YÖRESEL LEZZETLER

MIHLAMA (KUYMAK)
MIHLAMA ( KUYMAK)

Doğu Karadeniz bölgesinde muhlama, kuymak, yağlaş gibi isimlerle de tanınan mıhlama kahvaltı dahil üç öğün tüketilen  temel besin kaynaklarından birisi. Mısır unu, tereyağı ve genellikle telli peynir ile yapılıyor. Orijinal tarife göre mısır unu ölçüsü kadar tereyağı kullanmanız gerekiyor ve pişerken tereyağının üste çıkması gerekiyor.  Fakat ben daha hafif olsun diye  tereyağını azaltarak yaptım ve çok lezzetli  oldu. Yöresel yemeklere meraklıysanız  denemenizi öneririm, özellikle kahvaltılarınız için farklı bir lezzet. Üstelik yapımı da çok kolay …

MIHLAMA (Rize usulü)

Malzemeler : (2 kişilik)
1 kahve fincanı  tereyağı
1 kahve fincanı mısır unu
1 su bardağı + 1/4 su bardağı  sıcak su
1 su bardağı telli peynir (çeçil peyniri)

Yapılışı:
Tavada tereyağını eritin. Üstüne mısır ununu dökün ve mısır unu pembeleşinceye kadar yaklaşık 2-3 dakika kavurun. Un pembeleştikten sonra sıcak suyu ekleyin ve karıştırın. Fokurdamaya başlayınca telli peyniri küçük parçalar halinde tavanın içine koyun ve peynirler eriyene kadar karıştırmaya devam edin. Bir müddet sonra tereyağı üste çıkmaya başlayacak bu andan sonra 1-2 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…
Not:Telli peynir Trabzon yöresine özgü kaşar peynirine benzeyen (fotoğrafta da görüldüğü gibi ) lif lif ayrılabilen, ısıtıldığında uzayan, az tuzlu bir peynir. Telli peynir bulamazsanız kaşar peyniri ile de yapabilirsiniz.



YOĞURTLU KAYGANA

Yoğurtlu kayganayı çocukluğumdan beri çok severim. Hem besleyici  , hem de 15 dakikada  sofraya koyabileceğiniz pratik bir lezzet....
Malzemeler:
4 yumurta
4 yemek kaşığı un (tam buğday unu)
Tuz, karabiber
2-3 yemek kaşığı tereyağı
Üzerine:
2 su bardağı yoğurt
2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
Tuz, kırmızı pul biber
Yapılışı:
Yumurtalar ile unu çatalla veya tel çırpıcıyla pürüzsüz olacak şekilde çırpın, bir tutam tuz ve karabiber serpin.
Tavaya 2-3 yemek kaşığı tereyağı koyup biraz kızdırın ve çırpılmış karışımı tavaya dökün.
Altı hafif kızarınca öbür yüzünü de çevirin ve aynı şekilde pembeleşinceye kadar pişirin.
Servis tabağına alın, üzerine sarımsaklı yoğurt dökün ve pul biber serpin.
Sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun…




YUVARLAMA

Yöresel yemeklere meraklıyım ve farklı tarifler denemeyi seviyorum. Yuvarlama da Aydın yöresine ait bir lezzet. Araştırırken bu yemeğin başka yörelerimizde farklı şekillerde de yapıldığını öğrendim ama ben en çok bu tarifi beğendim ve lezzeti de umduğum gibi oldu. Farklı bir  yemek yapmak isteyenler için güzel bir tarif..
Malzemeler:
Yarım su bardağı nohut 
350 gr. yağsız dana kıyma
1 adet rendelenmiş kuru soğan
1yumurta
2 çorba kaşığı un
Tuz,  karabiber

Kızartmak için yarım su bardağı sıvı yağ

Sos malzemeleri:
2 su bardağı yoğurt , 2-3 diş ezilmiş sarımsak , bir tutam tuz
2 yemek kaşığı  tereyağı , 1 tatlı kaşığı salça ve kırmızı pul biber 

Yapılışı:
Nohutu bir gün önce akşamdan suda bekletin. Ertesi günü suyunu süzün ve tencereye su ve nohutları koyup yumuşayıncaya kadar haşlayın. Nohutlar piştiğinde tencerede 2 su bardağı kadar suyunun  kalması gerek.

