SEBZE YEMEKLERİ

PİRİNÇLİ YERELMASI

Geçenlerde Ege mutfağıyla ilgili bir kitap almıştım. Kitapta yabani otlarla yapılan salata ve yemek tarifleri ağırlıkta olup , sebze yemekleri ile etli sebze yemeklerinin  de tarifleri  var.
Fırsat buldukça ve tabiî ki taze yabani otları pazardan aldıkça bu tarifleri yapıp burada sizlerle paylaşacağım.
Ege mutfağının en dikkat çekici özelliği yemeklerin zeytinyağı ile yapılması, ot ve sebzelerin bol miktarda kullanılması, et olarak kuzu , koyun etinin tercih edilmesi , etin sebze ve otlarla birlikte tüketilmesi.
Kısaca Ege mutfağının çok sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Bugün sizinle pirinçli yerelması tarifini paylaşmak istiyorum. Eğer hiç yemediyseniz sağlıklı ,besleyici  ve hafif olan bu yemeği yapmanızı öneririm..
 
Malzemeler:
500 gr yerelması
1 büyük kuru soğan
2 adet havuç
1/2 çay bardağı pirinç
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
Su ve tuz 

Kekik ,pul biber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Yerelmalarını yıkayın ve kabuklarını bıçakla soyun, küp şeklinde doğrayın. Havuçları yıkayıp doğrayın. Soğanları soyup yemeklik doğrayın. Maydanoz ve dereotunu yıkayıp ince doğrayın.
Tencereye zeytinyağını koyup soğanları pembeleştirin ve üzerine yerelmasını, havucu ekleyin ve soteleyin.  Ardından  yıkanmış pirinci ve  üzerini geçecek kadar suyu (isteğe göre baharat)  ekleyip önce orta ateşte , kaynadıktan sonra da  kısık ateşte pirinç ve sebzeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Üzerine maydanoz ve dereotu serperek servis edin. Dilerseniz yanında sarımsaklı yoğurt ile de servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun..

FIRINDA KIYMALI KARNABAHAR (KARNABAHAR GRATEN)
FIRINDA KIYMALI KARNABAHAR
Hem sağlıklı hem çok lezzetli bir tarif.
Malzemeler:
1 adet orta boy karnabahar
250 gr. az yağlı dana kıyma
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
Tuz, karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı sıvıyağ (fındık yağı)
1 kaşık un
1 su bardağı süt
½  su bardağı kaşar peyniri 
 

Yapılışı :
Karnabaharı yıkayıp, doğrayın ve buharda veya az suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.
İç malzemesini hazırlamak için  tavaya 1 kaşık yağ koyup kıymayı kavurun üzerine yemeklik doğranmış soğanı ekleyip soğan pembeleşince   salça,  tuz, karabiber  ve pul biber  ekleyip kavurun.
Bu arada beşamel sosu hazırlayın: Tavaya sıvıyağ koyup unu 1- 2 dakika kavurun ardından sütü ekleyip koyulaşınca ocaktan alın ve ılıdıktan sonra rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyip karıştırın.
Fırın kabınızı çok az yağlayıp,  haşlanmış karnabaharın yarısını ufak parçalar halinde fırın kabınıza döşeyin. Üzerine kavrulmuş kıymayı, kıymanın üstüne de kalan haşlanmış karnabaharı aynı şekilde döşeyin. En üste hazırladığınız beşamel sosu dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar 30-40 dakika fırınlayın.

Afiyet olsun..

ISPANAKLI KREP

Çok lezzetli bir tarif...İsterseniz fırına verirken kreplerin üzerine biraz beşamel sos da ekleyebilirsiniz....
ISPANAKLI KREP
İç malzemeleri    :
1 bağ ıspanak
1 büyük kuru soğan
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz

Krep malzemeleri    :
2 yumurta
2  su bardağı un
3 su bardağı süt

pişirmek için 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ

Üzerine serpmek için 1 su bardağı kaşar rendesi

Yapılışı      :
Ispanakları yıkayıp doğrayın. Tencereye 1 kaşık yağ koyup yemeklik doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine ıspanakları ekleyin ve ıspanaklar biraz yumuşayıncaya kadar 5-10 dakika daha kavurun.
Krep hamuru için derin bir kabın içine 2 yumurtayı kırarak mikserle çırpın ardından süt ve unu da ekleyin ve pürüzsüz olana 2-3 dakika kadar çırpın.
Orta boy bir teflon tavaya az yağ koyun ve yağ ısınınca akışkan kıvamdaki krep hamurundan küçük bir kepçe alarak tavaya dökün ve tavayı çevirerek krep hamurunun tavayı tamamen kaplamasını sağlayın. 2-3 dakika sonra spatula yardımıyla çevirip arkasını da pişirin. Krep hamuru bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
Pişen kreplerin ortasına ıspanaklı iç malzemesini koyun ve krepin karşılıklı kenarlarını bohça şeklinde kapatıp yağlanmış fırın tepsisine ters çevirerek yerleştirin. Üzerlerine kaşar rendesi serpip ızgarada üstü kızarana kadar 5-6 dakika pişirin. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun..

KIYMALI SEBZE DOLMASI
Kıymalı sebze dolması hem lezzetli hem de sağlıklı bir yemek. Çünkü iç malzemesinde kıymanın yanı sıra  bol yeşillik ve bol baharat var. Ben kıymayı tercih ediyorum ama dilerseniz kıyma yerine çok küçük doğranmış et koyarak etli dolma da yapabilirsiniz. 
 
