KÖFTE (TERBİYELİ KÖFTE)
Köfte malzemeleri:

250 gr dana kıyma
1 adet küçük kuru soğan (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı pirinç (veya bulgur)
Tuz , karabiber

Köfteleri bulamak için 1 su bardağı kadar un
Köfteleri pişirmek için 4-5 bardak su

Terbiyesi için:
3 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
Yarım limon suyu

Sos için:
2 yemek kaşığı tereyağı , 1 tatlı kaşığı salça, pul biber ,nane

Yapılışı:

Kıyma, soğan, pirinç, tuz ve karabiberi iyice yoğurun. Bir tepsiye un dökün,  kıymadan küçük  parçalar koparın ve minik top şeklinde köfteler yapıp  unlu tepside yuvarlayın .

Bir tencereye 4-5  su bardağı kadar su ve 1 çay kaşığı tuz koyup kaynatın ve köfteleri  kaynar suda yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Yemeğin kıvamına göre gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz.

Bir kasede  yoğurt, yumurta sarısı ve limonu çırpın. Üzerine tenceredeki köftenin  suyundan 1 kepçe koyup  hızlıca karıştırın ve bu terbiyeyi tencereye ekleyin. (Bu işlem yoğurtlu, yumurtalı terbiyenin kesilmesini yani pütür pütür olmasını engeller.)Bir taşım kaynadıktan sonra tencereyi ateşten alın.

Bir tavada  tereyağını ısıtın,  salça, pul biber ve kuru nane ekleyip kızdırdığınız sosu tencereye  ekleyip servis edin.

Afiyet olsun….



TAVUK DOLMASI

Çok  lezzetli  bir akşam yemeği …Aslında hepimizin bildiği geleneksel bir yemek ama marine sosu  ve yapılış tarzı biraz farklı olduğundan tarifi paylaşmak istedim. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun….
 TAVUK DOLMASI
Malzemeler:
1 adet bütün tavuk
Marine sos malzemeleri:
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 kahve fincanı zeytinyağı
Tuz, tane karabiber, kekik, biberiye, pulbiber
1 çay kaşığı limon suyu
İç pilav malzemeleri:
2 su bardağı pirinç
1 adet küçük kuru soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
40 gr kuş üzümü
Yarım su bardağı kaju fıstığı/veya dolmalık fıstık/veya badem
1-2  çay kaşığı karabiber
1-2  çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karışık tavuk baharatı
2 su bardağı sıcak su
yarım demet maydanoz
Tavuğu Pişirmek için: 1 adet büyük boy fırın poşeti
Yapılışı:
Marine sos malzemelerini bir kasede karıştırın.
Bütün tavuğu bol suyla yıkayın  . Marine sos malzemeleriyle  tavuğun içini ve dışını marine edin ve buzdolabında 3-4 saat bekletin.

İç pilavın hazırlanışı:
Pirinci sıcak ve tuzlu suda 1 saat bekletin, bol suyla yıkayıp süzün.  
Kuş üzümünü bir kaseye koyup suda bekletin.
Tencereye tereyağını  ve rendelenmiş kuru soğanı koyup  pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine kaju fıstığı  veya  dolmalık fıstığı ekleyip 1 dakika daha kavurun, pirinci ekleyip kavurmaya devam edin üzerine  kuş üzümünü, tuz ve baharatları ekledikten sonra 2 su bardağı kaynar su ekleyin ve   tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. İnce doğranmış maydanozu ekleyip karıştırın
(Dilerseniz fıstık yerine sıcak suda bekletip, kabuklarını soyduğunuz çiğ badem de kullanabilirsiniz.)
Tavuğun boğaz kısmını iğne iplikle  diktikten sonra iç pilavın yarısını  doldurun ve  pilavlar çıkmayacak şekilde alan kısmını da dikin.  Geriye kalan iç pilava  yarım su bardağı kaynar su ekleyip pişirin.
Tavuğu  fırın poşetine koyun ve 1 tatlı kaşığı un serpin,  fırın poşetini  kapatın ve  poşeti iğneyle 4-5 yerden  delin.  Fırın tepsisine yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1.5 saat  (90-100 dakika ) pişirin.
Servis tabağına tencerede pişen iç pilavı , üzerine de fırından çıkan tavuk dolmasını koyarak sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun…..