Bir kap içine kıyma, rendelenmiş soğan, un, tuz, karabiber ve yumurtayı koyun ve hepsini iyice yoğurun. Nohut büyüklüğünde küçük parçalara ayırıp ıslak avuç içinde yuvarlayın. 
Köfteleri kızdırılmış sıvı yağda hafif sallayarak kızartın.
Kızarmış köfteleri tenceredeki haşlanmış nohut ve suyuna ekleyin ve birlikte 10 dakika kadar kaynatın
Tabaklara servis yaptıktan sonra üzerlerine sarımsaklı yoğurt dökün ve tereyağında kızdırdığınız salçalı kırmızı biberli sos gezdirin.
Afiyet olsun…





EV YAPIMI YOĞURT

Yoğurdun faydaları keşfedilmekle bitmiyor. Uzmanlar,  yoğurdun içerdiği besin değeri yüksek proteinler, vitamin ve minerallerle sağlıklı beslenmede çok önemli bir gıda olması yanında birtakım hastalıkları tedavi edici özelliklerinin de bulunduğunu belirtiyorlar.
Yoğurdu oluşturan yararlı bakterilerin,  antitümör maddeler üreterek kanserin oluşumunu ve gelişimini önlediği, yoğurda ekşiliği veren asidin ve yine yoğurt mayasındaki bakterilerin ürettikleri antibiyotik maddelerin hastalığa yol açan birçok zararlı mikrobun faaliyetini durdurduğu,  kan kolesterol seviyesini düşürdüğü, bağırsaklarda bulunan zararlı mikropların yaşamalarına engel olduğu anlaşılmıştır. Bu sebeple yoğurt, tifo ve ishal zamanlarında âdeta bir ilaç gibi tavsiye edilmektedir. Aynı şekilde tüberkülozlu hastalar üzerinde de antibiyotik etki gösterdiği saptanmıştır. Yeri gelmişken birşey daha belirteyim yoğurdun suyu da çok faydalı o yüzden sakın dökmeyin.

Tabii bu faydalarından yararlanmak için yoğurdun katkısız ve taze olması gerekiyor. Bu yüzden en iyi yoğurdun evde yapılan yoğurt olduğunu söyleyebiliriz.

Aslında evde yoğurt yapmak çok kolay, tarifte belirttiğim püf noktalarına dikkat ederek rahatlıkla yapabilirsiniz.  Kullanılan  sütün günlük süt olması ve maya olarak kullanılan yoğurdun da katkısız doğal yoğurt olması gerekiyor. Bu yüzden bu malzemeleri günlük süt ürünleri satan güvendiğiniz bir mandıradan almanızı öneririm. .



EV YAPIMI YOĞURT

Malzemeler:
2 litre günlük taze süt
2 yemek kaşığı katkısız doğal yoğurt. (maya olarak)

Yapılışı :
Sütü çelik bir tencerede karıştırarak kaynatın. 
Süt kaynadıktan sonra 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.  

Tencereyi ateşten aldıktan sonra sütün el yakmayacak 43- 45 ºC sıcaklığa düşmesi   için yaklaşık 15-20 dakika kadar ılımasını bekleyin. Bir püf noktasını söyleyeyim: Sütün içine parmağınızı sokun 7 saniye süresince sıcaklığa dayanabiliyorsanız sütünüz mayalanmaya hazırdır.
Maya olarak kullanacağınız oda sıcaklığındaki 2 yemek kaşığı katkısız doğal yoğurdu süte ekleyip tahta kaşıkla karıştırın.