Malzemeler:
3 adet kabak
3 adet patlıcan
6 adet dolmalık biber
250 gr. az yağlı dana kıyma
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı salça
2 orta boy kuru soğan
1 fincan zeytinyağı
1 adet domates
½ demet maydanoz
½ demet dereotu
½ demet taze nane yaprağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon

Yapılışı :
Kabak, patlıcan ve dolmalık biberleri yıkayın. Kabak ve patlıcanları istediğiniz uzunlukta kesin ve tüm sebzelerin içini oyacakla oyun.
Dolmanın içini hazırlamak için :
Bir kabın içine yıkanmış pirinç, kıyma, salça, rendelenmiş soğan, soyulup rendelenmiş domates, ince doğranmış maydanoz, dereotu, nane yaprakları ile zeytinyağı, tuz, karabiber, kekik,kimyon koyup hepsini iyice karıştırın.
Sebzelerin içine hazırladığınız iç malzemesinden koyup geniş tabanlı bir tencereye dizin. Tüm sebzeleri doldurduktan sonra üzerlerine 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin ve üzerine çıkacak kadar su ekleyin. Orta ateşte pişirmeye başlayın. Kaynamaya başlayınca kapağı kapalı vaziyette kısık ateşte 45-50 dakika pişirin.
Afiyet olsun…

KIYMALI YAPRAK SARMASI
Malzemeler: 

½ kg asma yaprağı

200 gr. az yağlı dana kıyma

2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı salça
2 orta boy kuru soğan
1 fincan zeytinyağı
½ demet maydanoz
½ demet dereotu
½ demet taze nane yaprağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
Üzerine 1 limon (dilimlenecek) ve 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
 

Yapılışı :
Asma yaprak salamura ise tuzunun gitmesi için yıkayın ve sıcak suda 3-4 saat bekletin. Taze ise sıcak suda birkaç dakika bekletmek yeterlidir.
Yaprak sarmasının içi :
Bir kabın içine yıkanmış pirinç, kıyma, salça, rendelenmiş soğan ,ince doğranmış maydanoz,dereotu,nane yaprakları ile zeytinyağı, tuz,karabiber,pul biber,kimyon koyup hepsini iyice karıştırın.
Tencerenin en altına birkaç yaprak veya ayıkladığınız yaprak saplarını koyun. Yaprakları ince sarmak için ekmek tahtası üzerinde sarın. Ekmek tahtası üzerine yaprağı düz şekilde açın , ortasına hazırladığınız iç malzemesini 4-5 cm uzunluğunda kalem kalınlığında yatay şekilde koyun ,  sağ ve sol taraftaki yaprakları harcın üzerine kapatıp yukarıya doğru sıkı şekilde yuvarlayın .Tüm yaprakları aynı şekilde sarıp tencereye sırayla yerleştirin. Yaprak sarmalarının üzerine dilimlediğiniz limonu yerleştirip,1-2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin ve üzerine çıkacak kadar su ekleyin. Orta ateşte pişirmeye başlayın. Kaynamaya başlayınca sarmaların şeklinin bozulmaması ve daha iyi pişmesi için üzerine geniş bir tabak kapatın ve kapağı da kapalı vaziyette kısık ateşte 45-50 dakika daha pişirin.
Afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI TOKAT YAPRAK SARMASI

Bu ara yöresel yemeklere merak sardım .
Bugün vereceğim “Tokat yaprak sarması” tarifini Amasya-Merzifonlu komşumuz Seval Uz ‘dan aldım. Besleyici ve lezzetli bir yaprak sarması.
Siz de benim gibi yöresel lezzetlere meraklıysanız denemenizi öneririm.
Malzemeler:
500 gr. asma yaprağı
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı iç bakla
½ su bardağı yarma (Dibekte dövülmüş buğday)
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet taze nane yaprağı
1 büyük kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 su  bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Tuz,
1 tatlı kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı kimyon
 
Yapılışı:
Bakla ve mercimeği yıkayın ve bir gece suda bekletin.
Asma yaprağı salamura ise tuzunun gitmesi için yıkayın ve sıcak suda 3-4 saat bekletin. Taze ise sıcak suda birkaç dakika bekletmek yeterlidir.

Sarmanın iç malzemesini hazırlamak için :Bir kabın içine bir gece suda beklettiğiniz yeşil mercimek ve  iç baklayı koyun.Üzerine yarma, rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz,dereotu ve nane, yarım su bardağı zeytinyağı, salça, tuz ve baharatları ekleyin .Tüm malzemeyi karıştırın
 
Tencerenin en altına birkaç yaprak veya ayıkladığınız yaprak saplarını koyun.
Yaprağın ortasına iç malzemesini koyup bohça şeklinde sarın .
Tüm yaprakları aynı şekilde sarıp tencereye yerleştirin.
Üzerine yarım su bardağı  zeytinyağı gezdirin ve üzerine çıkacak kadar su ekleyin. Orta ateşte pişirmeye başlayın. Kaynamaya başlayınca kapağı  kapalı vaziyette kısık ateşte 45-50 dakika daha pişirin
Afiyet olsun..

PEYNİRLİ GİRİT KABAĞI
Bugün Ege mutfağına özgü sağlıklı ve lezzetli bir tarif vermek istiyorum. Besleyici bir sebze olan kabak, eklenen peynir, ceviz, nane, dereotu ile birlikte çok  daha lezzetli hale geliyor. Denemenizi tavsiye ederim…
PEYNİRLİ GİRİT KABAĞI
Malzemeler:
4 adet orta boy Girit kabağı
1 su bardağı tulum peyniri loru
½ su bardağı dövülmüş ceviz
½  demet maydanoz
4-5 dal dereotu
2-3 dal taze nane yaprağı
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
Üzerine: 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Yapılışı:
Girit kabaklarını (veya küçük yeşil kabakları )yıkayıp uçlarını kesin. Tencerede az suda 5-6 dakika haşlayın.
Bir kabın içinde  ince kıyılmış maydanoz, nane yaprakları, dereotunu ,tulum lorunu, cevizi, tuz, karabiber ve pul biberi karıştırın. 
 
Haşlanmış kabakları fırın kabına yerleştirin ve boylamasına kesip , kaşık yardımıyla içini biraz oyun. Hazırladığınız peynirli harcı tüm kabakların içine paylaştırın.  Üzerlerine zeytinyağını ve kabakları haşladığınız suyu gezdirin ve önceden ısıtılmış 180  derece fırında 15-20 dakika kadar pişirin. Tepsiyi fırından alıp kaşar peyniri rendesini serpip, tekrar fırına verin ve 5 dakika daha fırınladıktan sonra servis edin.
Afiyet olsun..