FIRIN POŞETİNDE BİFTEK VE SEBZE GARNİTÜR

Fırın poşetinde tavuk yapardım ama hiç biftek yapmamıştım. İyi pişer mi, lezzetli olur mu diye düşünürken hadi bir deneyeyim dedim ve iyi ki denemişim. Bugüne kadar yaptığım en kolay biftek oldu, üstelik çok da lezzetli. Pişirirken etler kızartılmadığından ve  fırında piştiğinden çok da sağlıklı...
Bifteklerin önceden zeytinyağı, soğan ve baharatlarla marine edilmesi etin lezzetli ve yumuşak olmasını sağlıyor. Bifteklerin sert olmaması ve iyi pişmesi için  marine ederken ve pişirirken  tuz eklemeyin, biftekler piştikten sonra fırın poşetini kesin ve sıcak sosun içindeki etlere tuz ekleyip harmanlayın...
Bu çok kolay ve çok lezzetli yemeği mutlaka denemenizi öneririm….
FIRIN POŞETİNDE BİFTEK VE SEBZE GARNİTÜR:
Malzemeler:
500 gr dana biftek
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı yoğurt
Birer çay kaşığı kekik, biberiye, pul biber, karabiber
Sebze garnitür için:
200 gr mantar
1-2  adet patates
3-4 adet yeşil biber
2-3 adet kırmızı biber (kapya  biber)
2-3 adet havuç
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Birer çay kaşığı kekik, karabiber, pul biber, tuz
Pişirmek için:
 2 adet fırın poşeti
Yapılışı:
Biftekleri  kuşbaşı veya jülyen (ince uzun)  doğrayın .
Geniş bir tabağın içine zeytinyağı, soğan, salça, yoğurt ve baharatları koyup karıştırın. Biftekleri bu sosun  içine koyup, buzdolabında  2-3 saat bekletin.
Sebzeleri  yıkayıp, kurulayın ve doğrayın . Zeytinyağı , tuz ve baharatlarla harmanlayın.
Fırın poşetlerinden birine biftekleri, diğer fırın poşetine de sebzeleri koyun , poşetleri kapatın ve iğneyle 2-3 yerden delin.  
Fırın tepsisine yerleştirin. Fırın poşetinde pişirirken tepsinin 5 cm den derin olmaması gerekiyor. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında toplam 60-70 dakika pişirin. Son 20 dakikada ısıyı 180 dereceye indirin . Pişen bifteklere biraz tuz serpin ve sebzelerle birlikte sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…


KESKİNOĞLU FİLETO FİT TAVUKLU SALATA

Yemek bloğu yazan bir arkadaşım kapısına gelen hediye ürünlerden bahsederek “eğer yemek bloğunuz varsa  aç kalmazsınız” demişti  :)  Firmaların piyasaya yeni çıkan ürünleri bizlere göndermesinin nedeni , sanırım  ticari bir kaygı duymadan düşüncelerimizi samimiyetle paylaşıyor olmamız… 
Geçtiğimiz haftalarda  KESKİNOĞLU piyasaya yeni çıkardığı  Fileto Fit (Tavuk göğüs eti ) ve tavuk suyu konserveleri göndermişti. Yemeklerde tavuk suyu kullanmadığım için tavuk suyu konservelerini denemedim o yüzden bir fikrim yok..
Fileto fit tavuk eti konserveleriyle makarna  ve salata yaptım.
Domates soslu makarnaya fileto fit tavuk ekleyince tavuklu makarna hazır oldu.
Tavuklu salataya gelince ; İstediğiniz malzemelerle yapacağınız salataya  limon, zeytinyağı, nar ekşisi ve  1-2 damla elma sirkesinden oluşan sos döküp üzerine fileto fit tavuk eklemek yeterli...
Her ikisi de hem çok pratik, hem de lezzetli oldu yani çok beğendik. Fiteto fit tavuk ,lezzet olarak ton balığına da benziyor. Soya soslu olduğu için tuz eklemenize gerek yok. Pratik yemekler hazırlamak için ideal, denemenizi öneririm



SİNİ KEBABI ( TEPSİ KEBABI)

Boş zamanlarımda yemek programları seyretmeyi çok seviyorum, nedense beni dinlendiyor . Geçenlerde 24Kitchen kanalında Maksut Aşkar ‘ın pogramına denk geldim . Uzun zamandır yapmak istediğim  sini (tepsi) kebabı tarifini çok beğendiğim için not aldım. Ufak tefek değişiklikler yaparak  tarifi denedim ve çok beğendim. Hem çok kolay,  hem de çok lezzetli bir tarif ..
SİNİ KEBABI
Malzemeler
500 gram dana kıyma
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
1  tutam karabiber
1 ölçü zeytinyağı
2 adet domates
2 adet sivri biber
1 adet patates
Sos için:
1 yemek kaşığı biber salçası ve domates salçası
1-2 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı zeytinyağı (tereyağı da kullanabilirsiniz)
Yapılışı:
Kıymayı derince bir kasenin içine koyun.
Soğanların kabuklarını soyup birkaç parçaya bölün, sarımsağın da kabuklarını soyun, Mutfak robotunun içine koyup iyice doğranıncaya kadar robotta çekin.
Maydanozları ince doğrayın.
Tüm malzemeleri kıymaya ekleyip tüm malzeme iyice karışıncaya kadar iyice yoğurun.
Sini tepsisinin içine zeytinyağı döküp elinizle her tarafına yayın.(20 cm x 30 cm tepsi kullandım)
Yoğurduğunuz harcı tepsiye koyup bastırarak tepsinin her yerine eşit şekilde yayın.
Dilimlenmiş biberleri, domatesleri ve çok ince doğranmış patatesleri  tepsiye yaydığınız köftenin üzerine yerleştirin.
Sos için bir yemek kaşığı domates ve biber salçasını kasenin içine koyup biraz su ve biraz  zeytinyağı ile karıştırın . Salçalı sosu kebabın üzerine gezdirin.
Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 35-40 dakika üzeri kızarana dek pişirin.
Pişince kebabı fırından alıp dilimleyerek servis edin. 
Afiyet olsun…