Sütü büyük bir çömlek (toprak)  veya borcam tencereye boşaltın ve bu kabı battaniyeye sarıp sıcak bir köşeye koyun.  4,5-5 saat kadar hiç yerinden oynatmadan mayalanmasını bekleyin. 
4,5 - 5 saat sonra yoğurdunuzu buzdolabına kaldırın. Taze yoğurdun pıhtısı yumuşak olduğundan yapısının bozulmaması için buzdolabına kaldırırken de sarsmamaya dikkat edin. Yoğurdun kıvamının ve lezzetinin güzel olması için buzdolabında 1 gün  bekletin.
Eğer tam mayalanmadan yani 4.5-5 saat beklemeden buzdolabına kaldırırsanız yoğurt gevşek olur. Mayalanma süresini 4,5-5 saatten fazla tutarsanız bu kez yoğurtta su salma meydana gelir.

Bu nedenle yoğurt yapmaya başlarken ; sütün kaynama  ve ılıma sürelerini  ve  4,5-5 saat mayalanma süresini hesaplamanızı öneririm  J
Ayrıca yoğurt yaparken, süt ve yoğurdun temas ettiği kapların temiz ve kuru olmasına, çevreden yabancı madde bulaşmamasına dikkat edin.
Afiyet olsun…






MERCİMEK KÖFTESİ

MERCIMEK KÖFTESİ

Herkesin yaptığı bir mercimek köftesi vardır. Bu da benim tarifim. Mercimeği, salçası ve baharatları bol, çok leziz bir mercimek köftesi …
 

Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı köftelik bulgur
2 adet kuru soğan
1-2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçasi
1-2 yemek kaşığı biber salçasi
1 kahve fincanı zeytinyağı
½  demet maydanoz
3-4 adet taze soğan
Birer çay kaşığı tuz, karabiber, toz kişniş, kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı kimyon
Yapılışı: Kırmızı mercimekleri yıkayın. Bir tencerede  iyice yumuşayıncaya  kadar ve  biraz sulu kalacak şekilde haşlayın. (Bulgurun yumuşamasını sağlayacak kadar sulu kalmasına dikkat edin. )

Mercimek piştikten sonra tencereyi ateşten alın.  Üzerine bulguru ve toz kişnişi ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık 20-25 dakika kadar bulgurun yumuşamasını bekleyin.

Bir tavaya zeytinyağı koyun ve rendelenmiş kuru soğanları, ezilmiş sarımsakları  sararıncaya kadar kavurun, üzerine domates salçası ve biber salçasını ekleyip  4-5 dakika  daha kavurmaya devam edin.

Mercimekli bulgur iyice yumuşadığı zaman kavurduğunuz salçalı-soğanlı sosu, tuz ve  baharatları,   ince doğranmış taze soğanları, maydanozu ekleyip  iyice yoğurun.
Elinizle köfte şekli vererek servis edin.

Afiyet olsun…








KAĞITTA PASTIRMA

KAĞITTA PASTIRMA
Bugün  Kayseri’ye özgü pratik ve çok lezzetli bir tarifi paylaşmak istiyorum.  İsteğinize göre içine ince doğranmış sarımsak, soğan, maydanoz da ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
150 gr pastırma
2  adet domates
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı (veya tereyağı)
Yapılışı:
Fırınınızı alt+üst ısıtıcı+turbo  ve  250 derece sıcaklık ayarına getirin.
Fırın tepsisi içine  yağlı kağıdı  yayın .  Üzerine  ince dilimlenmiş pastırmaları yerleştirin, üzerine  kabukları  soyulup yemeklik veya yuvarlak dilimler halinde doğranmış domatesleri ve  ince doğranmış biberleri yerleştirin.  Yağlı kağıdı hava almayacak şekilde sarıp kapatın.
Önceden ısıttığınız 250 derece fırında 20 dakika pişirin
Piştikten sonra yağlı kağıdı ortadan kesip  tuz serpin ve kağıtta  sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…