FIRINDA MÜCVER

Bugün size çok sağlıklı, çok lezzetli ve çok pratik bir tarif vermek istiyorum: Mücver. Aslında herkesin bildiği bir yemektir ama genellikle kızartma olarak yapılır. Ben evde pek kızartma yapmadığım için mücveri de fırında denedim. Hem çok hafif ,hem de çok lezzetli olduğu için tarifi sizlerle paylaşmak istedim. Deneyin çok beğeneceksiniz.  Hepinize sağlıklı ve mutlu bir hafta sonu tatili diliyorum…

FIRINDA MÜCVER

Malzemeler :
2 adet yeşil (sakız) kabak (rendelenmiş ve suyu sıkılmış)
2 adet havuç (rendelenmiş)
2 dal yeşil soğan (yıkanıp doğranmış)
Yarım demet maydanoz(yıkanıp doğranmış)
Yarım demet dereotu (yıkanıp doğranmış)
4 yemek kaşığı tam buğday unu
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 tutam tuz
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Derin bir kabın içinde tüm malzemeleri iyice karıştırın. Fırın tepsinizin içine yağlı kağıt serin. Hazırladığınız karışımı yemek kaşığı yardımıyla  parça parça koyun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun…


FIRINDA MANTARLI PATATES
Fırın patates ve mantar sevenler için çok güzel bir tarif. Denemenizi öneririm.


FIRINDA MANTARLI PATATES

Malzemeler:
3 - 4 adet patates
1 çay bardağı süt
1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
2 adet yeşil biber (yıkanmış, doğranmış)
2 adet domates (kabukları soyulmuş rendelenmiş)
2 su bardağı mantar (yıkanıp dilimlenmiş)
1 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)
Tuz, karabiber, pul biber(isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı  salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
 Patates püresi:
Patatesleri yıkayıp haşlayın. Kabuklarını soyup çatalla iyice ezin, sütü ekleyip püre haline getirin. Tuz, karabiber serpin.
Mantarlı Sos:
Tavaya zeytinyağı koyup sırasıyla  rendelenmiş soğanı, biberleri, mantarları soteleyin. Daha sonra domatesleri ve 1 kaşık salçayı ekleyin ve domatesler suyunu çekene kadar  sotelemeye devam edin ve ateşten alın.
Yağlanmış fırın kabına önce patates püresini döşeyin, üzerine mantarlı sosu döküp düzeltin. Kaşar peynirini serpip 170 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun..

TERBİYELİ KEREVİZ

Kokusu nedeniyle bazı kişilerin pek hoşlanmadığı kerevizin sağlığa çok faydalı olduğu bilinmektedir. Hatta şifalı (tıbbi) otlardan sayılmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre kanserden yüksek tansiyona, gripten kolesterole kadar her türlü hastalığa karşı olumlu etkiye sahiptir. Karaciğerin şişliğini giderir, böbrekleri çalıştırır, idrar yollarını, kanı temizler, sinirleri yatıştırır, bedeni güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır.
Bu kadar faydasını saydıktan sonra yememek olmaz J  Kerevizi bu tarifle denemenizi öneririm. Özellikle yoğurtlu terbiyesi o kadar güzel bir lezzet katıyor ki beğeneceğinize eminim …
ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ
Malzemeler:
2 adet kereviz
2 adet havuç
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
2- 2.5 Su bardağı sıcak su
Terbiyesi için:
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
Yarım limon suyu
Yapılışı:
Kerevizlerin sert yaprakları ayıklayın, kerevizleri yıkayın ve kökleri bıçakla soyun. Kerevizlerin taze dallarını, yapraklarını 2-3 cm uzunluğunda,  köklerini de kuşbaşı şeklinde doğrayın. Havuçları yıkayın, soyun ve doğrayın.
Tencereye zeytinyağını koyun ve sırasıyla yemeklik doğranmış soğanı, havuçları ve kerevizleri soteleyin. Üzerine 2-3 su bardağı kadar sıcak su ile tuz (karabiber) ekleyin ve tencerenin kapağı kapalı şekilde sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Bir kasenin içinde yumurta sarısı, yoğurt ve limon suyunu çırpın. Tencereden ½ su bardağı kadar yemek suyu alarak (yumurtayı pişirmemesi için biraz ılıtıp) yumurtalı karışıma ekleyip hızlı şekilde karıştırın ve hazırladığınız terbiyeyi tencereye dökün ve karıştırın. 2-3 dakika sonra tencereyi ateşten alın ve ılık olarak servis edin.
Afiyet olsun…



KAZAYAĞI OTU-GELİNCİK OTU-ISIRGAN OTU KAVURMASI

KAZAYAĞI OTU-GELİNCİK OTU-ISIRGAN OTU KAVURMASI:
Komşumuz bize bahçesinden kendi topladığı kazayağı otu, gelincik otu ve ısırgan otu getirmişti. Ben de Ege Mutfağı Ot-Sebze yemekleri kitabımı biraz karıştırdım ve ot kavurması yapmaya karar verdim.

Ot kavurması sade yenilebileceği gibi en son aşamada üzerine yumurta kırılarak da pişirilebiliyor veya üzerinde sarımsaklı yoğurt  ile servis edilebiliyor.
Bu arada bu otların faydalarını da biraz araştırdım;
Kaz ayağı otu ,ismini yapraklarının kaz ayağına benzemesinden alıyor, Akdeniz bölgesinde yetişen  kokulu otsu bir bitki ve bağırsak solucanlarını düşürmeye faydalı  geliyor.
Gelincik otu nefes darlığı, bronşit, astım ve göğüs nezlesine faydalı, yanıkları iyileştiriyor.
Isırganotu bağışıklığı güçlendiriyor, kan dolaşımını artırıyor, kanı temizliyor, ülseri önlüyor,yaraları iyileştiriyor, dirençli mikroorganizmaların yayılmalarını ,engelliyor, pankreas, mide, karaciğer, bağırsaklar ve safra kesesi rahatsızlıklarına da iyi geliyor.
Faydalarını saydıktan sonra  şimdi sıra ot kavurması tarifinde  :
Malzemeler:
1 demet kazayağı otu
1 demet gelincik otu
1 demet ısırgan otu
1 adet kuru soğan
½ su bardağı su
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 diş sarımsak
250 gr. yoğurt
Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Otları yıkayın ve sert yapraklarını ayıklayıp 2-3 cm boyunda doğrayın. Tencereye 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı koyun ve rendelenmiş kuru soğanı pembeleştirin. Üzerine ayıklanmış ve yıkanmış otları ekleyip kavurun. Ara ara karıştırarak 5-6 dakika kavurduktan sonra tuz ,karabiber ve yarım su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Servis tabağına alın ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis edin.
Afiyet olsun…

PASTIRMALI KUŞKONMAZ

KUŞKONMAZ

Kuşkonmazı daha önceleri dışarda etin yanında garnitür olarak tatmıştım . Geçen gün çarşıda çok taze yabani kuşkonmaz görünce merak edip aldım. Alırken nasıl yapıldığını da sordum ve elle kırıp, soğan ve zeytinyağı ile kavurup üstüne yumurta kırınca çok güzel olacağını öğrendimJ Yani  bazılarına göre lüks diye bilinen kuşkonmaz (yabani kuşkonmaz)  aslında Anadolu insanının sofrasında yüzyıllardır severek yeniliyor.   Adı yöreye göre de değişiyor:  Sarmaşık, tilkişen, ayrelli, aspariça gibi…

Yabani kuşkonmaz

Kuşkonmazı biraz da internetten araştırdım. Önce bu bilgileri kısaca paylaşayım  ;
Kuşkonmaz  sebzeler, otlar arasında özel ve değerli bir yere sahip. Çünkü her mevsimde ve her yerde yetişmiyor. Yabani olarak doğada çalı diplerinde gizlenerek yetişiyor.
A, B, C vitamini ve mineraller  bakımından zengin olan kuşkonmaz  kolesterolün düşürülmesine yardımcı, kanı temizler,  kandaki şeker oranını düşürür, cilde canlılık verir, hazmı kolaylaştırır, kalbi ve sinirleri kuvvetlendirir, zihin yorgunluğunu giderir, karaciğer ve mide için yararlıdır ve daha pek çok faydası vardır.
Türkiye’de kuşkonmazın 10 türü olup  yabani kuşkonmaz dışında Marmara, Ege, Akdeniz ve Orta Anadolu bölgelerinde kuşkonmaz özel olarak da  yetiştirilmektedir.
Ben pastırmalı yaptım ama soğanla kavurduktan sonra isterseniz yumurtalı, mantarlı  yapabileceğiniz gibi etin yanında garnitür olarak da sunabilirsiniz.


PASTIRMALI KUŞKONMAZ

Malzemeler:1 bağ kuşkonmaz
 adet taze soğan (kuru soğan da olur)
6 dilim pastırma
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
Yarım çay bardağı su
1 tutam tuz, karabiber, pulbiber

Yapılışı:
Kuşkonmazları  bol suda yıkayın ve elinizle kopararak bölün. (Bıçak kullanmayın)      
Uç kısımları taze olup, sap kısımlarına doğru  koparılmayan bölüme gelince o kısımlar pişmeyeceğinden yemeğinizde  kullanmayın.

Bir tavaya zeytinyağı koyun, doğranmış soğanları ve kuşkonmazları  biraz soteleyin, tuz ve karabiber ekleyin . Üzerine yarım çay bardağı su ekleyin ve tavanın kapağını kapatın.
Kuşkonmazlar  suyunu  çekip yumuşayınca,   pastırmaları  ve yumurtaları ekleyip 2-3  dakika daha pişirin.
Sıcak olarak servis edin..Afiyet olsun…

Yumurtalı pastırmalı kuşkonmaz

KARNABAHAR KÖFTESİ

Bu ara zaman yokluğundan tarif ekleyemedim. Sağlıklı ve lezzetli bir tarifle devam etmek istedim: Karnabahar köftesi.
Karnabahar vitamin ve mineral yönünden çok zengin bir sebze . Uzmanlar karnabaharın kalp rahatsızlıklarına iyi geldiğini, beyin ve sinir sistemini çalıştırdığını , kolestrolü düşürdüğünü ve daha pek çok faydasının olduğunu belirtiyor.
Karnabahar mevsimiyken bu farklı ve lezzetli tarifi mutlaka deneyin derim…..
KARNABAHAR KÖFTESİ
Malzemeler:
1/2 (yarım) adet karnabahar    
2 adet yumurta (birinin sarısı köftelerin üzerine sürülecek)
1 fincan un
1 adet küçük kuru soğan (rendelenmiş)
4-5 dal maydanoz (ince doğranmış)
4-5 dal dereotu(ince doğranmış)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
Birer tutam tuz, karabiber, pul biber
Üzerine
1-2 su bardağı yoğurt
3-4 diş sarımsak
Yapılışı:
Karnabaharı yıkayıp parçalara ayırın ve bir tencereye koyun. Üzerine  pişmesine yetecek kadar su ekleyip,  yumuşayıncaya kadar 10-15 dakika haşlayın ve soğumaya bırakın.
Haşlanmış karnabaharı bir kabın içine koyun ve  üzerine bir yumurtanın sarısı hariç diğer tüm malzemeleri ekleyip hamur gibi yoğurun.
Elinizi suyla ıslatıp hamurdan  ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve köfte şekli vererek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
Köftelerin üzerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
Karnabahar köftelerini  sarımsaklı yoğurt ile servis edin.
Afiyet olsun…



PORTAKALLI KEREVİZ

Kereviz mevsimi iken bu çok sağlıklı sebzeyi bol bol yememiz lazım. Daha önce tarifini paylaştığım terbiyeli kerevizi çok seviyorum . Ama bugün size avukat arkadaşım Fatma Vural’dan öğrendiğim çok sağlıklı ve çok lezzetli başka bir tarif vermek istiyorum, üstelik çok pratik. Ben çok beğendim, sizlere de öneririm. Arkadaşıma bir kez de buradan teşekkür ediyor, sevgilerimi gönderiyorum J 

 PORTAKALLI KEREVİZ

Malzemeler:
3 adet kereviz
1-2 adet havuç
1 adet büyük kuru soğan
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 adet limon ( soyulmuş, dilimlenmiş)
Yarım su bardağı su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:
Kerevizleri yıkayıp soyun, yuvarlak dilimler şeklinde doğrayın (İsterseniz küp şeklinde de doğrayabilirsiniz) Kerevizin taze yapraklarından da birkaç dal ekleyebilirsiniz.