EV SALÇASI
 EV SALÇASI
Mevsimi geçmeden ev salçası tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Biraz uğraştırıcı ama yapmaya değer.  Çünkü hazır salçalarla mukayese edilemeyecek kadar lezzetli. Ayrıca domateste bulunan ve çok güçlü bir antioksidan olan likopen,  ısıyla birlikte artıyor. Yani domatesi kaynatıp salça yapmak sağlığımız için çok faydalı. 
Domates- biber karışık salça yapmayı tercih ediyorum ama  isterseniz  tamamen domates veya tamamen biber salçası da yapabilirsiniz, yapım aşamaları aynı.
Aşağıdaki ölçülerle 3, 3.5 kg salça oluyor, bu ölçülere göre arttırıp azaltabilirsiniz. Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin…
EV YAPIMI DOMATES-BİBER SALÇASI
Malzemeler:
10 kg domates
4 kg dolmalık kırmızı biber                             
3-4 yemek kaşığı tuz
Yapılışı:
Domatesleri  ve  biberleri yıkayıp iri şekilde  doğrayın . Biberlerin çekirdeklerini ayıklayın.
Domatesleri ve biberleri  büyük bir tencereye koyup yumuşayıncaya kadar yaklaşık  1,5 -2 saat kaynatın. Kaynatırken  su eklemeyin, domateslerin  suyu yetiyor.
Yumuşayan domates ve biberlerin 1-2 saat  soğumasını bekleyin. Domates ve biberleri tencerenin içindeyken el blenderıyla   çekin.
Derin  bir  tepsinin(yoğurt tepsisi) üzerine , süzgeç yerleştirin ,   domates ve biberleri süzgeçten geçirin.
İçine tuz serpin ve karıştırın.
Tepsiyi güneşte 5-6 gün bekletin. Sabah ve akşam kaşıkla karıştırın. Suyunu çekince salçanız olmuş demektir. Cam kavanozlara aktarın, üzerine zeytinyağı koyup kapağını kapatın.
Salçanızı buzdolabında bekletin.
Afiyet olsun...




KISIR

Kısır sevmeyen ve yapmayan yoktur herhalde. Herkesin yaptığı kısır da hem yapılış şekli hem de malzemeleri nedeniyle farklı olur . Mesela ben kısırı salçalı, acılı, nar ekşili seviyorum ve içine sarımsak ekliyorum . Eskiden soğan ve salçayı çiğden koyardım ama son zamanlarda zeytinyağında 1-2 dakika soteliyorum. Her iki türlü de çok lezzetli oluyor. Tuzunu,  baharatlarını, yağını, limonunu kendi zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz....

KISIR 

Malzemeler

2 su bardağı köftelik (ince) bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2-3 adet taze soğan (ince doğranmış)
Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
2 adet salatalık (ince doğranmış)
2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
1 adet limon
1 tatlı kaşığı nar ekşisi


Yapılışı:
Bir kabın içine 2 su bardağı köftelik  bulguru koyun ve üzerine  1 çay kaşığı tuz serptikten sonra  2 su bardağı kaynar suyu ekleyin, üzerini bir kapakla kapatın ve bulgur yumuşayıncaya kadar bekletin.  (Ben bulguru demlerken küçük bir tencere kullanıyorum)

Bir tavaya 3  yemek kaşığı zeytinyağı koyup ısıtın ve  soğanı 1-2  dakika soteleyin  (çok  fazla kavurmayın tadı değişir) . Üzerine domates ve biber salçasını ekleyip 1-2  dakika daha karıştırın ve  yumuşayan bulgurun üzerine dökün.
Karıştırma işleminin daha rahat olması için  bulguru geniş bir kabın içine alın ve üzerine baharatları, taze soğanı, salatalığı,  ezilmiş sarımsakları , limon suyunu, nar ekşisini yani tüm malzemeleri ekleyip, kaşıkla iyice karıştırın.
Marul ve roka ile servis edin…
Afiyet olsun…