Tencereye zeytinyağı koyun, üzerine  önce piyazlık doğranmış soğanları, onun üzerine dilimlenmiş kerevizleri,  yuvarlak kesilmiş havuçları  ve  kabuğunu soyup dilimlediğiniz limonu yerleştirin .

Üzerlerine  taze sıkılmış portakal suyunu ve yarım bardak suyu dökün ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. pişmesine yakın tuzu ekleyin.

Afiyet olsun…


BEŞAMEL SOSLU ISPANAK

Ispanak en sevdiğim sebzelerden.Kıymalı ıspanak, yumurtalı ıspanak, ıspanaklı omlet, ıspanaklı börek hepsi gerçekten nefis . Hele beşamel soslu ıspanak  daha da lezzetli . Hiç ıspanak sevmeyenlerin bile bu tarifle severek ıspanak yiyeceklerine eminim ....

Malzemeler:
1 kg ıspanak
1 büyük soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı kaşar peyniri

Yapılışı:
Ispanakları yıkayıp doğrayın.
Bir tencereye 2 kaşık zeytinyağı koyun üzerine   rendelenmiş soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun ve üzerine ıspanakları ekleyin, ıspanaklar yumuşayınca ocaktan alın.
Ispanağı fırın kabınıza aktarın.
Bir tavaya 2 kaşık zeytinyağı  ve 1 kaşık un koyup 2-3 dakika kavurun, ardından sütü ekleyin, koyulaşınca ocaktan alın .
Beşamel sosu fırın kabındaki  ıspanağın üzerine dökün ve karıştırın. 
Üstüne de kaşar peyniri rendesini serpin .
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...


LAHANA LAZANYA

Lahana yapraklarıyla sağlıklı ve çok lezzetli bir lazanya -lahana böreği de diyebiliriz-  yapmak mümkün. Üstelik lahana ile yapıldığı anlaşılmıyor bile. Mutlaka deneyin…
LAHANA LAZANYA (LAHANA BÖREĞİ) 
Malzemeler:
1 adet beyaz lahana 
Kıymalı İç malzemesi:
500 gr dana kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet domates
1 yemek kaşığı domates salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber

Beşamel sos:
1 kaşık tereyağı,1 kaşık un, 2 bardak süt 
Üzerine; 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
 Yapılışı:
Lahana yapraklarını tuzlu suda veya buharda haşlayın, sularının süzülmesi için süzgeçte bekletin.
Lahanaların kalın damarlı kısımlarını bıçakla ayırıp,  ince lahana yapraklarını dikdörtgen parçalar halinde kesin.
Tavaya zeytinyağı koyup  kıymayı kavurun, üzerine ince doğranmış soğanı,  havucu,  domatesi  ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiber ekleyin.
Başka bir tavaya tereyağı koyup unu kavurun, üzerine sütü ekleyin biraz koyulaşınca ocaktan alın.
Fırın kabını zeytinyağı ile yağlayın . Bir kat lahana  yaprakları dizin. Üzerine beşamel sos sürün ve kıymalı iç malzemesi  koyun tekrar lahana yapraklarından dizin, beşamel sos sürün ve kıymalı iç malzeme koyun, bu işlemi 5 defa tekrar edin. 

En son lahana yapraklarının üzerine beşamel sos sürüp, kaşar peyniri rendesi serpin.
Önceden ısıtılmış  180 derece  fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Afiyet olsun..

YOĞURTLU BULGURLU ISIRGAN OTU

Isırgan otunun çok faydalı olduğu ve başta kanser olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Dokunduğumuzda elimizi yakmasının nedeni de aslında ısırgan otunun değerli özsuyu. Isırgan otunda yoğun C vitamini yanı sıra, A ve B vitaminleri ile kalsiyum,demir ve magnezyum gibi pek çok mineral bulunuyor.
Isırgan otu özellikle Ege yöresi mutfağında salata olarak yer alıyor. Isırgan otu hafif haşlanıyor, sarımsaklı yoğurt ilave edilip üzerinde zeytinyağı gezdirilerek servis yapılıyor. Veya ıspanaklı börek yapar gibi, ısırgan otuyla da börek yapılabiliyor.
Isırgan otuyla hafif ve sağlıklı bir yemek de yapabilirsiniz….
YOĞURTLU BULGURLU ISIRGAN OTU
Malzemeler:
1 bağ (yaklaşık  yarım kilo) ısırgan otu
1 adet büyük kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
2 yemek kaşığı iri bulgur
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım çay bardağı su (gerekirse)
Bir tutam tuz
Üzerine:
1 kase yoğurt
2-3 diş sarımsak
Bir tutam tuz, kırmızı pul biber
Yapılışı:
Isırgan otunu ayıklayıp yıkayın. Isırgan otunun dikenlerinin batmaması için mutlaka eldiven kullanın.
Tencereye zeytinyağı ve rendelenmiş soğan koyup pembeleşinceye kadar kavurun, üzerine salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Yıkanmış ısırganları ekleyip kavurun. Üzerine bulguru ve yarım çay bardağı sıcak suyu da ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte bulgur yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin,bir tutam tuz ekleyin.
Üzerinde sarımsaklı yoğurt ile servis edin.
Afiyet olsun…

ISIRGAN OTU



FIRINDA ISPANAKLI KAŞARLI MANTAR

Çok hafif ve sağlıklı bir tarif. Yemeklerin yanında farklı bir çeşit olarak sunabileceğiniz gibi, diyette olanlar için az kalorili bir ana yemek  de olabilir.
Lezzetini ve kalorisini arttırmak isterseniz mantarların içine ıspanakları yerleştirdikten sonra üzerine önce beşamel sos (beşamel sos tarifi için buraya tıklayındaha sonra kaşar peyniri de serpebilirsiniz :)
FIRINDA ISPANAKLI KAŞARLI MANTAR
Malzemeler:
400-500 gr (9 adet) iri mantar
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Karabiber, kırmızı pul biber
İçine:
1 bağ ıspanak
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutam tuz( isteğe göre arttırabilirsiniz)
Üzerine:
1 su bardağı kadar kaşar peyniri
Yapılışı:
Mantarların saplarını koparın, yıkayıp kurulayın. (Mantarların saplarını atmayın, çorba yaparken kullanabilirsiniz)
Bir kaseye 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve birer tutam  pul biber, karabiber koyup  mantarların içini dışını baharatlı zeytinyağı ile yağlayıp fırın kabına yerleştirin.
Tavaya bir yemek kaşığı zeytiyağı koyun ve rendelenmiş soğanı biraz kavurduktan sonra üzerine yıkanıp doğranmış ıspanakları ekleyin ve 5 -6 dakika karıştırarak soteleyin.
Mantarların içine sotelediğiniz ıspanağı yerleştirin ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25 dakika kadar pişirin. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…





ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
Bugün zeytinyağlı enginar tarifi var. Enginarın çok faydalı olduğunu biliyorum ama yine de internetten biraz araştırdım. Enginarın birçok vitamin ve mineral içerdiğini, çok güçlü bir antioksidan olduğunu, karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olduğunu, romatizma, üre, kolesterol ve damar sertliğine iyi geldiğini kısacası besin değeri çok yüksek bir sebze olduğunu söyleyebiliriz.
Bu kadar faydasını saydıktan sonra çok lezzetli ve çok pratik zeytinyağlı enginar tarifine  geldi sıra..  
Malzemeler:
6 adet enginar
3-4 adet taze soğan
1 adet havuç
1 adet patates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı un
1 adet limon
1 tutam tuz
Yarım demet dereotu
Yapılışı:
Enginarların yapraklarını bıçak yardımıyla ayıklayıp çanak haline getirin ve limonlu suda bekletin. Enginarları temizlerken mutlaka eldiven kullanın yoksa elleriniz kararır.
Geniş tabanlı bir tencereye zeytinyağını, koyup ısıtın sırayla yemeklik  doğranmış taze soğanları, küp doğranmış havuç ve patatesleri  ekleyip 2-3 dakika soteleyin.  Üzerine ayıklanmış enginarları ekleyip 1-2 dakika daha soteledikten sonra enginarların üzerini geçecek kadar  su,  limon suyu , dilimlenmiş limon ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Önce yüksek ateşte,  kaynamaya başladıktan sonra da kısık ateşte enginarlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Pişmesine yakın bir tutam tuz ekleyin ve üzerine ince doğranmış dereotu serpin.

Afiyet olsun…





BİBERLİ MANTAR SOTE

BİBERLİ MANTAR SOTE
Pratik tariflere devam .. Üstelik hem besleyici, hem lezzetli, hem de az kalorili . Malzemesi de az, daha ne olsun J
Ana öğün olarak yiyebileceğiniz gibi, et- tavuk ızgara yanında garnitür olarak servis edebilir,  isterseniz makarnaya  sos olarak ekleyebilirsiniz, tercih sizin...
Malzemeler:
400 gr mantar
1 adet kırmızı dolmalık biber
2 adet yeşil biber
1 ‘er çay kaşığı kırmızı toz biber, karabiber, pul biber
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:
Mantarları, biberleri yıkayıp suyunu süzün. İnce dilimler şeklinde doğrayın
Tavaya sıvıyağ koyun ve orta ateşte biberleri 2-3 dakika soteleyin,  üzerine mantarları, toz kırmızı biber, pul biber ve karabiber  ekleyin ve  mantarlar biraz  yumuşayıncaya kadar  5-6 dakika daha sotelemeye devam edin.  Ateşten aldıktan sonra tuzunu serpin ve sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun..


KARABUĞDAYLI KABAK DOLMA



Bu güzel ve sağlıklı tarifi, pilates ve detoks uzmanı Umay Villa’dan öğrendim.  Aslında kendisinden birçok faydalı şey öğrendim.  Umay Villa`nın şu sözleri beni çok etkiledi;

"Yağ oranınız 30`un üstündeyse obezsiniz. İster 38 beden giyin farketmez, iç organlar yağlanmıştır, metabolizmanız yavaştır, yorgunsunuzdur, tüm hormonal hastalıklara adaysınızdır, kilo veremezsiniz, herkesin yediğinin yarısını da yeseniz kademe kademe kilo alırsınız.Sonra karaciğer yağlanması, insülin direnci, diyabet ile yol alırsınız.."

Umay Villa’nın Instagram ve facebook sayfalarını takip ederek sağlıklı yaşam üzerine faydalı bilgiler edinebilirsiniz.


Bu tarif detoks tarifi olduğundan orijinalinde tuz, karabiber, nane ve zeytinyağı yok.

İsterseniz biraz salça ve sevdiğiniz başka baharatları da ekleyebilirsiniz. Sağlıklı ve farklı bir tarif denemek isterseniz öneririm….


KARABUĞDAYLI KABAK DOLMASI (FIRINDA)
Malzemeler:
4 adet yeşil kabak
4 yemek kaşığı karabuğday
2 adet domates
1 adet kırmızı dolmalık (kapya)  biber
4-5 dal  dereotu
5-6  dal maydanoz
1 ‘er tutam tuz, pul biber, karabiber, nane, kimyon
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım çay bardağı sıcak su
Malzemeler:
Kabakları yıkayın, ikiye kesin. Boylamasına ikiye kesip içlerini kayık şeklinde  oyun.
Karabuğdayı yıkayıp haşlayıp süzün (ben az suda haşladım suyunu çektiğinden süzmeye gerek kalmadı)
Bir kabın içinde haşlanmış karabuğdayı ve tüm iç malzemeyi karıştırın ve kabakların içine yerleştirin.
Kabakları fırın kabına koyup sıcak su ekleyin. Fırın kabının üzerini alüminyum folyo ile kapatıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında kabaklar yumuşayıncaya kadar  30-40 dakika pişirin.
Afiyet olsun…
Fırına girmeden önce



İÇ BAKLALI ENGİNAR ve NARLI KUZUKULAĞI SALATASI

Bugün Ege Mutfağına ait iki güzel tarif birden paylaşacağım. İç baklalı enginar ve narlı kuzukulağı salatası…Bu tarifleri, “Tepekule Catering işbirliği ile Miranda Zeytinyağlı Lezzetler “ etkinliğimizde Şef Binali Yılmaz hazırlamıştı.
Menüdeki etli kirde ve cevizli incir tatlısının tariflerini önceki yazılarımda paylaşmıştım.
Çarşıda pazarda enginar ve kuzukulağı bol iken, bu çok sağlıklı ve çok lezzetli tarifleri mutlaka denemenizi öneririm..
İÇ BAKLALI ENGİNAR

Malzemeler:
6 adet enginar
10-15 adet arpacık soğan 
200- 250  gr  taze iç bakla
3-4 diş sarımsak
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım limon suyu
Enginarların pişmesine yetecek kadar su

Üzerine  1 demet  dereotu

  
Yapılışı :
Enginarların saplarını 4-5 cm kalacak şekilde kesin, dış kısmındaki sert yapraklarını koparın ayıklayın. Enginarın uç kısmını bıçakla kesin ve çanak kısmını kaşık yardımı ile temizleyin.
Enginarları boylamasına  ikiye kesin ve kararmaması için limonlu suyun içinde bekletin.
Tencereye soyulmuş arpacık soğanları ve sarımsakları koyup zeytinyağında hafifçe soteleyin, unu da ekleyip biraz kavurduktan sonra  üzerine sebzelerin üzerini geçecek kadar su ilave edip toz şekeri, tuzu ve yarım limonun suyunu ilave ederek kaynamaya bırakın.
Kaynayan suyun içine enginarları ve iç baklaları ekleyin. Kısık ateşte ve tencerenin kapağı kapalı şekilde,  enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Üzerine dereotu serperek servis edin.
Afiyet olsun…




NARLI KUZUKULAĞI SALATASI


Malzemeler:
1 demet kuzukulağı
1 demet tere
1 adet mayhoş nar
1 su bardağı kadar İzmir tulumu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı limon suyu
Tuz

Yapılışı
Kuzukulağı ve tereyi iyice yıkayın. Otları elinizle kopararak salata kasesine  koyun, üzerine rendelenmiş İzmir tulum peyniri  ve mayhoş nar ekleyin. Zeytinyağı ,limon suyu, nar ekşisi ve tuz ekleyerek servis edin..

Etkinliğimizde bu güzel fotoğrafları çeken Figen Karavaş Photography `ye  çok teşekkür ederim




KURU PATLICAN DOLMASI

KURU PATLICAN DOLMASI
Kuru patlıcan-kuru biber dolması, taze patlıcan-biberle yapılan dolmalardan daha farklı bir lezzette oluyor.  Ben dolmaları bol baharatlı, salçalı, ekşili sevdiğim için kuru patlıcan dolmasını da böyle yapıyorum. Pişme suyuna  domates-sarımsak rendesi de ekleyince  daha bir lezzetli oluyor.
Dolma harcını; zeytinyağında soğanı, ardından pirinci ve diğer malzemeleri kavurup 1 çay bardağı kadar su ekleyip biraz dinlendirerek de hazırlayabilirsiniz.
Tarif zeytinyağlı ama etli/ kıymalı yapmak isterseniz, iç malzemesini hazırlarken pirinç miktarını biraz azaltıp, çok küçük doğranmış et veya kıyma ekleyebilirsiniz. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun….
Malzemeler:
25 adet kuru patlıcan
İç malzemeleri:
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet kuru soğan
1-2 adet yeşil biber
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Yarım su bardağı zeytinyağı
1’ er  çay kaşığı tuz, karabiber, kekik, kimyon, nane
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı sumak ekşisi
Pişerken üzerine dökmek için sos:
2 adet domates rendesi
3-4 diş sarımsak
3  su bardağı sıcak su
Yapılışı:
Kuru patlıcanları yıkayın, yumuşamaları için bir tencerede kaynar suda 15 dakika kaynatın ve  sudan çıkarıp süzün.
Dolmaların iç malzemesini hazırlamak için bir kabın içine ;pirinci yıkayıp süzün, üzerine rendelenmiş soğanı, ince doğranmış biberi,maydanoz ve dereotunu, zeytinyağını, salçaları, baharatları, limon suyu, sumak ekşisini koyup, karıştırın.
Kuru patlıcanların içine iç malzemesini doldurup tencereye dizin.
Başka bir kabın içinde ,rendelenmiş sarımsak ve domatesleri ve sıcak suyu koyup karıştırın ve   kuru patlıcanların üzerine dökün.   Sıcak suyun  patlıcanların üzerine çıkması gerekiyor . Patlıcanların üzerine bir tabak kapatın.
Tencerenin kapağı kapalı olarak, kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirin .
Afiyet olsun..



YEŞİL MERCİMEK FİLİZİ

YEŞİL MERCİMEK FİLİZİ
Sağlıklı beslenme üzerine bir konu araştırırken, tohumlar filizlendirildiğinde içindeki vitaminlerin, minerallerin ve enzimlerin değerinin arttığını,  vücuttaki toksinleri temizlediğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve daha birçok faydasının olduğunu öğrendim. Ben de evde denemeye karar verdim. Ben yeşil mercimek kullandım ama buğday, fasülye, nohut, maş fasülyesi, karabuğday gibi birçok tohumu filizlendirebilirsiniz.
Filizlenen tohumları taze olarak (çiğ olarak)  salatalarınıza, yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Böylece yemekleriniz hem daha besleyici, hem de daha lezzetli olur.  
Tohumları filizlendirmek için:
Yarım su bardağı yeşil mercimeği geniş ve derin cam bir kaba koyun ve üzerine çıkacak kadar temiz su ekleyin. 24 saat sonra bu şekilde suda bekletin.
Ertesi gün suyunu dökün ve temiz suyla yıkayıp suyu süzün. Üzerine temiz bir tülbent örtün  ve mutfak tezgahınızın bir köşesine koyun.  
Güneş ışığının doğrudan üzerine gelmemesine dikkat edin. Filizlenecek tohumların bulunduğu ortam soğuk veya sıcak olmamalıdır.  
Mercimekleri 12 saatte bir temiz su ile yıkayıp üzerine tülbent örtmeye devam edin ve nemli kalmalarına dikkat edin. 
2 gün sonra filizlenme başlayacaktır. Bu işleme 3-4 gün devam edin. Filizler istenilen boya gelince kullanabilirsiniz. Filizleri su dolu bir kabın içine koyarsanız tohumların kabukları kolayca çıkacaktır, sonra süzün. 
Filizleri hemen kullanmayacaksanız buzdolabına kaldırabilirsiniz. Taze oldukları için bozulmadan ve besin değerleri kaybolmadan birkaç gün içinde kullanmanızı öneririm…



FIRINDA KIYMALI ISPANAK

FIRINDA KIYMALI ISPANAK
                                                           
Bu aralar doğaçlama yemekler yapıyorum..Geçen gün de kıymalı ıspanağı fırında yaptım ve çok güzel oldu.
Fazla yorulmadan ve zaman harcamadan yapabileceğiniz pratik ve çok sağlıklı bir tarif. Ispanakları haşlamanıza da gerek yok, böylece besin değeri ve vitaminler de kaybolmuyor. Dikkat etmeniz gereken şey, ıspanakların tamamen  zeytinyağı ile yoğrulmuş olması. Böylece fırında kurumaz ve çok lezzetli olur ..
Bu tarifi kıyma yerine lor peyniriyle de yapabilirsiniz. Lor peyniriyle yapınca loru ıspanakla karıştırıp yapabilirsiniz. Ben eklemiyorum ama isterseniz   kaşık kadar tam buğday unu da ekleyebilirsiniz.   

Malzemeler:
500 gr ıspanak
10 dal maydanoz
2 adet taze soğan
2 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı zeytinyağı

Ortasına :
250 gr dana kıyma
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı:
Tencereye zeytinyağı koyun ve kıymayı kavurmaya başlayın. Kıyma suyunu çekince ince doğranmış soğanı ekleyin, kavurmaya devam edin. Tuz ve baharatları ekleyin.

Ispanakları bol suyla yıkayın ve doğrayın. Ispanakların üzerine zeytinyağı ve tuz ekleyerek elinizle sıkarak yumuşatın. Üzerine yumurtaları, doğranmış maydanoz ve taze soğanı ekleyip karıştırın.
Yağlanmış fırın kabına ıspanakların yarısını yerleştirin. Üzerine kıymalı harcı koyduktan sonra kalan ıspanakları da üzerine döşeyin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika kadar pişirin.
Sıcak veya ılık servis edin. Afiyet olsun….


Fırına girmeden önce



KARNABAHAR SUSHİ
KARNABAHAR SUSHİ
Bir önceki yazımda İzmirli bloggerlar olarak sağlıklı yaşam ve beslenme etkinliğine katıldığımızı ve sağlıklı yaşam koçu Ayça Gönenç ‘ten hem sağlıklı beslenmeyle ilgili bilgiler, hem de pratik ve sağlıklı tarifler öğrendiğimizi anlatmıştım. Bu yazımda da önce çiğ beslenme üzerine öğrendiğimiz bilgileri paylaşacağım, sonra da Ayça Gönenç’in bizlere yaptığı karnabahar sushi tarifini vereceğim… 
Çiğ besinler tüketmenin faydaları nelerdir?
Her insan bedeninin belli bir enzim üretme kapasitesi var. Yiyeceklerimizi pişirdiğimizde, 45° C’nin üzerinde işlem gören her yiyecekte bu değerli enzimler tahrip oluyor. Bu nedenle bu yiyecekleri sindirebilmek için vücut kendi enzimlerini kullanmak zorunda kalıyor. Bunun sonuna gelindiğinde sistemde bozulmalar meydana geliyor. En çok rastlanan örneklerden biri diyabet, pankreasın insulin enzimi üretimini gerçekleştirememesi…. 
Isıl işlem uygulanması; yiyecekte enzim kaybının yanı sıra besin kaybına da özellikle vitamin kaybına neden olur. C vitamini, folik asit, A vitamini vb.. Diğer bir etki de minerallerin emiliminin daha zor olmasıdır ve sonuç olarak vücudumuz bu minerallerden daha az yararlanır. 
Çiğ besinler tükettiğimizde bu besinlerin sindiriminde gerekli enzimleri de beraberinde aldığımızdan bedenin kendi enzimlerine çok daha az ihtiyaç duyulur. Böylece daha uzun ve sağlıklı bir hayat yaşarız.
Tüm bunlar düşünüldüğünde çiğ beslenme sayesinde daha enerjik bir yaşam, daha güçlü bir bağışıklık sistemi ve daha uzun bir ömür mümkün. 
Çiğ beslenme tarzında en çok yeşillikler, sebze ve meyveler tüketilir. Filizlendirilmiş baklagiller ve yağlı tohumlar ana protein kaynağıdır. Susam tohumu, badem, brokoli, ıspanak, deniz yosunu,  buğday çimi ve tüm filizler kalsiyum ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir. Ispanak, pazı, erik/üzüm suyu, susam tohumu,  kaju, brokoli, kabak çekirdeği, keten tohumu da demir ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir.
Sebze suları da çiğ beslenmenin en önemli parçalarından biridir. Sebze suları ile daha fazla mineral almak mümkün olur.